Z STV uteká, kto môže

Spravodajstvo STV sa opäť ocitá na začiatku. Jeho tím sa rozpadáva. K štyrom redaktorkám, ktoré už odišli, sa pridali dvaja moderátori a ďalší dvaja odchod zvažujú. V RTVS v tom žiaden problém nevidia.

24.04.2012 12:00
STV, televízia Foto:
Zo spravodajstva verejnoprávnej televízie odišlo viacero redaktorov.
debata (91)

Z obrazoviek verejnoprávnej televízie sa vytratia moderátori Maroš Stano a Boris Chmel. Stano bude šéfom tlačového oddelenia na ministerstve životného prostredia. Chmel odchádza preto, že sa s vedením nedohodol na novej zmluve. „Dostal som ponuku prejsť z externého pomeru na interný, ale novú zmluvu som pre podmienky neprijal,“ povedal.

Spravodajstvo STV po voľbách opustili aj Magda Tóth Želeňáková a Zuzana Gulová, ktoré teraz pracujú na ministerstve pôdohospodárstva. Podľa medializovaných informácií výpoveď dala aj Andrea Predajňová aj zahraničná spravodajkyňa Renáta Goldírová. Tá by mala ísť na ministerstvo zahraničných vecí. „Už sa to tam nedalo vydržať. Je tam veľmi napätá atmosféra. Asi kvôli tomu, ako to istí ľudia nastavili,“ hodnotí spätne situácia v STV Magda Tóth Želeňáková. Za odchodom Gulovej sú vyčerpanosť a demotivovanosť. „Tiež nechuť pokračovať v práci, ktorá má sedem rokov napĺňala. No najmä fakt, že STV, ktorá ma novinársky vychovala, ma nielenže nevedela zaplatiť, ale ani presvedčiť, že v tejto práci mám pokračovať,“ zhodnotila Gulová.

Situáciu v spravodajstve STV riešila minulý týždeň aj Rada RTVS. „V tejto chvíli nehrozí, že by sme neboli schopní vyrobiť toľko spravodajstva, koľko potrebujeme odvysielať. Z pohľadu ďalšej perspektívy redakcie sa však treba zamyslieť nad budúcnosťou,“ povedal predseda rady Miroslav Kollár.

Generálna riaditeľka RTVS Miloslava Zemková vyhlásila, že nejde o odchod kľúčových ľudí a žiadne zemetrasenie v spravodajstve nehrozí.

„Mesačne som mala od dvoch do piatich exkluzívnych materiálov. Stačí sa pozrieť na počet príspevkov, ich zoznam a to, kto tam vlastne zostal. Nie je to v poriadku,“ myslí si Magda Tóth Želeňáková.

„Redaktori možno čakali, že úroveň Správ STV sa posunie výrazne dopredu, ale nestalo sa,“ zhodnotil analytik z občianskeho združenia Memo 98 Ivan Godársky. Podľa neho STV dosť trpí tým, že sa jej nepodarilo vybudovať dostatočne kvalitný tím na to, aby s ňou boli ľudia identifikovaní. „Pre novinárov tá značka nie je natoľko atraktívna, aby mali záujem tam pracovať. Spravodajstvo je sterilné, nejdú do analytickejšieho a kritickejšieho pohľadu,“ uzavrel Godársky.

PIANO

Prečítajte si aj glosu Petra Javůrka Paradox.
Ak si chcete prečítať tento článok, zaregistrujte sa v systéme plateného obsahu Piano.

Konkrétne personálne zmeny RTVS nekomentuje a nevyjadruje sa k nim ani Kollár. „Nechcem hodnotiť, ktorí sú kľúčoví ľudia a či a ako je niekto kvalitný, keď tam pracuje dlho. Riaditeľka si na začiatku pôsobenia zvolila evolučnú cestu zlepšovania spravodajstva, môj názor bol, že treba ísť revolučnou cestou. Priniesť tam štyroch–piatich naozaj profesionálov, pri ktorých sa bude zvyšok reakcie ďalej zlepšovať,“ doplnil predseda rady.

Tvrdí, že odchody nie sú vynútené. Hlasnejšie sa však začína hovoriť o tom, že niektoré príspevky redaktorov pripravené pred voľbami nikdy neboli odvysielané.

91 debata chyba