Slovenského biskupa odvolal pápež prvý raz v histórii

Svätý Otec Benedikt XVI. na poludnie odvolal arcibiskupa Róberta Bezáka z pastoračného riadenia Trnavskej arcidiecézy. Rozhodol sa tak na základe apoštolskej vizitácie, ktorá sa uskutočnila 22. januára až 1. februára 2012. Konferencia biskupov Slovenska rozhodnutie Svätého Otca prijíma v duchu viery a synovskej poslušnosti a prosí Pána o požehnanie pre Cirkev na Slovensku.

02.07.2012 12:17 , aktualizované: 12:29
Bezák Foto: ,
Trnavský arcibiskup Róbert Bezák je historicky prvým slovenským arcibiskupom, ktorého odvolal pápež.
debata (98)

„Rozhodnutie Svätého Otca prijímame v duchu viery a synovskej poslušnosti a prosíme Pána o požehnanie pre Cirkev na Slovensku.“ Taká je oficiálna reakcia katolíckej cirkvi na odvolanie trnavského arcibiskupa Roberta Bezáka, ktorú vydal hovorca Konferencie biskupov Slovenska Jozef Kováčik.

Pápež v priebehu posledných dvoch týždňov odvolal okrem Bezáka aj ďalších dvoch biskupov. Podľa Jaroslava Šebeka z Historického ústavu českej akadémie vied, ktorý sa zaoberá cirkvami, je odvolanie Bezáka výnimočnou záležitosťou, a to najmä v strednej Európe.

„Odvolanie z biskupského úradu sa robí buď v závažných kriminálnych prípadoch, alebo v prípadoch, keď je ohrozená autorita cirkvi. Nie som si istý, či v prípade arcibiskupa Bezáka k niečomu takému došlo,“ hovorí s tým, že chýbali aj signály, ktoré by hrozbu odvolania avizovali. Sám si preto vysvetľuje konanie pápeža skôr ako reakciu na vnútorný tlak v cirkevnej hierarchii, za ktorým by mohli stáť kardinál Tomko pôsobiaci vo Vatikáne či Bezákov predchodca Ján Sokol.

Šebek tiež poukazuje na to, že Bezák bol presne typom človeka, akého súčasná cirkev potrebuje. „Mal reformný a liberálny prístup k cirkevným záležitostiam, a teda jeho odvolanie je určite nepríjemná informácia,“ dodáva.

Ťažko uveriteľným precedensom je odvolanie Bezáka aj podľa katolíckeho kňaza a teológa Karola Moravčíka. „Čaká sa na vysvetlenie. Ani v škandáloch sexuálneho typu nebývajú biskupi len tak odvolaní, ale väčšinou sami pod nátlakom odstupujú. V Rakúsku si nedávno v niektorých prípadoch žiadali odvolanie biskupov samotní veriaci kvôli ich ignorancii, zakrývaniu prehreškov, rozporu medzi myslením veriacich a konaním biskupov. Trvalo to však celé roky a Vatikán ich neodvolal, ale keď sa sami skompromitovali, až potom ich požiadal, aby odstúpili,“ hovorí Moravčík.

Rozhorčený je aj kňaz Peter Cibira, ktorý chce pomáhať pri zbieraní podpisov pod petíciou, aby Vatikán zverejnil dôvody Bezákovho odvolania. „Práve toto nezverejnenie dôvodu vytvára veľký priestor na množstvo dohadov. Je to niečo, čo nevidíme ako správne a dobré. Veríme, že je dosť ľudí, ktorým záleží na tom, že arcibiskup Bezák nastavil množstvo vecí pozitívne a robil dobré meno,“ hovorí.

Bezák je známy kritikou arcibiskupa Jána Sokola aj pomerov v cirkvi. „Po pôsobení svojho predchodcu Sokola sa musel vyjadriť, bolo to pár poznámok. Je však možné, že niektoré veci nevieme. Jeho odvolanie treba vysvetliť, je to neslýchané. Bezák nepôsobil ako extrémista. To, že bol civilnejší a ľuďom bližší ako iní biskupi, je skôr na jeho prospech,“ tvrdí Moravčík.

Z Vatikánu proti Bezákovi v januári spustili kontrolu, vraj na základe udania. Aj jej výsledky mali prispieť k rozhodnutiu zbaviť ho funkcie. „Bezáka si ľudia vážili, z jeho pôsobenia kedysi v Bratislave a vystupovania v médiách som mal podobne ako mnohí ďalší pozitívny obraz,“ uzavrel Moravčík. Arcibiskupa sa v otvorenom liste zastalo aj niekoľko známych osobností.

V katolíckej cirkvi biskup zostáva biskupom navždy. „Nikto mu neodoberie hodnosť biskupa, len v prípade odvolania nebude už ďalej viesť arcidiecézu. Pápež môže rozhodnúť, akú ďalšiu úlohu dostane. Ak tak nerozhodne, je stále rehoľníkom a bude pôsobiť podľa toho, ako rozhodnú predstavení v reholi,“ uviedol hovorca Konferencie biskupov Slovenska Jozef Kováčik.

PIANO

Prečítajte si aj komentár Petra Javůrka Poučení  Bezákom. Ak si chcete prečítať tento článok, zaregistrujte sa v systéme plateného obsahu Piano.

Po Bezákovom odvolaní má viesť arcidiecézu Ján Orosch. Doterajší pomocný biskup a generálny vikár bude diecéznym administrátorom až kým pápež nevymenuje nového diecézneho biskupa. Kedy sa tak stane, nie je známe.

© Autorské práva vyhradené

98 debata chyba