Horský: Blokujú zmenu

Politológ Michal Horský považuje rozhodnutie Daniela Lipšica a Jany Žitňanskej za amatérsky pokus.

28.05.2012 16:05
Michal Horský Foto:
Michal Horský
debata (22)

Ako ovplyvní KDH odchod dvoch známych tvárí?
Domnievam sa, že ich odchod v tomto čase nijako negatívne nepostihne KDH. Hnutie obháji svoju tradičnú 8,5-percentnú podporu. Zároveň to však zmarí v hnutí pokusy o vytváranie novej agendy, hľadanie nových tvárí a o seriózny pokus KDH stať sa programovým, personálnym a ideovým lídrom stredopravých strán v tomto funkčnom volebnom období.

A pravicovú opozíciu?
Nekonvenčný spôsob, amatérsky pokus zisťovania záujmu o ich pravicovú programovú stranu nezávislú na oligarchoch prirodzene blokuje aj rekonštrukciu ďalších politických strán, predovšetkým SDKÚ. Najväčším sklamaním z vystúpenia pána Lipšica a pani Žitňanskej je fakt, že od volebného debaklu pravicový volič očakával uvážlivý nástup strednej generácie politikov, či už pri rekonštrukcii niektorých veľkých politických strán alebo vytvorenie novej. Tento ohlásený odchod oboch politikov k tomuto pokusu zatiaľ nevedie.

Mali by sa vzdať poslaneckého mandátu?
Domnievam sa, že k týmto dvom mladým politikom by to bolo príliš tvrdé. Tým skôr, že na slovenskej politickej scéne od prvých slobodných volieb vyzvali na takýto krok viaceré strany, ktoré poslanci opustili, ale žiaden to neurobil. A nevidím jediný dôvod, prečo by práve títo dvaja mali siahnuť k takejto politickej kultúre. Tá by im nielenže znemožnila zakladanie novej strany, ale aj prieskumy, ktoré sa v týchto týždňoch a mesiacoch chystajú urobiť.

Mal Lipšic šancu presadzovať svoje predstavy v rámci hnutia?

KDH je na našej scéne od svojho vzniku typické tým, že jednotlivé osobnosti, ktoré vnútorne dozrievajú k tomu, že si nárokujú byť lídrami strany a pod zámienkou programových rozdielností sa zvyčajne postavia voči štruktúram hnutia, zo strany odchádzajú. Urobil tak Ján Klepáč s pánom Oberhauserom, ktorý sa postavili voči Jánovi Čarnogurskému, potom dvojica Ivan Šimko – Mikuláš Dzurinda, ktorý siahal po líderskej funkcii. Neuspeli, založili novú stranu. Potom Vladimír Palko s podporou Františka Mikloška. Tiež neuspeli a odišli. A teraz Lipšic – Žitňanská. Čiže v KDH to nie je nič nové pod slnkom.

Vystúpili, pretože nemali šancu presadiť svoje ambície?
Je to ich osobné presvedčenie, že pravica potrebuje novú víziu. Ale prostriedky, miesto a čas, to akým spôsobom to pán Lipšic avizoval už vo volebnej kampani a ďalších mesiacoch, boli úplne neprimerané a amatérske.

22 debata chyba