Domovy zvyšujú poplatky, seniori odchádzajú preč

Chorí seniori, ktorí potrebujú celodennú opateru, ale nemajú dosť peňazí, začínajú po zvyšovaní poplatkov odchádzať z domovov sociálnych služieb.

05.06.2012 06:00
opatrovatelia, dôchodcovia Foto:
Po oznámení, že sa budú zvyšovať poplatky, niektorí klienti zo Zariadenia opatrovateľskej služby v Zlatých Moravciach odišli.
debata (96)

Napríklad v Zariadení opatrovateľskej služby v Zlatých Moravciach, kde oznámili zvýšenie cien už v máji, klesol počet klientov o polovicu.

„Máme kapacitu 12 lôžok, obsadených máme šesť. To som ešte nezažila,“ povedala vedúca zariadenia Jana Bošiaková. Stalo sa tak napriek tomu, že mestské zastupiteľstvo napokon zvyšovanie cien odložilo až na júl. Pôvodne sa tu platilo 160, po zvýšení mal byť poplatok na mesiac 385 eur, väčšina klientov mala dôchodky vo výške 320 eur.

Avizované zvyšovanie cien sa prejavilo aj v Domove dôchodcov a DSS Klas vo Vrbovom. Poradovník na umiestnenie je zrazu prázdny, hoci doteraz v ňom boli vždy desiatky záujemcov. „Doterajší čakatelia opatrne naznačujú, že ešte počkajú, že ešte nie je čas. Viacerí uvažujú, že ostanú doma,“ hovorí riaditeľka Alica Miklášová. Mesačne sa tu platí 305 až 375 eur, od prvého júla to stúpne o 40 až 50 eur.

Poplatky už zvýšili viaceré samosprávy. Mesto Nitra zvýšilo poplatok v zariadení opatrovateľskej služby z 299 na 390 eur, v zariadení pre seniorov z 302 na 350 eur. Nové ceny budú platiť od 1. júla. V bratislavskej mestskej časti Staré Mesto sa od rovnakého dátumu bude v domovoch dôchodcov platiť 525 eur miesto 301. V Žiline budú drahšie opatrovateľské služby – až o 70 percent. Za hodinu opatrovania sa platilo 1 euro, teraz to bude 1,70 eura.

Vyššie poplatky zatiaľ odkladajú na východe. „Po analýze sme zistili, že až 70 percent klientov v našich zariadeniach by nebolo schopných zaplatiť vyššiu úhradu,“ uviedla hovorkyňa Košického samosprávneho kraja Zuzana Bobríková. Priemerná mesačná cena je u nich 216 eur, poplatky by sa zvýšili o približne 90 eur. Kraj s ich úpravou počká do augusta. Verí, že sporný zákon, ktorý presadil exminister práce za SaS Jozef Mihál, sa dovtedy upraví.

Prešovská župa tiež posunula zvyšovanie až na prvý január 2013. Ak sa zákon o sociálnych službách dovtedy nezmení, klienti by platili o 70 až 100 percent viac. V zariadeniach pre seniorov by mesačný poplatok stúpol zo 190 na 322 eur, v špecializovanom zariadení zo 199 až na 398 eur.

Zariadenia opatrovateľskej služby čiastočne nahrádzajú zaniknuté oddelenia dlhodobo chorých. Presúvajú sa sem ľudia z nemocníc, ktorí sú po mozgových príhodách, infarktoch na lôžku. Zostávajú tu len niekoľko mesiacov, kým sa zotavia a postavia opäť na nohy. Zvyšovanie poplatkov je pre týchto ľudí o to ťažšie, že musia okrem mesačného poplatku v zariadení živiť aj vlastnú domácnosť.

Podľa analytičky Jarmily Filadelfiovej z Inštitútu pre verejné otázky si čoraz viac ľudí práve takúto opateru nebude môcť dovoliť. „Už pohľad na priemernú výšku dôchodku, hlavne u žien naznačuje, že táto služba sa v aktuálnom nastavení stane pre veľké skupiny dôchodcov nedostupnou.“ Priemerný dôchodok mužov na Slovensku je podľa nej 400 eur a u žien 315 eur a to na zvýšené platby nebude postačovať.

„Z terénu sú signály o náraste bezdomovcov medzi staršími mužmi aj ženami, vyberajú kontajnery… Na takýto jav upozornil úrad práce v Rožňave. To by spoločnosť nemala dopustiť a na celú vec so stanovením poplatkov treba nazerať s celkovou situáciou – ekonomickou i rodinnou,“ upozornila Filadelfiová.

O zmene zákona o sociálnych službách bude v júni rozhodovať parlament. „Posledná úprava zákona vyvolala nevôľu klientov aj samospráv, poslanci sa budú na najbližšom rokovaní zaoberať zmenou,“ uviedlo ministerstvo práce a sociálnych vecí.

96 debata chyba