Vracia sa Spišiak do Slovnaftu?

Bývalý prezident Policajného zboru Jaroslav Spišiak by mal podľa informácií Pravdy čoskoro opäť nastúpiť do Slovnaftu. Spišiak svoj návrat do rafinérskej spoločnosti zatiaľ popiera. Na otázku, či je pravda, že už na budúci týždeň nastupuje, odpovedal: "Nie je."

13.07.2012 20:59 , aktualizované: 14.07.2012 15:29
Jaroslav Spišiak Foto:
Policajný exprezident Jaroslav Spišiak
debata (27)

Podľa hovorcu rafinérie Antona Molnára Spišiak ich zamestnancom zatiaľ nie je, ale v minulosti urobil v spoločnosti výbornú prácu. „Jeho znalosti a príspevok ako človeka, ktorý rozumie bezpečnostnej oblasti, boli prínosom pre firmu. Pokiaľ by sa rozhodol, že sa chce vrátiť, určite by to firma ocenila,“ vyhlásil Molnár. Nešpecifikoval ani pozíciu, ktorú by mohol Spišiak zastávať.

Po nástupe prvej Ficovej vlády roku 2006 odvolal minister vnútra Robert Kaliňák Spišiaka z postu prvého policajného viceprezidenta. Spišiak odišiel do civilu a začal pôsobiť ako šéf ochrany Slovnaftu. S jeho generálnym riaditeľom Oszkárom Világim má už dlhodobo veľmi dobré vzťahy.

V roku 2010 po zostavení vlády Ivety Radičovej Spišiak zo Slovnaftu odišiel. Späť do policajných služieb ho povolal minister vnútra Daniel Lipšic. „Po plukovníkovi Spišiakovi boli vždy výsledky,“ hovoril minister s tým, že mu dal voľnú ruku, lebo nikto akokoľvek vplyvný a bohatý nebude stáť nad zákonom. Spišiak zase povedal, že keby ponuku neprijal, celý život by sa len trápil a vysvetľoval.

Po tohtoročných marcových voľbách sa vládna garnitúra opäť zmenila a za šéfa rezortu vnútra sa vrátil Kaliňák. V polovici mája Spišiaka na poste policajného prezidenta nahradil Tibor Gašpar a Spišiak opäť odišiel do civilu. Hovoril, že chce mať pocit súkromia, preto o svojich plánoch nechcel informovať.

Aj bezpečnostný analytik Milan Žitný dostal informáciu z prostredia, kde predtým Spišiak pôsobil, že ide naspäť. „On je pre nich zaujímavý informačným backgroundom,“ zhodnotil analytik. Odhadol, že zhruba po dvoch rokoch už tok informácií nemusí byť taký zaujímavý, ale zase cenné budú dlhodobé Spišiakove poznatky.

27 debata chyba