V pondelok skolabovalo 162 ľudí, SHMÚ vydal najvyššiu výstrahu

Počet kolapsov z extrémneho tepla každým dňom narastá. V pondelok záchranári uskutočnili 162 výjazdov ku kolapsovým stavom z tepla. Do nemocnice previezli 86 ľudí.

03.07.2012 10:31 , aktualizované: 14:22
teplo, horúčava, leto, počasie Foto:
Ilustračné počasie
debata (5)

„Najviac kolapsov bolo v Bratislavskom kraji, najmenej v Košickom. V štatistike dominujú stále ženy – v pondelok ich skolabovalo 84, mužov 70 a detí do 18 rokov bolo osem,“ povedal hovorca operačného strediska záchrannej služby Boris Chmel.

Extrémne teploty zasiahnu Slovensko v utorok aj v stredu. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal výstrahu druhého stupňa, ktorá platí v utorok pre celé južné Slovensko až do 20:00. Výstraha prvého stupňa platí pre zvyšok územia rovnako do večerných hodín.

Horúčavy neustúpia ani v stredu, SHMÚ vydal na tento deň pre juhozápad krajiny výstrahu tretieho stupňa. Meteorológovia očakávajú teploty vzduchu od 34 do 38 stupňov Celzia. Vysoké teploty sú nebezpečné pre ľudí a môžu spôsobovať aj vznik požiarov.

„Výskyt uvedenej vysokej teploty vzduchu je v danej ročnej dobe a oblasti veľmi zriedkavý a pravdepodobnosť poškodenia zdravia a ohrozenia života spôsobeného nadmerným zaťažením organizmu u niektorých osôb je vysoká,“ varuje SHMÚ na svojej webovej stránke.

5 debata chyba