Prídu zmeny v dohodách aj v podpore v nezamestnanosti

Peniaze na ozdravenie verejných financií sa vláda pokúsi získať aj v sociálnej oblasti. Predpokladá, že oklieštením možností prác na dohody prinúti zamestnávateľov vytvoriť pre značný počet z terajších asi 800-tisíc dohodárov riadne pracovné miesta. A zvyšných chce zaťažiť sociálnymi odvodmi. Znížiť sa tiež chystá strop podpory v nezamestnanosti a podľa vzoru zdravotného chce zaviesť aj ročné sociálne zúčtovanie.

20.06.2012 15:00
nezamestnaný, nezamestnanosť, odvody, práca Foto:
Ilustračné foto
debata (75)

Kabinet navrhuje úplne zrušiť inštitút dohody o vykonaní práce, ktorú v súčasnosti môže zamestnávateľ uzatvoriť s akoukoľvek fyzickou osobou v rozsahu do 350 hodín v kalendárnom roku. Zároveň mieni upraviť podmienky uzatvárania dohôd o pracovnej činnosti, ktorú momentálne takisto môže vykonávať ktokoľvek najviac 10 hodín týždenne. Podľa prvotného návrhu Zákonníka práce by ju po novom zamestnávateľ mohol uzatvárať len s riadnymi dennými študentmi vo veku do 30 rokov a s invalidnými alebo starobnými, nie však predčasnými starobnými dôchodcami.

Dohodári dnes platia iba dane, no žiadne odvody do Sociálnej poisťovne. Podľa návrhu vládneho balíčka by študenti mali platiť zdravotné poistenie 14 percent, dôchodkové poistenie 28,75 percenta, úrazové 0,8 a garančné 0,25 percenta z príjmu. O sumách, aké by odvádzali penzisti, sa materiál nezmieňuje. Kumulatívny mesačný zárobok zo všetkých uzavretých dohôd pritom nebude smieť prekročiť sumu životného minima, ktorá sa od 1. júla zvýši zo súčasných 189,83 na 194,58 eura.

„Je to krok dobrým smerom. Dohody sa strašne zneužívajú. Zamestnávateľovi stačí uzavrieť s pracovníkom niekoľko dohôd, namiesto toho, aby mu dal riadny pracovný úväzok a plnil si záväzky s tým spojené,“ zdôrazňuje ekonóm Michal Páleník z Inštitútu zamestnanosti. Pripomína, že v súčasnej podobe sú pravidlá práce na dohody aj v rozpore so smernicami Európskej únie. Na druhej strane však pripúšťa, že na vykonanie niektorých drobných prác boli dohody vhodné.

Podľa hlavného vyjednávača zamestnávateľov v priemysle Juraja Borgulu však bude výsledkom týchto opatrení nárast čiernej práce a vyššia nezamestnanosť. „Robíme chybu, keď zakazujeme ľuďom zarábať v malom. Tisícom dohodárov, ktorí takto prídu o prácu, bude treba vyplácať sociálne dávky, no mnohí si popri tom nájdu aj cestičky, ako si zarobiť bokom,“ tvrdí.

Podľa plánov vlády by tiež dávka v nezamestnanosti nemala po novom presiahnuť výšku priemernej mzdy, ktorá v súčasnosti dosahuje 786 eur, pričom podpora sa zatiaľ vypláca až v maximálnej sume 1 175 eur, čo zneužívajú napríklad skončení poslanci či štátni manažéri prepustení so „zlatými“ padákmi.

„Tento nápad je síce prijateľný, znamená však len kozmetickú úpravu. Účinnejšie by bolo odobrať celú podporu tým, ktorí inú ponúkanú prácu neprijmú,“ odporúča Páleník.

Novinkou by takisto malo byť od júla 2013 zavedené ročné zúčtovanie sociálnych odvodov. Vláda tým chce dosiahnuť, aby sa odvody platili aj z vyplatených vysokých odmien. Doteraz systém funguje tak, že odmena v danom mesiaci spôsobí prekročenie odvodového stropu a z príjmov nad tento strop sa už sociálne odvody platiť nemusia. Táto úprava by mala byť účinná od júla 2013, ostatné už od začiatku budúceho roka.

75 debata chyba