Bugár a Fico sa dohodli na splnomocnencovi

Menšiny budú mať svojho splnomocnenca. Dohodli sa na tom premiér Robert Fico a šéf Mostu-Híd Béla Bugár na utajenom asi trojhodinovom rokovaní v stredu. Bugár vytvorenie nového postu víta.

27.04.2012 08:51
Robert Fico a Béla Bugár Foto:
Robert Fico a Béla Bugár
debata (4)

„Vidím tu snahu v menšinovej oblasti nevytvoriť napätie. To je dôležité práve v tejto dobe, keď Slovensko potrebuje riešiť najdôležitejšie ekonomické a sociálne veci a nie zbytočné napätie,“ povedal pre Pravdu Bugár. Na otázku, či plánujú navrhnúť splnomocnenca, povedal, že možno áno. Kto by to mohol byť, zatiaľ konkretizovať nevedel.

Podľa Bugára to po prvých rokovaniach vyzerá tak, že na nového splnomocnenca by malo prejsť gro právomocí vicepremiéra pre národnostné menšiny Rudolfa Chmela, ktorý pôsobil za vlády Ivety Radičovej. Tak ako každý splnomocnenec aj ten pre národnostné menšiny bude podliehať Úradu vlády. O ďalších detailoch budú podľa Bugára ešte rokovať.

Nový splnomocnenec, ktorý nahradí funkciu podpredsedu vlády pre ľudské práva a menšiny, bude mať na starosti aj otázky občianskej spoločnosti.

Ústretovejší prístup v národnostnej otázke v porovnaní s prvou vládou Roberta Fica zdôvodňuje politológ Tomáš Koziak aj tým, že teraz Smer nemá problematických koaličných partnerov. „Keď bol Smer vo vláde s SNS, bolo potrebné do istej miery kopírovať aj politiku svojho koaličného partnera. Je vysoko pravdepodobné, že teraz bude politika Smeru voči národnostným menšinám oveľa menej radikálna,“ povedal Koziak.

Prístup kabinetu k menšinám sa bude podľa neho odvíjať aj od opozičnej politiky strán, ktoré zastupujú menšiny. „Závisieť to bude aj od toho, ako sa bude maďarský premiér Viktor Orbán vymedzovať voči Slovensku. Vstúpiť do toho teda môže viacero faktorov, ale v princípe si myslím, že tá politika môže byť zmierlivejšia,“ dodal Koziak.

Že sa pod predchádzajúce napätie v slovensko-maďarských vzťahoch podpísalo aj zloženie prvej Ficovej vlády, pripustil aj samotný premiér. „Dnes sme v úplne inej situácii. Smer-SD je normálna, proeurópsky orientovaná strana. Je to politická strana, ktorá si uvedomuje, aký príspevok znamenajú národnostné menšiny v krajine. My sme jasne povedali, že chceme zachovať status quo, pokiaľ ide o postavenie príslušníkov národnostných menšín,“ povedal včera Fico po prvom spoločnom rokovaní so svojím maďarským kolegom Viktorom Orbánom.

Podľa politológa Lászlóa Öllösa sa Fico rozhodol vytvoriť nový úrad splnomocnenca zrejme len kvôli tlaku, ktorý vyvíjali národnostné menšiny a tretí sektor, aby zostala zachovaná funkcia podpredsedu pre národnostné menšiny. Post splnomocnenca však podľa neho nie je adekvátnou náhradou.

„Táto nová funkcia bude pravdepodobne dosť ďaleko od postu vicepremiéra. Splnomocnenec len dohliada, kým vicepremiér rozhodoval a bol podpredsedom vlády, čím mal aj možnosť sprostredkovať svoje vízie ďalším členom kabinetu. Okrem toho bol na všetkých zasadnutiach a hlasoval. Jednoznačne to teda bola oveľa silnejšia pozícia aj s prestížou,“ povedal Öllös.

„Ak to bude funkcia bez právomocí a úloh, ktoré má plniť, je tam otáznik, na čo vlastne vznikla. Kým nie je presnejšie definovaná a zaradená do vládneho programu, aby to malo dlhodobý rámec, je to stále také, že je to funkcia, ktorú môže premiér rušiť a vytvárať, kedy a ako sa mu zachce,“ doplnil politológ Rastislav Tóth.

4 debata chyba