Pápež rozhodol, a to cirkvi stačí

Pápež dôvody svojho rozhodnutia o odvolaní trnavského arcibiskupa Róberta Bezáka vysvetľovať nebude a rovnako ani Konferencia biskupov Slovenska. Nič na tom nezmení ani petícia, ktorou sa signatári obrátili na pápežskú nunciatúru a predsedu biskupskej konferencie Stanislava Zvolenského so žiadosťou pomenovať príčiny Bezákovho odvolania.

03.07.2012 20:00 , aktualizované: 04.07.2012 08:07
Róbert Bezák Foto: ,
Ďalšie pôsobenie odvolaného trnavského arcibiskupa Róberta Bezáka v cirkvi je otázne.
debata (98)

„Toto vysvetlenie žiadame preto, lebo ide o neštandardný postup, ktorý vytvára priestor pre rôzne podozrenia. Napriek poslušnosti voči hierarchickým nariadeniam nemôžeme skryť, že tento spôsob nevrhá dobré svetlo na inštitúciu cirkvi, rozdeľuje a znechucuje tak veriacich, ako aj spoločnosť,“ píšu signatári petície.

Hovorca Konferencie biskupov Slovenska Jozef Kováčik povedal, že nemôžu reagovať na požiadavku vyjadrenú v petícii, pretože apoštolská vizitácia sa koná vždy medzi Vatikánom a danou diecézou. Podľa neho nie je dôvodom na to, aby veriaci poznali dôvody odvolania, ani fakt, že finančne prispievajú na cirkev. „Sú určité rezervované informácie, ako je to vo verejnej správe alebo v iných sférach. Prijímame fakt, že Svätý Otec rozhodol. Pre nás katolíkov je toto najvyšší dôvod,“ poznamenal Kováčik.

Katolícky kňaz Marián Gavenda hovorí, že Svätá stolica nie je povinná oznamovať médiám dôvody, prečo odvoláva biskupa a on to ani nepovažuje za potrebné.

Hoci oficiálne dôvody odvolania Vatikán nezverejnil a nevie ich ani samotný Bezák, talianske médiá špekulujú, že príčinou sú administratívne a finančné nezrovnalosti zistené počas apoštolskej vizitácie uskutočnenej v januári a vo februári v Trnavskej arcidiecéze.

Gavenda hovorí, že nepozná dôvody odvolania Bezáka a ani nakoľko je jeho pocit neviny opodstatnený. Biskupovi vyčíta, že o jeho odvolaní povedal médiám politik František Mikloško. Podľa Gavendu je isté, že postup, ktorý zvolil Bezák, vrhá zlé svetlo na Slovensko aj na neho. „Mal sa snažiť stretnúť s pápežom. To, že na úrovni diskrétnych informácií pod pápežským tajomstvom išiel za politikom, ktorý to dal do médií niekoľko dní pred pápežovým rozhodnutím, to je absurdný postup, čím si sťaží aj obhájenie svojej neviny, o ktorej je presvedčený,“ tvrdí Gavenda.

Mikloško však hovorí, že sled udalostí bol po tom, čo sa Bezák odmietol vzdať funkcie arcibiskupa, taký rýchly, že ani nemal čas na audienciu u pápeža. Mikloško na otázku, či je obvyklé, že sa nepovedali dôvody odvolania, zareagoval, že keď je v spoločenstve veriacich jasné, o čo ide, dôvody sa ani nehovoria a prechádza sa to mlčaním. „Ale tu to jasné nie je a vidno to z reakcií celého Slovenska,“ podotkol.

Bezák bol obľúbený medzi veriacimi a jeho vynútený odchod môže zanechať stopy na cirkvi. Sociológ Martin Slosiarik vidí niekoľko možností ďalšieho vývoja, ktoré závisia od reakcii predstaviteľov cirkvi i samotných veriacich. „Je tam nezodpovedaná otázka, kto vlastne riadi cirkev, na základe čoho sa rozhoduje o takýchto vysokých hodnostároch. Je nejaká paralelná štruktúra, ktorá je netransparentná? To môže vnášať nedôveru v inštitúciu cirkvi a jej autoritu v spoločnosti, čo pre slovenskú spoločnosť ako jednu z najviac religióznych môže byť do budúcnosti istým problémom,“ mieni sociológ.

Z doterajších prejavov veriacich vidieť podľa Slosiarika nespokojnosť, upozorňuje, že k petícii sa pripojili aj niektorí kňazi, čo signalizuje, že idú do rizika a je to istá forma odvahy voči vrchnosti. „Očakávanie je všeobecne nastavené tak, že veriaci chcú vedieť, čo sa udialo, lebo to bol obľúbený predstaviteľ cirkvi na Slovensku,“ dodal.

PIANO

Prečítajte si aj komentár Petra Javůrka Poučení Bezákom. Ak si chcete prečítať tento článok, zaregistrujte sa v systéme plateného obsahu Piano.

Ďalšie pôsobenie Bezáka je otázne. Po odvolaní z úradu arcibiskupa sa nesmie zdržiavať v Trnavskej arcidiecéze. Môže pôsobiť ako kňaz v zahraničí, alebo sa môže vrátiť do niektorého z kláštorov rehole, ktorej je členom. Ako napísala agentúra Sita, Bezák patrí k redemptoristom, Kongregácii Najsvätejšieho Spasiteľa. Tí majú na Slovensku šesť komunít. S jeho pôsobením ako kňaza na ktoromkoľvek mieste však musí súhlasiť príslušný diecézny biskup.

© Autorské práva vyhradené

98 debata chyba