Sudca zastavil vydanie Mella na Slovensko

Sudca najvyššieho súdu v Belize v utorok zastavil vydanie Karola Mella na Slovensko, kde je obžalovaný v kauze dvojnásobnej vraždy. Informovala o tom televízna stanica v Belize News5 na svojej internetovej stránke.

18.07.2012 11:05 , aktualizované: 14:56
Karol Mello, Belize Foto:
Polícia v Belize odovzdala hľadaného Karola Mella do rúk Interpolu.
debata (62)

Sudca Oswell Legall vyhovel žiadosti právneho zástupcu slovenského občana, aby ho pred prípadným vyhostením vypočul súd. Advokát Godfrey Smith uviedol: „Požiadali sme súd, aby zastavil konanie vlády Belize prostredníctvom ministerstva pre prisťahovalectvo pred vyhostením alebo iným vydaním mandanta z Belize, kým nedostane možnosť byť vypočutý“.

Mello má nárok v Belize na riadny súdny proces a nie na administratívny konanie v rámci, ktorého by ho miestne úrady vyhostili na Slovensko. Domnieva sa jeho právny zástupca Peter Schmidl, s tým že na proces má nárok v prípade, že skutočne, ako to uvádzajú miestne médiá a aj rodina Mella vstúpil na územie Belize legálne na doklad so svojim menom.

„Tu sa natíska otázka, čo robili naše orgány približne rok, keď médiá a verejnosť informovali o tom, že po mojom klientovi intenzívne pátrajú,“ zdôraznil ďalej advokát. Dodal, že existuje množstvo databánk, kde sa dalo za ten čas jednoducho preveriť, kde sa Mello aktuálne nachádza.

Mella zastupuje exminister

Mella zastupuje v stredoamerickom Belize pravdepodobne najprominentnejší advokát v regióne – exminister a bývalý generálny prokurátor Godfrey Smith.

Narodil sa v Belize a po vyštudovaní práva a diplomacie sa stal ministrom zahraničných vecí Belize, ministrom obrany, neskoršie ministrom turizmu a informácií. Bol dokonca generálnym prokurátorom a je uznávaným politikom a členom Ľudovej zjednotenej strany, ktorej podpredsedom sa stal v roku 2005.

Pôsobil aj v krízovom manažmente. Venuje sa písaniu článkov venovaných právu, polícii, diplomacii, korupcii v politike a v radoch polície. Uvádza na svojej stránke Wikipédia a portál flashpointbeli­ze.com. Túto informáciu potvrdili aj novinári stanice Channel 7 News v Belize.

Rodina tvrdí, že ho prenasleduje skorumpovaná vláda

Rodina Karola Mella, ktorý na Slovensku čelí obvineniam z dvojnásobnej vraždy, vydala vyhlásenie pre belizské médiá, citoval belizský server sanpedrosun.com. s odvolaním sa na miestne policajné zdroje.

Rodina sa vo vyhlásení poďakovala belizským úradom v San Pedro, kde „on a jeho rodina žili, kde sa im narodilo druhé dieťa a kde boli vítaným prínosom pre komunitu viac ako 12 mesiacov“.

Mello sa podľa vyhlásenia v Belize „neskrýval, nemal falošné identity a faktom je, že do krajiny vstúpil legálne, pod svojím menom,“ citoval server. „Nie je na úteku, len hľadá útočisko pred neustálym prenasledovaním skorumpovanej vlády,“ uvádza sa vo vyhlásení rodiny.

„Chceme oznámiť len fakty a pripravujeme sa bojovať všetkými prostriedkami prostredníctvom nášho právneho zástupcu Edwarda Fitzgeralda, známeho aktivistu za ľudské práva, proti nespravodlivému väzneniu a extradícii,“ citoval server sanpedrosun.com rodinu Karola Mella.

Ako sa v ňom ďalej uvádza, právnik disponuje „súdnymi dokumentmi, ktoré dokazujú, že je obeťou nespravodlivého stíhania zo strany vlastnej vlády.“ „Ich cieľom je dosiahnuť, aby opäť čelil obvineniam, od ktorých už bol oslobodený, a nie je to nič iné, než to, že skorumpovaná vláda vydiera čestného podnikateľa,“ uvádza sa vo vyhlásení rodiny.

Kaliňák: Dopraviť Mella je komplikovanejšie ako sa zdalo

Ministerstvo vnútra sa musí snažiť, aby dopravili Karola Mella do rúk orgánov činných v trestnom konaní na Slovensku. „To je úloha polície, tam skončí. V tejto chvíli je to komplikovanejšie, ako sa na prvý pohľad zdalo, že je to len veľkou vzdialenosťou,“ uviedol šéf rezortu vnútra Robert Kaliňák pred rokovaním vlády novinárom.

Nepotvrdil však medializované informácie o tom, že do Belize vyslalo policajné prezídium jedného pracovníka Úradu pre medzinárodnú policajnú spoluprácu. Osobné rokovanie by malo urýchliť prevoz Mella na Slovensko. „Je to pre nás v tejto chvíli natoľko komplikovaná a zložitá situácia, že sme zo strany orgánov činných v trestnom konaní prijali rozhodnutie, že musíme šetriť informáciami. Akonáhle to bude možné, aby som poskytol ďalšie informácie, tak to urobím, ale v tejto chvíli to nie je možné,“ poznamenal s tým, že on osobne sa do Belize nechystá.

Rovnako si nepripúšťa, že by sa Mello nakoniec na Slovensko nedostal. „Aj keď je to jedna z alternatív,“ dodal.
Minister sa nevyjadril ani k tomu, či Mella zastupuje v Belize vysokopostavený politik. „To v našom prípade vec nenásobí ani nedelí,“ konštatoval.

Karola Mella zatkli v stredu 11. júla v Belize viac ako rok po tom, čo ho prepustili z väzenia v Bratislave. Obvinený je zo zorganizovania vraždy bývalého policajta v Moste pri Bratislave v roku 2004. Akcia však vrahom nevyšla a namiesto expolicajta prišli o život jeho družka a desaťročný syn. Polícia Mella nedávno obvinila aj z účasti na vražde bossa sýkorovcov Petra Čongrádyho. Zastrelený bol v septembri 2004 pred pizzeriou v bratislavskej Petržalke.

Z tejto vraždy obvinili aj ďalších štyroch mužov. Mello sa pred políciou niekoľko rokov skrýval. V októbri 2010 ho zadržali v poľskom Krakove a vydali na Slovensko. Chybou súdu sa však dostal na slobodu. „Neutekal som pred spravodlivosťou, ale pred nespravodlivosťou,“ povedal vlani v máji, keď opustil bratislavskú väznicu. Skrýval sa aj v Prahe i v Španielsku a pravdepodobne aj v ďalších krajinách.

Vydanie Lexu trvalo krátko

Slovenská polícia hľadala cez Interpol na základe medzinárodného zatykača aj bývalého šéfa tajnej služby Ivana Lexu. Po troch rokoch od jeho vydania, práve pred desiatimi rokmi, ho 16. júla 2002 napokon zadržala imigračná polícia v Juhoafrickej republike.

O štyri dni bol za asistencie tamojšej polície komerčnou linkou s medzipristátím vo švajčiarskom Zürichu prevezený na Slovensko. Slovenské policajné zložky ho prebrali až na letisku v Bratislave.

Bývalého riaditeľa Slovenskej informačnej služby zadržali v Juhoafrickej republike po tom, čo predložil falošný cestovný doklad.

Slovensko má s touto krajinou medzinárodnú zmluvu o právnej pomoci ešte z dvadsiatych rokov minulého storočia, keď ju uzavrelo Československo s Veľkou Britániou. Dnešná Juhoafrická republika bola vtedy súčasťou britského impéria a keď sa osamostatnila, prevzala medzinárodné záväzky Veľkej Británie. Slovensko zasa prevzalo medzinárodné záväzky Československa.

V Juhoafrickej republike pri porušení imigračných zákonov platí, že osoba, u ktorej zaistia falošný pas, je zvyčajne zaradená do zoznamu nežiaducich osôb, pričom dĺžka trvania tohto statusu závisí od závažnosti situácie.

Oveľa dlhšie, až tri mesiace, trvalo vydanie v prípade konateľov Horizontu Slovakia Vladimíra Fruniho či Mariána Šebeščáka z Chorvátska. Karol Mello čakal na vydanie pri dolapení v poľskom Krakove pred dvoma rokmi na eskort na Slovensko pol roka.
(vv)

62 debata chyba