Vypočúvaní mali časový problém

Nového šéfa Rozhlasu a televízie Slovenska budú poslanci voliť tajne zo všetkých 11 prihlásených uchádzačov.

30.07.2012 15:08 , aktualizované: 31.07.2012 12:10
debata (6)

Rozhodol o tom parlamentný výbor pre kultúru a médiá, ktorý si v utorok vypočul ich verejnú prezentáciu.

Aj keď navrhnutý postup dáva rovnakú šancu všetkým prihláseným kandidátom, v zákulisí sa hovorí najmä o dvoch – o bývalom šéfovi televízie Markíza a Rádia Expres Václavovi Mikovi a riaditeľovi TASR Jaroslavovi Rezníkovi, ktorý v minulosti viedol Slovenský rozhlas. O tom, že si poslanci vládnej strany Smer vyberú niekoho z tejto dvojice, hovorili i zástupcovia opozície. „Mám pre vás dve správy. Jednu dobrú a jednu zlú. Tá dobrá je, že vládna strana sa ani teraz nedohodla na kandidátovi. Tá zlá je, že sa hovorí len o menách Mika a Rezník,“ povedal na vypočutí jednému z kandidátov člen mediálneho výboru Pavol Abrhan (KDH).

To, že sú najväčšími favoritmi Mika a Rezník, potvrdzoval aj priebeh prezentácie. Obaja totiž pred výborom strávili najviac času – Mika asi 50 minút a Rezník takmer hodinu a pol. Ostatným uchádzačom členovia výboru toľko pozornosti nevenovali. Čas vypočutia mal byť pritom rovnaký – desať minút na samotnú prezentáciu projektu a rovnaký čas na otázky poslancov. Pri Mikovi a Rezníkovi však predseda výboru Dušan Jarjabek (Smer) požiadal o predĺženie limitu, pretože dostali priveľa otázok.

Väčšina kandidátov mala problém vtesnať prezentáciu do desiatich minút. Otázky, ktoré najčastejšie riešili, sa týkali financovania RTVS, tvorby vlastných programov, skvalitnenia spravodajstva, obnovenia tretieho, či dokonca vytvorenia štvrtého kanála. Ich názory na to, čo by Dvojka, Trojka alebo nová Štvorka mali vysielať, sa však neraz rozchádzali. Väčšina sa však zhodla na tom, že reformovať treba STV, zatiaľ čo Slovenský rozhlas funguje dobre a nevyhnutné zmeny nepotrebuje. Veľa sa hovorilo aj o športe v RTVS, keďže v roku 2014 verejnoprávne médium stratí svoj monopol na jeho vysielanie, takže populárne športové prenosy budú preberať i komerčné televízie.

Prvým z uchádzačov bol podľa vyžrebovaného poradia manažér Jozef Zima, ktorý v minulosti krátko pracoval ako ekonomický šéf STV. Spravodajstvo by upravil ako BBC – tretinu vysielania by dostala vláda, tretinu opozícia a tretinu koalícia. Bývalý programový riaditeľ STV Štefan Dlugolinský by podporil výrobu vlastných programov RTVS, jej druhý program by premenil na športový kanál s doplnkovým programom pre náročného diváka a z obnovenej Trojky by spravil televíziu pre zahraničných Slovákov.

Podľa režiséra a producenta Iľju Ruppeldta, ktorý má skúsenosti z Nového Zélandu, dnes pre RTVS nie sú konkurenciou iba komerčné televízie, ale aj internet, preto treba klásť dôraz na moderné technológie. Jeho ambíciou je dosiahnuť vyrovnaný rozpočet. „Nechcem robiť revolúciu,“ zdôraznil.

Niekdajšia producentka STV Margita Repková súčasnú RTVS kritizovala najmä preto, že vysiela viac repríz ako premiér a namiesto vlastnej dramatickej tvorby vyrába programy o varení a reality šou. Podľa nej nie je tiež v poriadku, že až 70 percent programov RTVS vyrába v externom prostredí. STV by údajne mala mať o dva programy viac, pričom štvrtý kanál by sa zameriaval na deti a mládež.

Prvý z favoritov Mika by znížil počet repríz a Dvojku zmenil tak, aby nebola „odpadovým kanálom“ Jednotky. To jej podľa neho nedovoľuje, aby plnila svoju verejnoprávnu funkciu. Nepozdáva sa mu ani vysielanie športu na Dvojke, čo „devalvuje“ jej hodnotu. Mika by chcel, aby sa sledovanosť Jednotky zvýšila až o 20 percent a Dvojky o polovicu. Podporil by aj rozvoj investigatívnej žurnalistiky. V rozhlase by pritom žiadne významné zásahy nerobil. Mika, ktorý kedysi osem rokov pracoval v STV, by podporil aj obnovenie Trojky, ak by verejnoprávna televízia ešte zabojovala o vysielanie športu.

Motoristický redaktor Pavel Jacz, ktorý má aj 12-ročnú prax zo spravodajstva, apeloval na poslancov výboru, aby nevyberali politického kandidáta. „Viem, čo treba pre televíziu, a viem, čo jej chýba,“ vyhlásil. Koncesionárske poplatky by sa podľa neho mali zvýšiť až na osem eur. Vyzbierané peniaze by použil na kvalitné programy a spravodajstvo, ktoré je „v zúboženom stave“. Podľa Jacza by sa RTVS mala vrátiť do pôvodného stavu, teda rozdeliť na televíziu a rozhlas. V STV by zaviedol až štyri kanály – jeden by bol pre zábavu, vzdelávanie a spravodajstvo, druhý pre dokumenty, filmy, divadlo a menšinové žánre, tretí pre šport a štvrtý pre vysielanie z archívu STV.

Riaditeľ hudobnej televízie MusicBox Marcel Děkanovský, ktorý zakladal už päť televízií, sa tiež prihováral za obnovenie tretieho kanála, aj keď ešte nevedel určiť, čo by sa tam vysielalo. 15 miliónov eur by sa však podľa neho dalo ušetriť, keby sa RTVS riadila modernejšie. Sídlo rozhlasu na Mýtnej ulici navrhol predať a všetky zložky RTVS spolu s TASR umiestniť do zrekonštruovaných priestorov v Mlynskej doline.

Hudobník a dramaturg Ľubomír Belák sa sústredil na prednášku o verejnoprávnosti a kultúre, prekopať by podľa neho bolo treba aj príslušné zákony. Prezentáciu Mariána Ostatníka prijali členovia výboru s humorom. Ako totiž prezradil, z vysielania by vylúčil „krv, sex a brutalitu“, do RTVS by vrátil „chvíľku poézie“ a namiesto politických diskusií v nedeľu by vysielal koncerty. Mladý kandidát Marián Herdel navrhol zase znížiť počet zamestnancov RTVS až o 10 percent, pokiaľ možno nenásilnou formou, a rozšíriť detské vysielanie.

Najväčší priestor dostal napokon Rezník, ktorý sa vďaka stručnej a výstižnej prezentácii vtesnal aj do limitu desiatich minút. Potom ho však poslanci zasypali otázkami. Rezník vyhlásil, že tvrdenia o dobrej kondícii RTVS a vyrovnanom hospodárení sú ilúziou. Z Dvojky by spravil spravodajský kanál a z obnovenej Trojky program pre deti. Tiež by podporil výrobu pôvodnej tvorby a postavenie regionálnych redakcií. Za najlepší model financovania považuje výber koncesionárskych poplatkov. Na to, aby RTVS dobre fungovala, by však podľa neho potrebovala aspoň 120 miliónov eur ročne. Čisto športový kanál Rezník odmieta.

Generálnu riaditeľku RTVS odvolal parlament v júni. Podľa vládneho Smeru pre porušenie zákona, opozícia to však považuje za politický ťah na ovládnutie verejnoprávne­ho média.

Čo navrhli kandidáti na šéfa RTVS

Jozef Zima, manažér, bývalý ekonomický šéf STV

* spravodajstvo upraviť podľa vzoru BBC – tretinu vysielania by mala priestor vláda, tretinu opozícia a tretinu koalícia

* zvýšiť kvalitu slovenského jazyka vo vysielaní RTVS

* zmena loga RTVS, ktoré by malo byť v štátnych farbách

Štefan Dlugolinský, bývalý programový riaditeľ STV

* obmedziť výrobu programov v koprodukcii tak, aby sa čo najviac vyrábalo v RTVS

* z Dvojky spraviť športový kanál s doplnkovým programom pre náročného diváka

* spustiť tretí kanál RTVS Slovakia 3 pre zahraničných Slovákov

Iľja Ruppeldt, režisér a producent

* klásť dôraz na nové technológie, lebo konkurenciou je aj internet

* nerobiť radikálne zmeny, skôr RTVS správne „koučovať“

Margita Repková, bývalá producentka STV

* RTVS by namiesto množstva repríz mala vyrábať vlastné kvalitné programy

* spustiť dva ďalšie kanály, pričom štvrtý by bol určený pre deti a mládež

Václav Mika, bývalý riaditeľ TV Markíza a Rádia Expres

* znížiť počet repríz, vyrábať vlastné programy

* rozvíjať investigatívnu žurnalistiku a spoluprácu s Českou televíziou

* výkon Dvojky zvýšiť až o 50 percent, Jednotky o 20 percent

* obnoviť vysielanie Trojky, ak STV zabojuje o vysielanie športu

* finančné zdroje by hľadal napr. v prehodnotení uzavretých zmlúv

Pavel Jacz, redaktor motoristických relácií

* RTVS rozdeliť na STV a Slovenský rozhlas

* zaviesť štyri vysielacie kanály, tretí by sa venoval športu a štvrtý by využíval archívy STV a ČSTV

* zvýšiť koncesionárske poplatky až na osem eur

* peniaze by šli v prvom rade na kvalitné programy a spravodajstvo

Marcel Děkanovský, šéf hudobnej TV MusicBox, bývalý riaditeľ TV Naša a TV Global

* budovu rozhlasovej Pyramídy predať, rozhlas s TASR presunúť do sídla v Mlynskej doline

* obnovenie Trojky – o tom, čo by vysielala, by sa rozhodlo neskôr

* 15 miliónov eur ušetriť vďaka modernému modelu riadenia

Ľubomír Belák, hudobník, dramaturg, exriaditeľ TV Ružinov

* dôraz na verejnoprávnu funkciu a kultúru

* vytvoriť audio-video knižnicu

* zmeniť zákon o RTVS aj súvisiacu legislatívu

Marián Ostatník, zakladateľ strany AZEN

* viac informovať o dianí v EÚ a Európskom parlamente

* vylúčiť z vysielania násilie a sex, nedeľné programy bez politiky

* na obrazovku by vrátil „chvíľku poézie“

Marián Herdel, predseda OZ Šanca ľuďom

* znížiť počet zamestnancov až o 10 percent

* sústrediť sa na tvorbu pre deti a mládež a výrobu vlastných programov

Jaroslav Rezník, riaditeľ TASR, bývalý šéf Slovenského rozhlasu

* z Dvojky spraviť spravodajský kanál a z obnovenej Trojky televíziu pre detského diváka

* modernizovať technológie, posilniť pôvodnú tvorbu a postavenie regionálnych redakcií

* RTVS financovať prostredníctvom koncesionárskych poplatkov, ktoré by sa valorizovali

* trhový podiel Jednotky zvýšiť na 16 percent //(rak)
//

Autorský článok nahrádza pôvodnú agentúrnu správu.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #RTVS #Rozhlas a televízia Slovenska