Sokol je podozrivý z rozdávania miliónov

Dvadsať miliónov korún pre občianske združenie svojho synovca, nevýhodný prenájom pozemkov a prevod cirkevných peňazí na svoj vlastný účet sú tri hlavné podozrenia audítorky proti arcibiskupovi Jánovi Sokolovi.

20.07.2012 20:38 , aktualizované: 21.07.2012 12:09
Arcibiskup Ján Sokol. Foto: ,
Ján Sokol.
debata (242)

Vyplýva to z trestného oznámenia, ktoré podala na Generálnej prokuratúre pred dvoma týždňami a k dispozícii ho má denník SME. Prokuratúra podľa hovorkyne ešte nerozhodla, či a kto sa oznámením bude zaoberať.

Hoci podozrenia voči Sokolovi, ktorý Trnavskú arcidiecézu viedol od roku 1988 do roku 2009, vyzerajú vážne, vyšetrovanie môže byť nakoniec zastavené. Rozhodujúce bude, či sa bude cirkev cítiť konaním Sokola poškodená.

„Ak cirkev nebude vidieť spôsobenú škodu, nemusí byť naplnená skutková podstata trestných činov,“ povedala Lucia Kurilovská z právnickej fakulty.

Miliónová transakcia nebola zaznamenaná

Emeritný arcibiskup Ján Sokol mal počas vedenia Trnavskej arcidiecézy poslať milióny eur občianskemu združeniu Metropolitánik, ktoré zastupoval jeho synovec.

Audítorka, ktorá skúmala účtovníctvo diecézy z rokov 2002 až 2008 zistila, že v diecéze nebolo evidovaných niekoľko desiatok účtov, na ktoré chodili cirkevné peniaze, a ani rôzne presuny medzi nimi. Z jedného z takých účtov vedených v Citibank Europe odišlo 28. januára 2008 dvadsať miliónov korún (666 000 eur). Prijal ich účet vedený v Tatra banke.

„Vzhľadom na skutočnosť, že uvedená transakcia nebola zaznamenaná v účtovníctve, obrátila som sa na vedenie arcidiecézy, či má bližšie informácie,“ tvrdí audítorka. Diecéza jej predložila darovaciu zmluvu, podľa ktorej mali byť peniaze určené občianskemu združeniu Metropolitánik. Darovacia zmluva nebola zaprotokolovaná v účtovníctve a „podľa informácií od vedenia diecézy ju dodatočne predložil emeritný arcibiskup Ján Sokol“.

Hoci predsedom združenia Metropolitánik bol biskupov synovec Jozef Sokol, účet, na ktorý peniaze odišli, sa v banke podľa audítorky volal „Sokola Jan“. Metropolitánik sídli v Jacovciach, kde sa Sokol narodil. Združenie tam stavia Domov dôchodcov, podľa starostu je pred dokončením. O dare od Sokola pre združenie nič nevedel.

Dar združeniu je jedným z troch hlavných podozrení, ktoré audítorka spomenula v trestnom oznámení. To podala, keď Vatikán z funkcie začiatkom júla odvolal biskupa Róberta Bezáka, ktorý po Sokolovi prevzal Trnavskú arcidiecézu.

Audítor musí informovať orgány činné v trestnom konaní zo zákona, ak sa o takýchto podozreniach dozvie. Či sa vyšetrovanie rozbehne, nie je isté. Prípad má stále Generálna prokuratúra, ktorá rozhoduje, čo ďalej. Hovorca slovenských biskupov Jozef Kováčik povedal, že Konferencia biskupov Slovenska o porušeniach oficiálne nevie. „Ak by sa medializované informácie potvrdili, išlo by o závažné porušenie správy cirkevného majetku. Následné kroky budú na novom vedení diecézy,“ povedal.

Podozrivý je aj predaj pozemku Tescu

Audítorka vyhodnotila ako podozrivú aj transakciu pri predaji pozemku cirkvi na Zlatých pieskoch v Bratislave spoločnosti Tesco. Základnú zmluvu o kúpe pozemku podľa jej zistení podpísalo Tesco s cirkvou už v roku 1999, sumu však zaplatilo v dvoch splátkach v rokoch 2005 a 2009. V prvom prípade išlo o 3,6 milióna libier poukázaných na účet cirkvi v Citibank, ktorý nebol vedený v oficiálnom účtovníctve.

„Celá transakcia bola rozdelená na kúpnu cenu a finančný dar cirkvi,“ píše audítorka. Z dokumentov predpokladá, že dar poslali na účet do Vatikánskej banky. Vlastníkom účtu je Ján Sokol a podľa audítorky vyhlásil, že je jeho súkromným majetkom. Z účtu neskôr prišlo 339 000 dolárov na účet UniCredit Bank Trnavskej arcidiecézy. Či išlo o celú darovanú sumu, nie je zrejmé.

242 debata chyba