Po škandále s odmenami pracujú pre štát naďalej

Otrasy v Študentskom pôžičkovom fonde, ktoré nastali po zverejnení nezákonných odmien pre časť jeho vedenia, skončili pri šéfovi fondu.

13.06.2012 14:00
Euro, peniaze, plat, mzda Foto:
Ilustračné foto
debata (3)

Viacerí z bývalých členov vedenia totiž naďalej pracujú na ministerstve školstva, aj keď polícia v súvislosti s hospodárením fondu začala trestné stíhanie. Poslanci parlamentného výboru pre vzdelávanie už požiadali ministra školstva Dušana Čaploviča o vysvetlenie.

Traja bývalí členovia vedenia fondu Peter Plavčan, Ľubica Škvarková a Jaroslav Juriga, ktorí pracujú na ministerstve školstva, poberali počas svojho pôsobenia vo fonde odmeny, hoci ich funkcie boli čestné. Zákon však odmenu za čestnú funkciu nepripúšťa. Kauza sa prevalila asi pred rokom, ale personálne dôsledky voči týmto trom neboli vyvodené. Nezákonne vyplatenú odmenu viac ako 38-tisíc eur vrátil z nich len Plavčan.

„Myslím, že minister školstva, ako aj iní ministri by mali vyvodiť zodpovednosť voči zamestnancom, ktorí sa nielen podieľali na porušovaní zákonov vo fondoch, čo je dnes už potvrdené, ale ešte aj sami poberali nezákonné finančné prostriedky z nich. Takí ľudia nemajú miesto v štátnej službe a považujem za výsmech, ak v nej ďalej sú,“ uviedol člen výboru Miroslav Beblavý (SDKÚ).

Bývalých členov fondu po prevalení kauzy nechal na ministerstve jeho bývalý šéf Eugen Jurzyca (SDKÚ). Ten pre Pravdu povedal, že aj napriek okolnostiam si vie predstaviť zotrvanie zamestnancov v rezorte. „Napríklad majú možnosť vrátiť peniaze,“ hovorí s tým, že podľa neho nemali celkom predstavu o tom, že odmeny dostávali protizákonne.

Minister Čaplovič podľa jeho hovorcu Michala Kaliňáka vrátenie odmien očakáva aj od zvyšných dvoch zamestnancov.

Najviac z vedenia však zarobil odvolaný riaditeľ fondu Ľubomír Zburín – za mesiac to bolo spolu s odmenami priemerne vyše 6-tisíc eur. Podozrivé praktiky pri hospodárení vo fonde ho síce stáli miesto, no ani to nebránilo, aby pri odchode z funkcie získal navyše aj odmenu a odstupné vo výške päťtisíc. Odmeny si navzájom podpisovali členovia vedenia.

Bývalé vedenie fondu sa zviditeľnilo ešte pred rokom, keď poslanci školského výboru odmietli vziať na vedomie výročnú správu fondu. Nepozdávala sa im totiž investícia 5,5 milióna eur do nebankovej spoločnosti Slavia Capital, na základe čoho nasledovala kontrola fondu ministerstvom financií a školstva a odhalenie ďalších pochybení.

3 debata chyba