Analýza: Koľko zdravotných poisťovní potrebujeme

Politické rozhodnutie odznelo, od januára 2014 bude na Slovensku už iba jediná zdravotná poisťovňa. Technické riešenie, ako pod štátnu Všeobecnú zdravotnú poisťovňu dostať aj súkromnú Dôveru a Union, sa však ešte len rodí. A nebude jednoduché. Ak má totiž reforma poistného systému naozaj pomôcť zdravotníctvu, výsledkom musí byť nová kvalita za primeranú cenu. Nie ešte väčšie problémy, ktoré opäť dopadnú na bežných daňovníkov.

01.08.2012 16:09
preukazy zdravotných poisťovní Foto:
Ilustračné foto.
debata (53)

Majitelia súkromných poisťovní sa ich zániku naďalej tvrdo bránia. „Union nič nemení na svojom zámere dlhodobo pôsobiť na slovenskom trhu zdravotného poistenia. O našich poistencov budeme bojovať,“ zvoláva na brífing predstaviteľov poisťovne vedúci marketingu Peter Takács. Rovnaký postoj zaujímajú aj zástupcovia Dôvery.

Odborníci predpovedajú, že aj keby poisťovne napokon na odpredaj pristúpili, požadovanú sumu poženú do astronomických výšok. A prípadné vyvlastnenie, ktorým im hrozí premiér Robert Fico, by podľa nich malo dohru na Ústavnom súde.

Do diskusie na túto tému sa už rázne zapojila aj Slovenská lekárska komora. „Pluralita poisťovní v súčasnej forme nie je na prospech ani pacientom, ani zdravotníckym pracovníkom,“ tvrdí jej šéf a bývalý odborový tribún štrajkujúcich lekárov Marian Kollár. Na otázku, či teda sám uprednostňuje jednu poisťovňu, však neodpovedá jednoznačne. „Ak by mal nastúpiť unitárny systém, musel by takisto fungovať na úplne iných princípoch,“ povedal, no konkrétnejšie sa vyjadriť odmietol.

Podľa Kollára má už komora pripravený „absolútne zásadný materiál“, s ktorým chce najneskôr do desiatich dní predstúpiť pred premiéra. A považuje za férové, aby so svojimi návrhmi najprv oboznámila práve jeho. „Okrem budúcnosti zdravotných poisťovní s ním mienime vážne diskutovať aj o ďalšom smerovaní celého slovenského zdravotníctva,“ uzavrel.

Premiér argumentuje, že systém s jedinou zdravotnou poisťovňou, ktorá netvorí zisk, dnes funguje v 16 krajinách Európskej únie vrátane štátov s najkvalitnejším zdravotníctvom. Naproti tomu na Slovensku efektívnosť prostriedkov vynakladaných na zdravotníctvo neustále klesá. A Slovensko je pritom iba jednou z troch európskych krajín, popri vyspelom Holandsku a Švajčiarsku, so systémom viacerých poisťovní, ktoré môžu tvoriť aj zisk. „Pluralitný poistný systém priniesol prospech mnohým, ale nie pacientom,“ podporuje ho aj ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská.

Jedna poisťovňa namiesto niekoľkých, to je aj menej peňazí na správu pobočiek rozmiestnených po celej krajine či na mzdy administratívnych pracovníkov. A zisk, ktorý si dnes poisťovne ukrajujú z poistného koláča, by po novom išiel do zdravotníctva. No monopol jednej inštitúcie znamená aj odstránenie žiaducej konkurencie, teda menší tlak na účelné využívanie zdrojov, či väčší priestor pre korupciu a lobizmus. Čo je teda lepšie?

Tomáš Szalay z Health Policy Institute nechce na otázku odpovedať jednoznačne. „Sú krajiny, kde veľmi dobre fungujú unitárne systémy – a naopak,“ zdôvodňuje. Príkladom prvej skupiny je podľa neho Veľká Británia, ktorá síce nemá zdravotnú poisťovňu v pravom zmysle slova, no jej Nacional Health System združuje všetkých poskytovateľov zdravotnej starostlivosti, teda aj nemocnice, ambulantných lekárov či lekárne. Asi 12 percent solventnejších britských pacientov však beztak využíva obrovskú sieť súkromných lekárov a nemocníc, v ktorých sa všetko platí „cash“.

„V Británii navyše unitárny systém funguje nepretržite tristo rokov,“ zdôrazňuje Szalay, ktorý bol poradcom autora najtvrdšej, no nedokončenej zdravotníckej reformy, exministra Rudolfa Zajaca. Slovensko by sa podľa neho malo riadiť skôr „mentálnym kontextom“ tohto teritória a porovnávať sa najmä s okolitými štátmi, ktoré prešli podobným vývojom.

„Maďarsko, kde tiež pôsobí len jedna poisťovňa, má jeden z najhorších zdravotných systémov v Európe. Rovnako je na tom Poľsko. Naopak, v Česku s pluralitným systémom sú oproti nám o štyri míle vpredu,“ vymenúva.

Keby sa tri súčasné slovenské poisťovne zlúčili v jednu, podľa Szalaya by si to vyžiadalo obrovské finančné náklady, ktoré by štát zaplatil ako odškodné súkromným majiteľom Dôvery a Unionu. Ďalšie milióny eur by sa minuli na prepoistenie dokopy 1,5 milióna ich klientov do štátnej poisťovne.

Szalay pripúšťa, že po zlúčení sa mierne, asi tri až päť percent z vyzbieraného poistného ušetrí. No zároveň manažment novovzniknutej monopolnej poisťovne podľa neho stratí motiváciu zefektívniť narábanie s peniazmi poistencov.

„Pre krajinu tak extrémne tolerantnú ku korupčným praktikám nemusí byť systém jednej poisťovne dobrým riešením,“ myslí si.
Ekonóm SAV Pavol Kárász sa prihovára za unitárny systém. „So zlúčením poisťovní do jednej v zásade možno súhlasiť. Slovenský trh je príliš malý, aby si na ňom mohli viaceré konkurovať,“ tvrdí.

Je však presvedčený, že iba prosté mechanické zlúčenie troch inštitúcií do jednej neprinesie nijaký efekt. „Takúto zmenu treba urobiť spolu s veľkou reformou financovania zdravotníctva. Inak sa ďalej bude topiť v dlhoch a nezbaví sa problémov s kvalitou, dostupnosťou, mzdami zamestnancov a podobne,“ mieni Kárász.

© Autorské práva vyhradené

53 debata chyba