Kaliňák: Za dvadsať rokov sa neprejavil

Minister vnútra Robert Kaliňák hovorí, že polícia preskúma všetky motívy streľby, naznačil však, že čin nesie znaky, ktoré by mohli rasový motív vylúčiť.

18.06.2012 13:53
Robert Kaliňák Foto:
Minister vnútra Robert Kaliňák
debata

Už viete vylúčiť, že streľba v Hurbanove nemá rasový motív?
To ja vylúčiť nemôžem, to musí urobiť vyšetrovateľ. Všetky motívy sa budú podrobne skúmať v rámci vyšetrovacieho procesu a budú sa robiť nepretržite. Faktom však zostáva, že všetci, teda obete aj strelec, mali maďarskú národnosť a poznali sa. On vedel, na koho presne útočí a ešte tam boli aj ďalší, ktorých odháňal a voči ktorým nezaútočil.

Rodinu strelca vraj čaká odplata. Dá sa tomu zabrániť, aj keď ju strážia?
Myslím si, že polícia má v tomto prípade dostatok prostriedkov, aby zabezpečila poriadok. Aj to urobí.

Obete streľby vraj obchodovali s autami a šrotom a sledovala ich aj polícia. Mestský policajt mal vraj s nimi kšefty a dlhovali mu peniaze. Vedela o tom štátna polícia a ak áno, tak prečo tohto mestského policajta nechali ďalej vykonávať jeho funkciu?
Nemám túto informáciu. Môže to byť klebeta, polícia ju preverí.

Ako je možné, že sa stane mestským policajtom človek, ktorý je schopný vraždiť?
Bol dvadsať rokov mestským policajtom. Za ten dlhý čas sa nijako neprejavil, že by toho bol schopný, aspoň to všetci tvrdia. Mestská polícia nie je štátna, ani neviem, či hurbanovská mestská polícia za normálnych okolností nosí zbrane. Treba povedať, že čin sa stal nelegálne držanou zbraňou.

Nemal by sa sprísniť výber mestských policajtov?
Vychádzate z jedného prípadu. Najskôr ho treba vyšetriť a potom sa možno baviť, či ide o systémovú vec. Ak tam boli osobné pohnútky, tak to nie je systémová vec. On vedel a poznal ľudí, s ktorými mal konflikt, čiže toto sa bude vyšetrovať. Preto čokoľvek by som teraz povedal, bude úplne predčasné. Pri takomto konflikte nie je rozhodujúce, akú prácu robil, ale mali konflikt a je jedno, či by to bol mestský policajt alebo údržbár, lekár, ktokoľvek.

Neviete, či tento mestský policajt mal psychotesty, ktoré by ho oprávňovali nosiť zbraň?
Neviem, či mal vôbec zbrojný preukaz. Viem len, že mal nelegálnu zbraň.

debata chyba