Zvolenskú pobúrila komercia v skríningu novorodencov

Súkromná spoločnosť, ktorá ponúka vyšetrenia novorodencov na desať najčastejších dedičných metabolických porúch, pobúrila ministerku zdravotníctva Zuzana Zvolenskú. Firma totiž konkuruje podobnému projektu štátneho Skríningového centra novorodencov v Detskej fakultnej nemocnici v Banskej Bystrici. Komerčné vyšetrenie si však rodičia musia zaplatiť.

03.06.2012 16:10
Zvolenská, Nosko Foto:
Riaditeľ banskobystrickej nemocnice Ján Nosko a ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská.
debata (21)

Skríning na Slovensku funguje už dvadsať rokov a plne ho hradia zdravotné poisťovne. Za vyšetrenia, ktoré ponúka spoločné pracovisko súkromnej spoločnosti a bratislavskej Univerzity Komenského, rodičia dieťaťa majú zaplatiť 20 eur. „Niečo také, ako dva odbery od novorodenca paralelne na dvoch pracoviskách nepovažujem za etické a humánne. Ide len o komerciu,“ uviedol riaditeľ banskobystrickej nemocnice Ján Nosko s tým, že spoločnosť ponúka niečo, čo od začiatku tohto roka realizujú v rámci pilotnej štúdie v banskobystrickom centre. Tá má skríning doterajších štyroch ochorení rozšíriť o ďalších deväť až desať.

Podľa ministerky zdravotníctva Zuzany Zvolenskej v skríningu novorodencov patríme k najlepším krajinám a prekáža jej zamieňanie nadštandardnej komerčnej aktivity za skríning. „Komerčné aktivity, ktoré sa v tomto smere vyvíjajú, nie sú skríningom. Ten je celoplošný, riadený štátom, vo výbornej kvalite a v dostatočnom rozsahu. Matky by nemali byť uvádzané do omylu, že štát tieto aktivity robí nedostatočne a ich deti sú ohrozené. Je na rozhodnutí mamičiek, či si zaplatia toto nadštandardné vyšetrenie. Je to komerčná aktivita ako každá iná,“ uviedla.

Vyšetrenia desiatich najčastejších dedičných metabolických porúch ponúka spoločné pracovisko Univerzity Komenského v Bratislave a spoločnosti Medirex. V projekte sa angažoval aj hlavný odborník ministerstva zdravotníctva pre neonatológiu profesor Mirko Zibolen. „Ponuka tohto spoločného pracoviska nie je skríningovým vyšetrením. Táto aktivita je vyšetrenie, ktoré sa urobí vtedy, keď si lekár myslí, že pacient má ochorenie, v tom prípade to uhradí poisťovňa. Ak rodičia niečo takéto chcú bez indikácie lekára, môžu dieťaťu nechať urobiť nadštandardné vyšetrenia na priamu platbu, tak bola myslená táto ponuka,“ povedal.

Jednoznačne poprel, že by sa v tomto smere zo svojej pozície angažoval v prospech súkromnej firmy. „Keď som bol garantom tohto vyšetrovania, nemal som ani potuchy, že existuje nejaký pilotný projekt skríningového centra, ktorý bude robiť aj toto. Osobne si myslím, že skríning, teda celoplošné vyšetrenie týchto desiatich chorôb na Slovensku síce by bol dobrý, ale že peniaze zo zdravotného poistenia, ktoré sa na to minú, by bolo dobré použiť nejakým iným spôsobom, čiže to je odpoveď na to, prečo som nekontaktoval ministerstvo a neinicioval vznik takéhoto skríningu. Vôbec nepodporujem nejakú súkromnú spoločnosť proti štátnej, to sú dve odlišné veci,“ uviedol.

Hovorkyňa spoločnosti Medirex Zuzana Kovaľová v stanovisku uviedla, že na rozdiel od pilotnej štúdie, ponúka vyšetrenie zavedené do praxe a nemá celoplošný skríningový charakter. Spresnila, že zavedeniu nového vyšetrenia predchádzala odborná štúdia, ktorej výsledky preniesli teraz reálne do praxe. S vyjadrením riaditeľa Noska firma zásadne nesúhlasí: „Ide o vyšetrenie, ktoré pomáha deťom a doteraz ho na Slovensku nikto nerealizoval a v tejto podobe, ako nabieha, ani nerealizuje. V indikovaných prípadoch ho prepláca poisťovňa, v neindikovaných stojí 20 eur a rodič sa môže slobodne rozhodnúť, či oň má záujem,“ uviedla.

Ministerka Zvolenská uviedla, že s hlavným odborníkom má už dohodnuté stretnutie, aby si problém vyjasnili.

21 debata chyba