Mellova družka Marošová porodila v Belize ich druhé dieťa

Vydanie Karola Mella, ktorý je obžalovaný z objednávky vraždy bývalého expolicajta a obvinený z ďalších vrážd, z Belize, kde ho minulý týždeň zadržala imigračná polícia na základe žiadosti Interpolu, nemusí byť až tak právne komplikované ako sa zdalo.

15.07.2012 18:40 , aktualizované: 16.07.2012 11:37
Karol Mello, Belize Foto:
Polícia v Belize odovzdala hľadaného Karola Mella do rúk Interpolu.
debata (92)

Podľa informácií Pravdy z justičného prostredia ak imigračné úrady v Belize rozhodnú, že Mello porušil imigračný zákon a nebudú mať potvrdenú krajinu, odkiaľ do Belize prišiel, mali by ho vydať do jeho domovskej krajiny, čo je Slovensko. Imigračné úrady o Mellovi rozhodujú v priebehu pondelka. Belizská polícia ho zadržala v stredu 11. júla na ulici a mal sa jej preukázať falošnými dokladmi.

V pondelok o vy­dávaní Mella a o jeho prevoze z Belize na Slovensko a následnom požiadaní o útekovú väzbu rokuje vedenie policajného prezídia spolu s Odborom osobitného určenia Generálnej prokuratúry. Na Mella vydal v piatok medzinárodný a euróspky zatykací rozkaz aj Špecializovaný trestný súd v Pezinku pre obvinenie z vraždy šéfa sýkorovcov Petra Čongrádyho v roku 2004.

Do Belize sa už chystajú aj zástupcovia slovenskej polície. Minister pripúšťa, že ak bude treba, poletí po Karola Mella aj vládny špeciál.

Na Mella existuje medzinárodný zatykací rozkaz za vraždu bieleho koňa Jozefa Gudábu, ktorá sa mala stať v roku 2003 v Bojnej.V nej je spoluobvinený aj z ďalším hľadaným Slovákom Viliamom Mišenkom. Zatýkací rozkaz vydal okresný súd v Nitre vlani v júli. Na tento čas sa nepotvrdilo zadržanie Mišenku, ktorý je tiež obvinený z viacerých vrážd, a podľa policajných zdrojov mal v Belize spolu s Mellom podnikať a vlastniť dom.

Polícia malého štátu v strednej Amerike chytila Mella v stredu 11. júla. Stalo sa tak na verejnom priestranstve po tom, čo Mella požiadala, aby sa legitimoval. Ten predložil falošné doklady a polícia ho následne obvinila z porušenia imigračného zákona. Podľa zdrojov z justičného prostredia sa v Belize spolu s Mellom skrývala aj jeho dlhoročná družka Zuzana Marošová, ktorá tam v júni porodila ich druhé dieťa. Tamojšia polícia zatiaľ neuviedla, či imigračný zákon porušila aj ona.

Karol Mello skončil v rukách Interpolu vyše roka po tom, čo ho slovenský súd musel pre procesnú chybu prepustiť na slobodu, pretože o jeho väzbe rozhodoval nezákonný sudca.

Slovenská polícia mala informácie, kde sa obvinený a medzinárodne hľadaný Mello nachádza, už dlhší čas. „Akcia prebiehala niekoľko týždňov. Styční dôstojníci Interpolu riadili národné polície tak, aby sa ho podarilo zadržať. Som rád, že naše informácie mali relevantný základ,“ povedal policajný prezident Tibor Gašpar.

Medzinárodný zatykač na Mella bol vydaný rok na základe obvinení z viacerých vrážd. Ako posledné pribudlo obvinenie z vraždy Petra Čongrádyho v roku 2004. Obžalovaný je aj z objednávky vraždy, pri ktorej v decembri 2004 v Moste pri Bratislave zomreli chlapec a žena, ktorých mali zastreliť Mellovi kumpáni omylom. Pôvodne bol útok namierený na chlapcovho otca – expolicajta.

Proces s Mellom v kauze dvojnásobnej vraždy v Moste pri Bratislave je zatiaľ na Okresnom súde Bratislava I odročený na neurčito, keďže bolo vo veci podané ďalšie dovolanie, preto spis poputuje opäť na Najvyšší súd. Bývalá ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská totiž s dovolaním týkajúceho sa prepustenia Mella vlani v máji neuspela a Najvyšší súd jej dovolanie vlani v októbri zamietol.

92 debata chyba