Šéfom KDH je naďalej Figeľ. Budem razantným predsedom, sľúbil

Staronovým predsedom KDH sa stal Ján Figeľ. V tajnom hlasovaní ho zvolilo 261 z 324 delegátov. "Budem razantným, rozhodným, ale zodpovedným predsedom, ktorý bude pevný v postojoch, ale vľúdny vo vzťahoch," vyhlásil po zvolení Figeľ.

23.06.2012 08:58 , aktualizované: 20:36
Ján Figeľ Foto:
Jána Figeľa zvolili delegáti snemu KDH za staronového šéfa hnutia.
debata (158)

Delegáti krátko pred tým neschválili návrh na zmenu stanov strany, ktorý predložil poslanec Radoslav Procházka. Podporila ju menej ako tretina delegátov.

Hrušovský: Zvolenie Figeľa bolo najlepšie rozhodnutie

Znovuzvolenie Jána Figeľa do funkcie predsedu KDH veľkou väčšinou hlasov je pre osud kresťanskodemo­kratickej politiky na Slovensku správnym rozhodnutím a zároveň dôkazom o vnútornej jednote strany. Na spoločnom brífingu s Jánom Figeľom to počas rokovania Snemu KDH v Ružomberku povedal predseda poslaneckého klubu KDH Pavol Hrušovský.

„Strana požíva dôveru Jána Figeľa a Ján Figeľ požíva veľkú dôveru delegátov, ktorí sa tu dnes zišli,“ dodal Hrušovský.

Snem zvolil šiestich podpredsedov, Brocku na druhý pokus

Podpredsedami KDH zostávajú naďalej Pavol Abrhan, Ján Hudacký a Július Brocka. Novými podpredsedami hnutia sa stali Peter Belinský, Miloš Moravčík a Miroslava Szitová. Na šesť funkcií bolo šesť kandidátov, napriek tomu Brocku zvolili až v druhom kole, keď na jeho zvolenie vyzval delegátov predseda hnutia Július Brocka. Abrhana, Hudackého, Belinského, Moravčíka a Szitovú odpopručila snemu zvoliť do funkcií Rada KDH. Tá navrhla aj Mariána Kvasničku, ten však na sneme kandidatúru odmietol. Brocku navrhla zvoliť trnavská krajská organizácia strany.

Neustanem, kým biela nezvíťazí nad červenou, sľúbil Figeľ

Predseda KDH Ján Figeľ delegátom snemu KDH sľúbil rovnako ako Andrej Hlinka v 20-tych rokoch 20. storočia, že neustane spolu s nimi vo dne v noci, kým biela na Slovensku nezvíťazí nad červenou v našej domovine.

„Práve tu, v Ružomberku, v strede Slovenska, pod malebnými Tatrami sa mi žiada povedať, že Slovensko nemusí žiť v znamení červenej! Otec národa, ktorý tu a v Černovej hľadal odpovede na prehraté prvé československé voľby v roku 1920, po veľkom víťazstve sociálnych demokratov, našiel nezlomné odhodlanie a zápal, ktoré ho viedli medzi ľudí po celom Slovensku. A víťazstvo o štyri roky skutočne prišlo,“ povedal Figeľ. Práve takéto odhodlanie v zápase o charakter Slovenska ho vedie k podobnej paralele.

Ako ekonomika potrebuje silnú konkurenciu, tak vláda istôt Smeru potrebuje podľa Figeľa zdravú opozíciu. Nie náhodou na tento snem pozval predsedov dvoch politických strán – SDKÚ-DS a Most-Híd. Figeľ vymenoval v prejave viacero pozitív účasti KDH vo vláde Ivety Radičovej. „V troch kľúčových rezortoch sme urobili veľký kus práce, ale boli aj chyby. Za také považujem aj neprimerané odmeny úspešným manažérom v niektorých podnikoch v štátnych rukách. Napriek vynikajúcim výsledkom firiem, 6-cifernú úroveň odmien som považoval a považujem za neprijateľnú,“ konštatoval.

Pád vlády bol podľa neho zlyhaním, bol vysokou cenou za proeurópsky postoj Slovenska. Porážka pravice vo voľbách sa dala preto očakávať, ale výsledok je bezprecedentný: na Slovensku vzišla z volieb väčšina vlády jednej strany. Figeľ sa nečuduje ľuďom, že sa pravici otočili chrbtom, že sa rozhodli pre ponúkané istoty a stabilitu. „Smer nasľuboval istoty, ale prináša neistoty, ktoré vyplynú z vyšších daní, vyšších odvodov a nových poplatkov. Výsledkom bude menší hospodársky rast, menej práce a viac nezamestnaných. Otázkou zostáva, nakoľko ide len o vládu jednej strany a nakoľko o holding finančných skupín v pozadí Smeru,“ povedal.

Za dôležité, priam rozhodujúce pre budúcnosť národa a menšinových spoločenstiev považuje Figeľ rodinu, vzdelanie, prácu, zdravie. Kresťanskí demokrati budú požadovať, aby neboli diskriminované neštátne subjekty – cirkevné a súkromné, pôsobiace vo sfére vzdelávania a sociálnych služieb. 

Po kritike sa Figeľ prihlásil o slovo, vraj je sám a opustený

Predseda KDH Ján Figeľ sa cíti sám a opustený. Po kritike viacerých delegátov na sneme si vyžiadal slovo, v ktorom povedal, že sa v súčasnosti pri kauze zlatých padákov cíti sám a opustený, ako keď sa v médiách pretriasala kauza jeho bytu. „Je mi ľúto, že som bol sám na tlačovej besede (kde sa vyjadroval k zlatým padákom), Fica nikdy nepustia samého na tlačovú besedu. Ja som bol sám, často som sám,“ vyhlásil. Vyčítal delegátom, že cez médiá si KDH rieši predsedu. „Robí toto Smer, alebo iná konsolidovaná strana?“ opýtal sa. Figeľ je presvedčený, že príde čas a predseda KDH sa staví, že KDH prežije aj Smer.

Ján Figeľ vyčítal spolustraníkom, že po kauze... Foto: TASR
Ján Figeľ Ján Figeľ vyčítal spolustraníkom, že po kauze okolo zlatých padákov sa ho nikto nezastal a zostal sám a opustený.

V súvislosti so zlatými padákmi povedal, že bol faulovaný zozadu vlastnými. „Je Kristus vinný, že zavolal Judáša do partie? Človek sa prejaví, keď dostane šancu, moc. KDH vie povedať mea culpa, je to chyba. Účinná ľútosť je napraviť, zmierniť chybu. Kto iný také niečo urobil,“ vyhlásil.

Figeľ kritizoval cirkvi, že na pozvanie Roberta Fica prišli do rady solidarity. „Katolícka cirkev a Evanjelická cirkev augsburského vyznania sa dali do Národného frontu, je mi to veľmi ľúto. Schádzajú sa s červenými odborármi, všelijakými podnikateľmi, rovnými aj krivými,“ upozornil. Pripomenul snahu Fica presunúť sviatok Sedembolestnej Panny Márie, patrónky Slovenska, na nedeľu. „Teraz budeme robiť aj cez sviatok. Už budeme toľko robiť ako francúzski revolucionári. Namiesto požehnania, koreňov, identity, budeme rušiť identitu,“ povedal.

Predseda KDH zároveň zdôraznil, že KDH odišlo z vlády pre nemateriálne veci. „My sme presadzovali výhradu vo svedomí. Myslíte, že zaznelo poďakovanie KDH za katolícku univerzitu? Nič. My to robíme z presvedčenia. Univerzitu sme založili napriek SDĽ vo vláde, minister školstva bol Milan Ftáčnik. Zmluvu s Vatikánom odniesol Jozef Migaš s mamou pápežovi. Šťastná vina. Niekedy sa aj zlo, faul zozadu dá využiť, aby sme išli dopredu,“ konštatoval.

Delegáti vytýkali Figeľovi, že si neukočíroval Lipšica

Počas diskusie k správam podpredsedov KDH zaznela na vedenie v diskusných príspevkoch aj kritika. Jeden z delegátov nechce veriť Figeľovi, že KDH nie je v rukách finančných skupín. Vyčítal chyby v personálnej politike, či kauzu zlatých padákov a ich odkomunikovanie. „Vymeňte hovorcov,“ povedal. Kritizoval tiež vedenie, že nebolo schopné ukočírovať Daniela Lipšica. „Robil si, čo chcel. Nesiete za to zodpovednosť,“ vyhlásil.

Podľa Figeľa nikto nemal toľko priestoru ako Lipšic. V KDH je sloboda prísť a odísť. „Po voľbách vyzliekli dresy a bez nich behajú po ihrisku. To sa nerobí. Sme slušní a takí aj zostaneme,“ uviedol v súvislosti s odchodom Lipšica a Jany Žitňanskej z hnutia.

Figeľ pripomenul, že prvého predsedu KDH Jána Čarnogurského dehonestovali roky. „Necháme si okydávať prvého, druhého aj tretieho predsedu. Ja sa nedržím stoličky. Ťažšia robota a zodpovednosť ako predseda strany neexistuje,“ povedal s tým, že za neúspech je zodpovedný predseda, za úspech všetci.

158 debata chyba