Samosprávy sú na majiteľov psov krátke

Chovatelia psov prerastajú samosprávam cez hlavu. Mestskí policajti môžu zasiahnuť až vtedy, keď pes prejavuje agresivitu, čo býva väčšinou neskoro.

17.08.2012 20:00 , aktualizované: 18.08.2012 15:00
pes, človek Foto:
Obce žiadajú štát, aby upravil podmienky chovu psov.
debata (33)

Príkladom je aj posledný prípad z Dunajskej Lužnej, kde tri psy dohrýzli muža. Pes je totiž súkromný majetok, rovnako ako napríklad automatická práčka či videokamera.

Samosprávy preto žiadajú štát, aby posilnil kompetencie mestskej polície a upravil podmienky chovu psov. Ministerstvo vnútra však zákon o mestskej polícii, ktorý by posilnil jej právomoci, meniť nemieni.

Dnes môže každý chovať akýkoľvek druh psov bez toho, aby im zabezpečil dostatočný výcvik a starostlivosť.

„Legislatíva chov psov dostatočne neupravuje. Treba ju zmeniť, aby mestská polícia mohla promptnejšie zareagovať a rýchlo zakročiť. Dnes v kompetencii mesta nie je zakročiť ani v prípade, že by sa susedia týchto psov cítili oprávnene ohrození, nemôže ich majiteľom odobrať,“ myslí si hovorca Žiliny Pavol Čorba. Práve v tomto meste nedávno mestská polícia odobrala psy chovateľke, ktorá s nimi žila dvojizbovom byte v strede mesta. Boli medzi nimi aj veľké plemená, stredoázijské ovčiaky. Podľa susedov ich nezvládala, ovčiaky útočili na menších psíkov a susedia sa báli, že raz napadnú aj človeka. Spísali petíciu a obrátili sa na mesto so žiadosťou o pomoc. Psy skončili v útulku.

Podľa ministerstva vnútra má však mestská polícia dostatočné kompetencie. Nemieni meniť zákon o obecnej polícii, ktorý by posilnil jej právomoci. „Mestskí policajti majú oprávnenie použiť zbraň v prípade krajnej núdze alebo nutnej obrany. Takisto vykonávajú odchyt psov na území obce,“ reagovala Natália Hattalová z komunikačného odboru vnútra.

Zákon o podmienkach držania psov je v gescii rezortu pôdohospodárstva, ale to sa odvoláva na Štátnu veterinárnu a potravinovú správu. „Čo sa týka zmeny legislatívy ohľadom podmienok držania psov, je v štádiu diskusie,“ odpovedala na otázku Pravdy Paulína Komarová z veterinárnej správy.

Samosprávy si teda budú musieť pomôcť samy. Tak ako Beluša, obec pri Púchove, kde dvojica psov na ulici napadla 15-ročného chlapca a dohrýzla ho na nohách, slabinách, krku a hlave. "Po tomto incidente sme dali vyškoliť v Košiciach dvoch pracovníkov, ktorí majú oprávnenie na odchyt psov. Vybavili sme ich ochrannými rukávmi a prenosnou klietkou, " hovorí starosta Beluše Ján Prekop. Vlani vybudovali záchytné zariadenie, kde sú dva koterce, búdy, antikorové misky na vodu a krmivo. Odchyteného psa pracovníci prenesú v klietke do tohto zariadenia, potom to vyhlásia v obecnom rozhlase a dajú na internetovú stránku. Ak sa nikto neohlási, občianske združenie v Považskej Bystrici umiestni zvieratá do útulku.

Vinica v okrese Veľký Krtíš si však takú investíciu ako Beluša nemôže dovoliť. Aj tu pred rokmi zaútočil pes na staršiu paniu a zranil ju. Podľa starostu Bélu Hrubika obec nemá peniaze na to, aby si zriadila službu na odchyt psov. Aj objednať si takúto službu je veľmi drahé.

„Keby to občania žiadali, musíme si takúto službu objednať. Ale ak by som mal takéto prípady častejšie, minuli by sme na to celý obecný rozpočet. Žiaľ, legislatíva zaostáva za situáciou, aká je v chove psov. Súčasné zákony obci ani starostovi neumožňujú, aby v tom urobil poriadok,“ vraví Béla Hrubik.

© Autorské práva vyhradené

33 debata chyba