Žitňanská: Áno, sme pod 4 percentami

Kandidátku na post šéfky SDKÚ Luciu Žitňanskú rozčúlilo, že niekto zo strany vyniesol výsledky prieskumu, podľa ktorého už bývalá najsilnejšia pravicová strana nemá ani štvorpercentnú podporu. "Nebudem to zakrývať, povolebné číslo je pod štyri percentá," priznala Žitňanská, ale presné číslo neuviedla.

27.04.2012 11:56
Lucia Žitňanská Foto:
Podpredsedníčka SDKÚ Lucia Žitňanská
debata (23)

SDKÚ sa tak vracia na pozície spred volieb, keď balansovala na hrane a niektoré agentúry jej namerali aj nižšiu podporu ako 5 percent.

Najnovší prieskum agentúry Focus, ktorý si objednala SDKÚ, signalizuje, že kríza voličskej dôvery voči nej sa ešte prehlbuje a ak neurobí zásadné zmeny, príde aj o zvyšok sympatizantov.

Informácie z prieskumu priniesli Hospodárske noviny, podľa ktorých má, naopak, víťazný Smer podporu vyše 50 percent. Sociológ Martin Slosiarik z Focusu odmietol výskum komentovať, keďže ide interný prieskum pre SDKÚ.

Podľa odborníkov sa po voľbách stáva, že s vládnou stranou či zoskupením sú spájané očakávania a zvyčajne si posilní ešte svoju popularitu, kým porazené strany majú tendenciu skôr stagnovať alebo slabnúť. K Smeru sa mohli teraz prihlásiť aj sympatizanti, ktorí stranu nevolili. Nízka podpora pre SDKÚ je zase dôsledkom prirodzeného sklamania. Voľby boli len istým vzopätím a po nich sa strana vrátila k poklesu.

Sociológ Pavel Haulík z agentúry MVK by nepripisoval zásadný význam číslam nameraným krátko po voľbách. „Tesne po voľbách vždy existujú dozvuky. Víťaz poskočí ešte k lepším číslam a porazení klesnú,“ poznamenal.

SDKÚ si dala interný prieskum urobiť ešte v čase, keď bola Žitňanská jedinou kandidátkou na predsedu. Dnes okrem nej kandidujú aj bratislavský župan Pavol Frešo a poslanec parlamentu z východu Viliam Novotný. Z prieskumu sympatií voči lídrom politických strán vychádza najlepšie Žitňanská. „Som tretia medzi lídrami parlamentných strán,“ hovorí. Predstihli ju šéfovia Smeru Robert Fico a Mostu-Híd Béla Bugár.

Jej protikandidát Novotný poukázal na to, že odlev voličov po voľbách pokračuje. „To, že nás v deň volieb ešte chvíľu podržalo zdravé voličské jadro v ôsmich krajských mestách, kde ten výsledok bol o niečo lepší ako celoslovenský priemer, bola skôr zotrvačnosť našich voličov a vernosť k značke,“ vysvetlil. Podľa neho strana potrebuje zásadnú zmenu lídrov, vízie a ponuky. Nemala by sa orientovať len na mestskú inteligenciu, ale aj na ľudí na vidieku.

Tretieho kandidáta na predsedu SDKÚ Pavla Freša, ktorý oznámil, že o prieskume nevedel, pád pod 4 percentá mrzí. Dodal, že v tieto dni predstavuje členom v každom kraji svoju víziu obnovy dôvery.

Trenčiansky krajský predseda Martin Fedor očakáva, že po personálnych zmenách v strane, novej agende a programe sa negatívny trend zvráti. V podobnom duchu sa vyjadrili aj ďalší politici SDKÚ.

Žitňanská krátko pred voľbami, keď strana zápasila o holú existenciu, avizovala, že ak dostane od voličov dôveru, bude sa uchádzať o miesto predsedníčky strany. Dzurinda jej vyslovil podporu. V poslednom období sa však odpojil od verejnej debaty o novom predsedovi a drží sa v úzadí. Žitňanská dostala vo voľbách najviac krúžkov, vyše 103-tisíc.

„Sme v štádiu, že sme ešte nič neukázali. Sme stranou, ktorá sa zaoberá sama sebou a toto sa musí skončiť 19. mája,“ dodáva Žitňanská. Vtedy bude mať SDKÚ kongres. „Či z tohto ohňa vznikne iskra nádeje pre obnovenie SDKÚ a jej opätovné zakotvenie v hranici nad päť percent, ukáže čas,“ hovorí v súvislosti s očakávaniami spojenými s kongresom politológ Michal Horský.

Podľa politológa Michala Horského sa SDKÚ už od konca vlády Ivety Radičovej zaoberá sama sebou. Dôkazom toho je aj prieskum, ktorý si strana zadala a ktorý vypovedá o tom, čo spoločnosť demonštrovala vo voľbách. „SDKÚ v tejto kondícii a s týmito tvárami je opätovne nezvoliteľnou stranou do parlamentu,“ hovorí.

Sociológ Haulík nevidí dôvod, aby sa SDKÚ ponáhľala s riešením. „Zdá sa mi to všetko príliš zbrklé. Nedržia sa osvedčeného tvrdenia Mikuláša Dzurindu, že najhoršia je smrť z oplašenia. Mám pocit, že SDKÚ v tejto konkrétnej veci hrozí smrť z oplašenia.“ Sociológ považuje za dôležitejšie hovoriť o nasmerovaní strany, čo následne vygeneruje možného lídra.

Politológ Horský je presvedčený, že SDKÚ len veľmi ťažko môže hrať v budúcnosti úlohu integrátora pravicovej politiky.

© Autorské práva vyhradené

23 debata chyba