Mikloš: Zvýšte dane. Fico: Zrušíme rovnú

Zvyšovanie daní je pre ozdravenie verejných financií nevyhnutné. Tvrdí bývalý minister financií Ivan Mikloš (SDKÚ). V parlamente vyhlásil, že plošné znižovanie deficitu už nie je možné.

06.05.2012 20:00 , aktualizované: 07.05.2012 15:00
Ivan Mikloš Foto:
Jediným spôsobom, ako pokračovať v úspešnom ozdravovaní verejných financií, sú podľa exministra financií Ivana Mikloša štrukturálne zmeny.
debata (259)

„Priestor na ďalšie plošné škrty, či už v platoch, alebo znižovaní bežných výdavkov, bol takmer vyčerpaný, a preto jediný spôsob, ako pokračovať v úspešnom ozdravovaní verejných financií, sú štrukturálne zmeny. Z krátkodobého hľadiska sa konsolidácia nedá urobiť na strane výdavkov. Ozdravenie v tomto a budúcom roku bude musieť z prevažnej miery byť asi aj na príjmovej stránke,“ povedal Mikloš s tým, že rovnej dane by sa to týkať nemalo.

Premiér Robert Fico mu však v diskusii televízii TA3 odkázal, že rovná daň končí.

Pre ekonóma a bývalého poslanca KDH Antona Marcinčina nie je Miklošovo vyjadrenie prekvapením. „Exminister financií už pred rokom hovoril o tom, že bude treba zvyšovať aj príjmy a že je len klišé, ak si niekto myslí, že konsolidácia sa dá dosiahnuť iba šetrením výdavkov,“ hovorí Marcinčin.

„Zvyšovanie daní nie je čisto ľavicové opatrenie, aj pravicoví ekonómovia k takýmto veciam pristupujú, ale používajú aj iné prostriedky, aby sa rozpočet naplnil,“ dodáva politológ Tomáš Koziak.

Podľa analytika z inštitútu INESS Radovan Ďurana je to vec politickej vôle. „Verejné výdavky je možné znižovať aj znižovaním transferov a dávok. Príprava štrukturálnych reforiem zaberie nejaký čas a aj to, kým sa úspory začnú prejavovať,“ vysvetľuje Ďurana.

V súvislosti s Miklošovým vyhlásením hovorí, že netreba štrukturálnu reformu na to, aby si vláda povedala, že je nezmyselné poskytovať ľuďom s nadštandardným príjmom rodinné prídavky. „Tieto úspory je možné dosahovať, ak nie okamžite, tak v horizonte šiestich mesiacov. Neplatí, že jediná možnosť je zvyšovanie daní. Obmedzovanie plytvania v dávkach dokáže ušetriť stovky miliónov eur a spolu s priebežným prijímaním štrukturálnych reforiem do konca roku 2013 by bolo určite možné požadovaný schodok znížiť na 3 percentá bez toho, aby sa zvyšovali daňové príjmy,“ tvrdí analytik.

Politici sa podľa neho až príliš obávajú znižovať dávky, ktoré poskytuje sociálny systém. „Vyhýbajú sa tomu ako čert krížu. Systematickým auditom treba prehodnotiť aktivity všetkých organizácií štátu. Keď toho bude štát vykonávať menej, je možné ušetriť,“ tvrdí Ďurana.

Zvyšovanie daní nie je vhodné riešenie situácie ani podľa analytika Pavla Kárásza z Prognostického ústavu SAV. „Asi to však bude nevyhnutnosť v prípade, ak sa konsolidácia verejných financií nepodarí prostredníctvom úspor a škrtaní. Každé zvýšenie daní môže mať istý negatívny dopad na hospodárstvo. Keby sa zvýšili nepriame dane, znížil by sa domáci dopyt, čo by malo vplyv na zníženie hospodárskeho rastu. Keby sa zvýšili dane z príjmov právnických osôb, mohla by sa zvýšiť preregistrácia do iných krajín, väčšie špekulácie. Daň z príjmov z fyzických osôb a majetkové dane predstavujú minoritnú časť daňových príjmov. Vyžaduje to citlivý prístup,“ myslí si Kárász.

Premiér Robert Fico v televízii TA3 vyhlásil, že ministerstvo financií za bývalej vlády pripravovalo zvýšenie dane z pridanej hodnoty o 4 až 5 percent. Mal o tom hovoriť interný program ministerstva.

„Nečudoval by som sa, keby takýto analytický materiál existoval. Zvýšenie o 4 až 5 % sa mi zdá dosť veľa, ale myslím si, že ako podklad pre politické rozhodovanie to existovalo a nevidím v tom problém,“ vyhlásil Marcinčin.

Podľa Kárásza, ak aj plán existoval, nebol dobrý. „Je to akoby sme uvažovali o tom, čo sa stane, keď ponoríme ruku do kyseliny,“ poznamenal Kárász.

„Premiér možno chcel pripraviť verejnú mienku na oboch stranách politického spektra na to, že k zvyšovaniu daní môže dôjsť a poukázať na to, že to pred nimi chystala aj pravicová vláda,“ hovorí o Ficovom vyjadrení Koziak.

Aj Smer si je vydomý, že bez zvyšovania daní sa nepodarí udržať plánovaný deficit. Dôraz však chce klásť na hospodársky rast. „Nie je možné ozdravovať verejné financie len zdražovaním, zvyšovaním cien a škrtením, ako to robila vláda v januári 2011,“ vyhlásil Fico s tým, že rovná daň končí a progresívne dane sú v Európe normálne. „To hovoríme veľmi jasne a to sme predsa nikoho neoklamali, my sme celú volebnú kampaň tvrdili, že musí prísť progresivita. A keď sa banky chvália, že majú rekordne vysoké zisky, môžu platiť aj vysoké dane. Ak sa niektorí ľudia chválili, že zarábajú 2 700 a viac eur mesačne, môžu platiť vyššie dane, podniky môžu platiť vyššie danie,“ povedal Fico

Či vláda pristúpi ku konsolidačným opatreniam ešte tento rok, alebo až od januára 2013 závisí podľa neho od správy Európskej komisie, ktorá príde v najbližších dňoch.

© Autorské práva vyhradené

259 debata chyba