Bubeníková novú funkciu nespomenula

Tieňov Ivana Mikloša sa SDKÚ tak skoro nezbaví. Ak sa však nové vedenie strany od niektorých jeho krokov jasne nedištancuje, podľa politológov sa SDKÚ nepodarí zlepšiť svoj obraz v očiach verejnosti. To sa týka aj najnovšieho škandálu s nominovaním Anny Bubeníkovej do Rady expertov, ktorá má pomáhať gréckej vláde pri privatizácii.

05.08.2012 20:00 , aktualizované: 06.08.2012 08:00
Anna Bubeníková Foto:
Anna Bubeníková.
debata (34)

Bubeníkovú, ktorá je jednou z ústredných postáv kauzy Gorila, Bruselu odporučil práve Mikloš. Politológovia sa zhodujú, že nové vedenie strany pod vedením Pavla Freša by malo zaujať jednoznačné stanovisko a nie strkať hlavu do piesku.

„Od tejto nominácie by sa mali dôrazne dištancovať a verejnosti sa aj ospravedlniť,“ hovorí politológ Miroslav Kusý. „Nemali by sa tváriť ako mŕtvy chrobák, že kauza Bubeníková nie je ich vec, ale maslo na hlave predchádzajúceho vedenia. Takýto postoj nie je v poriadku,“ myslí si Kusý.

Rovnaký názor má aj Tomáš Koziak. „Ak chce nový šéf SDKÚ budovať strane nový imidž, musí aj pri tejto kauze prejsť sebareflexiou. Nakoniec Ivan Mikloš je stále členom poslaneckého klubu. Aj on by mal vysvetliť, prečo sa rozhodol vymenovať Bubeníkovú za členku tejto rady,“ hovorí politológ Koziak. „Jednoznačné stanovisko predsedu SDKÚ Pavla Freša by malo byť súčasťou toho, ako chce strana budovať po zmene vedenia nové základy svojej politiky,“ dodáva.

Frešo síce vyhlásil, že „európske inštitúcie by mali zohľadniť, že túto paniu odvolala vláda“, podľa podpredsedu strany a poslanca Ivana Štefanca je však všetko v poriadku. „Myslím, že každý Slovák, keď sa dostane do európskych inštitúcií, tak presiahne svoj rozmer,“ povedal Štefanec.

Ako zistil denník Pravda, hoci Anna Bubeníková bola za členku Rady expertov, ktorá pôsobí ako poradný orgán pri Gréckom rozvojovom fonde, vymenovaná už v júli 2011, v oznámeniach verejných funkcionárov pre Národnú radu to neuviedla. Vyplýva to z jej podkladov, ktoré sa nachádzajú na webovej stránke Národnej rady SR. Oznámenia podávajú verejní činitelia do 31. marca, údaje Bubeníkovej sú za rok 2011.

Bývalá šéfka Fondu národného majetku vo svojom oznámení spomenula, že počas výkonu verejnej funkcie mala ďalšie tri – vo dvoch prípadoch bola predsedníčkou dozornej rady a v jednom prípade jej členkou (vždy bez nároku na odmenu).

Exšéfka fondu v oznámení uviedla, že jej prímy z výkonu verejnej funkcie za rok 2011 boli 48 539 eur a 28 867 eur (iné).

Bubeníkovú navrhol vymenovať za členku spomínanej expertnej rady Hospodársky a finančný výbor EÚ, ktorý funguje ako poradný orgán únie. Zatiaľ nereagoval na otázku Pravdy, koľko Bubeníková zarába za to, že ju poverili radiť Grécku, ako splácať štátny dlh a ako postupovať pri privatizácii.

© Autorské práva vyhradené

34 debata chyba