Bývalej šéfke pošty prispieval štát aj na bývanie

Bývalá šéfka Slovenskej pošty Marcela Hrdá, ktorá odišla s odstupným vo výške 178-tisíc eur, dostávala od štátu podľa majetkového priznania aj príspevok na bývanie. Mala ho zakotvený priamo v zmluve.

07.08.2012 14:00
Marcela Hrdá Foto:
Bývalá šéfka Slovenskej pošty Marcela Hrdá.
debata (55)

V majetkovom priznaní Hrdej za minulý rok sa uvádza, že okrem príjmu vo výške 25 347 eur z výkonu verejnej funkcie a ďalšieho z inej činnosti vo výške 642 199 eur poberala aj funkčné požitky. V nich je zahrnuté motorové vozidlo, internet, mobilný telefón a príspevok na ubytovanie.

Na otázky, prečo Hrdá takýto príplatok poberala a v akej výške, Slovenská pošta včera neodpovedala. Spolu s ministerstvom dopravy zaujmú stanovisko dnes.

Nárok na príplatok na ubytovanie majú aj mimobratislavskí poslanci parlamentu. Mesačne naň môžu dostať 220 eur.

Hrdá bola vo funkcii štrnásť mesiacov. Po svojom odvolaní a medializácii astronomického odstupného prestala s médiami komunikovať.

Podpredseda výboru pre nezlučiteľnosť funkcií Otto Brixi (Smer) hovorí, že parlament opodstatnenosť vyplácania podobných príspevkov posudzovať nemôže. „Záleží na tom, ako mala nastavenú zmluvu so Slovenskou poštou,“ povedal s tým, že výbor skúma len obsah majetkového priznania.

Poľa politológa Tomáša Koziaka sa podobné príplatky síce dávajú bežne, ale vzhľadom na výšku platu si odvolaná manažérka mohla ubytovanie platiť aj sama. „Aj jej odmeny boli nastavené tak vysoko, že v čase šetrenia by boli vysokým nadštandardom aj pre bohatú krajinu,“ dodáva.

55 debata chyba