Rasová bola skôr reakcia spoločnosti než motív vraha

Sociologička Zuzana Kusá pridala svoj podpis pod otvorený list politikom, aby odsúdili etnickú neznášanlivosť, ktorá sa prejavila v súvislosti s tragédiou v Hurbanove.

18.06.2012 20:00 , aktualizované: 19.06.2012 08:00
streľba, Hurbanovo Foto:
Na snímke leží na zemi matka jedného zo zavraždených.
debata (170)

List podpísali tiež Rómsky inštitút, Centrum pre výskum etnicity a kultúry či Slovenský inštitút pre mediáciu. Tragédia podľa nich potvrdila zlú predtuchu o mienke v slovenskej spoločnosti.

Všetko o streľbe v Hurbanove nájdete TU****

Čo vás viedlo k tomu, aby ste sa podpísali pod výzvu, ktorú iniciovala tragédia v Hurbanove?
Znepokojúce reakcie obyvateľstva. Sú jednoznačne rasovo orientované. Veľa ľudí otvorene, bez hanby schvaľuje ten čin, oceňuje likvidáciu Rómov. To je omnoho nebezpečnejší jav ako samotná tragédia.

Nebezpečnejší ako vraždenie?
Áno. Pretože ľudia úplne vylúčili jednu skupinu z morálnej komunity a upierajú jej právo na život. Zdvihla sa vlna schvaľovania, aplauzu. Ostatní sa tvária, že je to v poriadku, veď je tu sloboda prejavu. Toto všetko hovorí o stave slovenskej spoločnosti neutešené veci.

Čo konkrétne?
Napríklad, že máme tendenciu zovšeobecňovať veci a prisudzovať nejakej skupine paušálne vlastnosti. Už výchova odmalička by nás pritom mala učiť, že sa nesmieme obmedzovať na takúto skokovitú logiku. Že ak mi jeden Róm ukradne jablko, tak všetci Rómovia sú zlodeji. Zdá sa, že tu nik nedvíha varovný prst dostatočne vysoko a, naopak, akoby existoval tichý súhlas s osočovaním Rómov. A keďže sú sústavne napádaní, nemôžu cítiť lojalitu k majoritnej spoločnosti. Urážkami ich vychovávame k nelojalite. A ďalšia vec je, že takéto reakcie len podporujú extrémistov.

V diskusiách rezonuje názor, že keby mal policajt obchodný spor s „bielymi“, nesiahol by po takom radikálnom riešení. Čo si o tom myslíte?
Toto by som si nedovolila takto komentovať. Považujem za dosť sporné pokúšať sa prisudzovať motiváciu… Tí ľudia sa navzájom poznali. Neboli preňho cudzí a zrejme to nebol prípad, keď niekomu „prepne“ a začne strieľať kohokoľvek tmavšej pleti. Dôležitejšie ako zaoberať sa motiváciou mi však príde zaoberanie sa reakciou slovenského obyvateľstva na tento čin. To, že mnohí čin schvaľujú, môže povzbudiť niekoho ďalšieho, aby tiež namieril zbraň na druhého človeka.

Správy o zbúraných rómskych chatrčiach či múroch sú ako domino. Rastie v spoločnosti napätie?
Keď starostovia vidia, že sa to v nejakej obci zbúralo a nenasledovali žiadne sankcie alebo odsúdenie, tak to spravia aj oni. Mali sme tu krátko po sebe voľby, v ktorých politici hrali skôr na protirómsku nôtu. Pretože toto je tón, ktorý má pozitívny ohlas vo väčšinovej spoločnosti.

Sú teraz podobné nálady, aké sa objavili po vyčíňaní Harmana v Devínskej Novej Vsi?
Áno. Vtedy hovorili, že je národný hrdina a že by sme mu mali postaviť sochu… Sociologické výskumy dlhodobo upozorňujú, že v spoločnosti je malá podpora pre vyrovnávacie projekty v prospech najbiednejšieho obyvateľstva. S nenávisťou sa vnímajú správy o tom, že sa niekde postavili domy nízkeho štandardu pre krikľavo najslabšie vrstvy. Toto všetko spoločnosť berie ako vlastnú diskrimináciu.

Prečo to tak je?
Je fakt, že veľká časť spoločnosti si môže pripadať ukrátená o sociálne istoty. Bývanie je nedostupné, hypotéky sú veľké bremeno, ľudia na ne nemajú. Sú z toho frustrovaní, necítia pomoc zo strany štátu. Preto reagujú nenávistne. Porovnania s inými štátmi ukazujú, že nie je dobré, keď sa sociálna pomoc orientuje len na najchudobnejších. Tu stredná vrstva odmieta podporovať sociálny štát. Pretože nedostáva nič a má pocit, že do štátu len prispieva. Na Slovensku sa veľmi rozšírili mylné ideológie, že ľudia sú sami zodpovední za svoju nezamestnanosť. Politici od 90. rokov stále očierňujú tých, ktorí nie sú vraj dostatočne snaživí. Najnovšie je na vine náš školský systém. Vraj preto máme toľko nezamestnaných, lebo sú nekvalitné školy. Ale veď nezamestnaných je asi 400-tisíc a voľných pracovných miest je 15-tisíc! Toto je absolútne falošná interpretácia, ktorá má len zakryť neschopný systém, ktorý nedokáže pomôcť ľuďom. Ktorý sa nedokáže vysporiadať s nedostatkom práce od 90. rokov.

V otvorenom liste žiadate verejných činiteľov, aby odsúdili rasistické reakcie po čine v Hurbanove. Myslíte si, že to pomôže?
Je jasné, že ide o beh na dlhé trate. Treba s tým však niečo robiť. Najlepšie už v škôlke. Výskumy ukazujú, že vzdialenosť medzi Rómami a Nerómami stále rastie. Rodičia vyberajú skôr také školy, kde je menej Rómov, alebo tam nie sú žiadni. Tlačia riaditeľov k segregácii. Izolácia vytvára živnú pôdu pre predsudky. A na druhej strane, strednej triede by štát nemal odoberať posledné výhody, ktoré jej ešte zostali, rodinné prídavky alebo príspevok pri narodení dieťaťa. Toto prispeje k ešte väčšej frustrácii spoločnosti.

© Autorské práva vyhradené

170 debata chyba