KDH sklamalo rozhodnutie Lipšica, mandát späť si ale pýtať nebude

Predseda KDH Ján Figeľ vyjadril menom celého hnutia sklamanie nad rozhodnutím Daniela Lipšica a Jany Žitňanskej vystúpiť zo strany. "KDH je sklamané a cíti sa oklamané, pretože len pár mesiacov pred voľbami dalo dôveru na kandidátnu listinu na popredné miesta obidvom svojim členom a dva mesiace po voľbách z hnutia odišli," vyhlásil na tlačovej konferencii po rokovaní predsedníctva KDH Figeľ.

28.05.2012 15:19 , aktualizované: 16:53
Figeľ, Lipšic Foto:
Predseda hnutia Ján Figeľ a bývalý podpredseda Daniel Lipšic.
debata (48)

Napriek sklamaniu Figeľ poďakoval Danielovi Lipšicovi za 13 rokov, ktoré v KDH odpracoval. „KDH je hnutím slušných ľudí, slobodných ľudí,“ vyhlásil predseda strany. Budúcu spoluprácu s odídenými členmi nevylúčil. Ich krok však neschvaľuje. „Mrzí nás, že Daniel Lipšic si zvolil cestu trieštenia stredopravých strán,“ vyhlásil Figeľ. „KDH od svojho vzniku v roku 1989 presadzuje na Slovensku hodnotovú politiku a spoluprácu stredopravých strán,“ pripomenul predseda KDH.

Dodal, že Lipšic sa rozhodol vystúpiť zo strany mesiac pred jej snemom. „Snem je práve priestorom na diskusiu, na rozhodnutia, na kandidatúru na všetky posty, vrátane najvyššieho. Som presvedčený, že práve to je priestor na hľadanie podpory pre novú víziu alebo sen,“ vyhlásil Figeľ, podľa ktorého Lipšic žiadny relevantný dôvod na odchod z hnutia neuviedol. Dodal, že sa na túto tému s bývalým podpredsedom KDH telefonicky rozprával v sobotu 26. mája, žiadny iný dôvod, okrem medializovaných, však nepočul. Lipšic svoj odchod odôvodnil chýbajúcou víziou KDH a celkovo zlou situáciou na pravej strane politickej scény. Figeľ pripomenul, že Lipšic dostal v KDH vysokú dôveru, zastával post podpredsedu strany a dvakrát ju reprezentoval vo vláde ako minister.

„Ja by som sa mandátu vzdal,“ odpovedal na otázku, či bude od Lipšica a Žitňanskej žiadať, aby sa vzdali poslaneckých mandátov. Požiadavka na vrátenie mandátov na dnešnom rokovaní predsedníctva KDH podľa Figeľa „nezaznela zásadne“. Viacerí členovia predsedníctva však podľa neho upozorňovali na to, že poslanecké mandáty získali obidvaja poslanci ako členovia KDH, z ktorého teraz vystúpili.

„Rešpektujem rozhodnutie Daniela Lipšica a Jany Žitňanskej. Personálne návrhy uvediem 9. júna na Rade KDH v Dolnom Kubíne,“ reagoval Figeľ na otázku, koho preferuje na posty podpredsedov KDH.

Procházka na sneme nechce kandidovať do žiadnej funkcie

Poslanec KDH Radoslav Procházka nemá v úmysle nahradiť na júnovom sneme Daniela Lipšica na poste podpredsedu hnutia. „Na tomto sneme KDH nechcem kandidovať do žiadnej funkcie,“ povedal po skončení rokovania predsedníctva KDH.

Ak by ho niekto predsa len do straníckej funkcie navrhol, poďakuje za prejavenú dôveru, ale kandidovať nebude.

Na druhej strane, ostáva v KDH a Lipšicove dôvody pre odchod ho nepresvedčili. „Rozumiem tomuto rozhodnutiu, ale mrzí ma,“ povedal Procházka.

„Mňa viac ako vízie a sny zaujímajú praktické spôsoby, ako pomôcť ľuďom, ktorí mi dali mandát,“ vysvetlil. „Nezaujíma ma nič viac ako to, ako mandát, ktorý som vo voľbách dostal, čo najúčinnejšie uplatniť v prospech ľudí, ktorí mi ho dali a spôsobom, ktorý odo mňa očakávajú. Vyhodnotil som to tak, že spôsob, ktorý odo mňa očakávajú, je presadzovanie kresťanskodemo­kratickej politiky v parlamente,“ do­dal.

Zároveň rozhodne poprel informácie, podľa ktorých uvažuje o kandidatúre na post ústavného sudcu. „Ani ma to nenapadlo, dnes som to počul prvý krát a ak sa to má šíriť ďalej, budem veľmi roztrpčený a budem sa brániť,“ uzavrel Procházka.

Predseda poslaneckého klubu Mosta-Híd László Solymos uviedol, že odchod Daniela Lipšica z KDH očakával.

„My sme liberálna strana a predpokladám, že on založí skôr konzervatívnu, takže veľké riziko odlevu voličov nevidím. Je to ale jeho rozhodnutie, ktoré treba rešpektovať. Ukáže čas, aký to bude subjekt,“ reagoval na odchod Lipšica z KDH šéf SaS Richard Sulík.

Predsedu SDKÚ Pavla Freša bolí každé nezrozumiteľné štiepenie stredopravej scény. Povedal to v reakcii na odchod Daniela Lipšica a Jany Žitňanskej z KDH. „Každé nie zrozumiteľné štiepenie stredopravej scény ma bolí. Boli by sme radšej tými, ktorí budú spájať, a nie deliť,“ uviedol.

Líder OĽaNO Igor Matovič v diskusnej relácii STV povedal, že sa odchodu Lipšica nečuduje. „Očakával by som od KDH, že to bude moderná kresťanská strana, a skôr si myslím, že je veľmi skostnatená a nevytvára priestor mladým ľuďom,“ povedal.

Daniel Lipšic a Jana Žitňanská vystupujú z KDH. Oznámili to v nedeľu 27. mája na tlačovej konferencii v Bratislave. Pravici na Slovensku podľa Lipšica chýba vízia a chýbajú jej témy. „Vzdám sa funkcie podpredsedu KDH a odchádzam z KDH aj ako člen,“ povedal 27. mája Lipšic. Prekážajú mu aj kauzy pravice, ktorá podľa neho pripomína potápajúcu sa loď.

Lipšic ani Žitňanská však neoznámili odchod z politiky. „Budeme sa snažiť získavať v najbližších týždňoch a mesiacoch podporu. Budeme chodiť medzi ľudí z rôznych strán aj mimo strán a pokiaľ bude mať naša vízia krajiny, kde štát a politici chránia slušných ľudí, a nie oligarchov, úspech, tak sa budeme snažiť o podporu,“ povedal Lipšic. „Chceme urobiť všetko pre to, aby sa pravica zmenila, aby nebola len svetom širokých lakťov a hroších koží,“ povedala Žitňanská.

48 debata chyba