Páska na pretekoch život neochráni

Stačilo tak málo, aby dvaja ľudia mohli ešte žiť. Rešpektovať aspoň základné pravidlá bezpečnosti. Tragédia, ktorá sa stala pri pretekoch veteránov v Novom Meste nad Váhom, bola podľa analytikov úplne zbytočná. K smrti dvoch ľudí a zraneniu ďalších piatich podľa nich vôbec nemuselo dôjsť, keby tak návštevníci, ako aj organizátori nepodcenili bezpečnosť.

13.08.2012 09:11
preteky, Nové Mesto nad Váhom, tragédia Foto:
Na sledovanie pretekov z autobusovej zastávky, ktorá bola mimo vyhradeného priestoru za ochrannou páskou, a šmyk pretekára na mokrej ceste, doplatila životom 37-ročná tehotná žena a 10-ročný chlapec.
debata (13)

Na to doplatili dve rodiny, ktoré sledovali sobotný Podjavorinský okruh z autobusovej zastávky, hoci tá už bola mimo vyhradeného priestoru za ochrannou páskou. Zrejme sa tam chceli skryť pred dažďom, lenže pretekár na BMW dostal na mokrej ceste šmyk a v plnej rýchlosti do nich narazil. Zomrela 37-ročná tehotná žena a 10-ročný chlapec.

Dopravný analytik Jozef Drahovský varuje, že k podobným tragédiám dochádza, keď sa ľudia zo zvedavosti snažia dostať čo najbližšie k okruhu. Práve tomu treba podľa neho zabrániť.

„Diváci musia byť v husto obývaných zónach fyzicky oddelení od miest, kadiaľ jazdia vysokou rýchlosťou pretekárske autá. Ak to nie je možné, tak by sa preteky nemali na takých miestach konať,“ hovorí s tým, že oddeľovať divákov od trate obyčajnou páskou je hazard a túto funkciu by mali plniť pevnejšie zábrany. V prípade, že by ich napriek tomu niekto preliezol, preteky by podľa jeho slov mali byť hneď prerušené.

Prečo sa tak v sobotu nestalo, riaditeľ pretekov Peter Baláž nevedel povedať. Bránil sa slovami, že „nemôže byť všade a všetko kontrolovať“. Podobne ako on aj ďalší organizátori automobilových pretekov tvrdia, že ľudí porušujúcich inštrukcie pravidelne upozorňujú. „Pred zábranami môžu byť len organizátori, ktorí zasahujú v prípade potreby, keďže občas sa stane, že niektorí na kovové konštrukcie posadia dieťa, aby lepšie videlo,“ hovorí Imrich Makó, PR manažér Tuning zrazu 2012, ktorý sa konal paralelne s podujatím v Novom Meste nad Váhom vo Svidníku.

Aj keď motocykle a autá počas tuningového zrazu miestami presahujú rýchlosť 200 kilometrov za hodinu, vymenúva rad opatrení, ako možno nešťastiam predchádzať. Patria k nim dychové skúšky predvádzajúcich sa motoristov, predpísaná vzdialenosť divákov od trate na úrovni približne 3,5 metra či kovové zábrany, ktoré majú aj podľa neho byť samozrejmosťou. „Ustrážiť ľudí pri páskach sa nedá. Dajú sa ľahko a rýchlo podliezť a, navyše, tá kovová zábrana v prípade potreby dokáže aj stlmiť náraz,“ pokračuje Makó, ktorý spomína na kaskadérov spred troch rokov, ktorí počas svojej šou spadli mimo trate. „Ľudia boli dostatočne ďaleko mimo ohrozenia, len čo by stáli popri trati, bola by z toho asi katastrofa,“ vraví.

Hoci polícia ešte vinníka víkendovej tragédie neurčila, prípad bude mať dohru na súde. „Policajná vyšetrovateľka začala trestné stíhanie vo veci zločinu všeobecného ohrozenia,“ uviedla krajská policajná hovorkyňa v Trenčíne Elena Antalová, podľa ktorej až ďalšie vyšetrovanie ukáže, kto bude obvinený. Okrem organizátorov by ním mohol byť aj 54-ročný vodič z Nitry, ktorým by v tomto prípade hrozilo väzenie na štyri až desať rokov.

Okrem zabitia 10-ročného chlapca a 37-ročnej tehotnej ženy sa vinník bude musieť zodpovedať aj za ublíženie na zdraví ďalším piatim ľuďom. Štyria z nich naďalej zostávajú v nemocnici, hoci podľa námestníčky riaditeľa Fakultnej nemocnice v Trenčíne Terézie Drobnej je ich stav stabilizovaný. „Jednému pacientovi ešte musia operovať lakeť,“ uviedla.

© Autorské práva vyhradené

13 debata chyba