Za slobodu Pussy Riot bojujú slovenskí aktivisti aj Madonna

Za dve minúty nepatričného spievania v kostole tri roky vo väzení. Takýto osud môže postihnúť trojicu ruských aktivistiek z punkovej skupiny Pussy Riot.

08.08.2012 21:00
Pussy Riot Foto:
Účastníci pochodu za prepustenie väznených ruských aktivistiek zo skupiny Pussy Riot, na Námestií SNP v Bratislave.
debata (119)

Aj keď dve z nich doma čakajú malé deti, ktoré ešte nechodia ani do školy, ich mamy sú už niekoľko mesiacov vo väzení. Obvinili ich síce z výtržníctva, mnohí si však myslia, že aktivistky stíhajú pre ich politické presvedčenie. K svetovým osobnostiam, ktoré Pussy Riot podporili, sa včera pridali aj Slováci, ktorí prišli vyjadriť svoj nesúhlas s väznením členiek skupiny.

O piatej popoludní sa pred ruským veľvyslanectvom v Bratislave zhromaždilo vyše dvadsať aktivistov. Dopochodovali tam z Námestia SNP, kde sa akcia hodinu predtým začala.

„Cestou sme chceli počúvať Pussy Riot, ale potom sme zistili, že baterky v megafóne by to ,nedali', takže ich budeme počúvať až potom,“ povedal jeden z organizátorov, výkonný riaditeľ Inštitútu ľudských práv Peter Weisenbacher. Pred ambasádou neskôr stál spolu s ďalšími aktivistami s transparentmi na podporu slobody prejavu a Pussy Riot, ktorých hudba tu znela cez megafón a miešala sa so zvukom neďaleko pustenej motorovej píly.

„Dnes sme tu preto, aby sme upozornili na prípad aktivistiek zo skupiny Pussy Riot. Naším cieľom je požiadať zastúpenie ruskej vlády na Slovensku, aby tlmočilo vláde do Moskvy, že žiadame, aby tieto aktivistky prepustili, pretože ich zadržiavanie považujeme za porušovanie ľudských práv,“ povedal Weisenbacher. Spolu s ďalšou organizátorkou akcie, Alenou Krempaskou, odovzdal zástupcovi ambasády petíciu, ktorú podpísalo vyše 600 ľudí. „Petícia trvá, takže ľudia ju na stránke www.ludskeprava.sk môžu stále podporiť. S dnešnou účasťou sme viac ako spokojní, pretože medzinárodné témy nie sú Slovákom veľmi blízke,“ povedala Krempaská.

Trio členiek feministického punkrockového združenia Pussy Riot postavili pred súd preto, že pred niekoľkými mesiacmi vtrhli do moskovskej Katedrály Krista spasiteľa a odspievali tu provokatívnu pieseň Bohorodička, vyžeň Putina.

Na stranu rebeliek sa postavilo množstvo hudobníkov. Naposledy ich na utorkovom koncerte v Moskve podporila aj Madonna. Speváčka, ktorej obnažený chrbát zdobil nápis s názvom skupiny, svojim 20-tisíc fanúšikom povedala, že aj keď vie, že na každý príbeh sa dá pozerať z mnohých uhlov pohľadu, myslí si, že trojica žien spravila čosi odvážne. „Za to, čo spravili, zaplatili a modlím sa za ich slobodu,“ vyhlásila Madonna, ktorá pripomenula, že Pussy Riot sú vo väzení, kde čakajú na rozsudok, už päť mesiacov.

Pojednávanie s nimi bolo aj včera. Sudkyňa Marina Syrovová po záverečných rečiach obžalovaných oznámila, že verdikt padne 17. augusta.

„Ukradli nám hlas. Odmietajú nás vypočuť,“ vyhlásila najmladšia z obžalovaných, 22-ročná Nadežda Tolokonnikovová. „Raz sa vlasť za tento proces bude hanbiť,“ skonštatovala zas Marija Aľjochinová (24). Kajať sa odmietla aj Jekaterina Samucevičová (29).

119 debata chyba