Slemenčania vraj o tuneli netušili

Slovenská polícia zatiaľ ešte nevie, kde ústi tunel objavený na ukrajinskej strane hranice v obci Veľké Slemence.

19.08.2012 13:37 , aktualizované: 20.08.2012 12:00
Slemence, hraničný priechod Foto:
V roku 2005 otvorili medzi Slemencami priechod pre peších.
debata

„V súvislosti so zatopenou šachtou na slovensko-ukrajinskej hranici pokračujú technické práce na jej vyčistenie a zistenie jej trasy. Boli prizvaní aj odborníci na geologické práce. V tejto chvíli je preto predčasné vyvodzovať akékoľvek závery,“ povedala Pravde v nedeľu Denisa Baloghová z prezídia Policajného zboru.

Policajti naďalej pátrajú, bližšie informácie však poskytnú až v nasledujúcich dňoch.

Policajný prezident Tibor Gašpar v piatok informoval, že v rodinnom dome na ukrajinskej strane sa našiel v hĺbke asi jeden a pol metra pod zemou otvor veľký 150 krát 70 cm, pravdepodobne tunel vedúci na územie Slovenska. Podľa Gašpara tunel objavili vďaka tomu, že na spoločnej hranici sa robila prehliadka s cieľom objaviť takéto stavby a slovenská a ukrajinská polícia si vytypovali úseky hranice, kde je to najpravdepodob­nejšie.

Správa o objavení tunela v ukrajinských Malých Slemenciach vyvolala rozruch v susedných slovenských Veľkých Slemenciach. Starosta Ľudovít Tóth však tvrdí, že oni si nič podozrivé nevšimli.

Všetci miestni hovoria, že tunel by mohol fungovať len ťažko, pretože v oblasti je vysoká spodná voda. Slemenčan Ján Tamás však pripúšťa, že teoreticky to možné je. „Ten obchod, kde by mal byť tunel, je nová stavba. Predtým tam bol obyčajný starý dom. Ten pred pár rokmi zbúrali a postavili budovu s obchodmi. Takže teoreticky mohli odviezť množstvo hliny bez toho, aby to bolo podozrivé,“ rozmýšľa nahlas. Navyše v Malých Slemenciach podľa neho už veľa pôvodných obyvateľov neostalo. „Väčšinou predali domy Ukrajincom. Ten, kde je teraz obchod, mohla kúpiť aj pašerácka mafia, ktovie,“ dodal.

V obci je hraničný priechod pre peších, auto treba odstaviť na parkovisku zhruba dvesto metrov pred hranicou. Ulica s čerstvo vyasfaltovanou cestou sa končí práve hraničným priechodom. Z ukrajinskej strany vidno nielen plot, ale aj strážnu vežu, čo pripomína obdobie spred dvadsiatich rokov.

Malé a Veľké Slemence boli pôvodne jednou dedinou, kde žilo obyvateľstvo maďarskej národnosti. Po I. svetovej vojne pripadla dedina Československu, počas II. svetovej vojny zase Maďarsku. V roku 1945 sa opäť stala súčasťou Československa, no nie nadlho. Už 29. júna 1945 bola uzavretá sovietsko-československá dohoda, ktorá formálne odobrila obsadenie Podkarpatskej Rusi Červenou armádou. Pre Slemence sa to skončilo v roku 1946 katastrofou, keďže ostnatý drôt natiahli prakticky krížom cez dedinu, čím došlo aj k násilnému rozdeleniu rodín, ktoré mohli medzi sebou komunikovať akurát cez plot. Situácia sa zmenila koncom roka 2005, keď sa otvoril peší hraničný priechod.

Prvý tunel na slovensko-ukrajinskej hranici objavila polícia už v júli. Meria 700 metrov a viedol z ukrajinského Užhorodu na Slovensko a ústil medzi obcami Vyšné a Nižné Nemecké. Tunel sa využíval najmä na pašovanie cigariet. Minister financií Peter Kažimír odhadol, že pri ročnom využívaní tohto spôsobu pašovania mohol štát prísť až o 50 miliónov eur na spotrebnej dani z tabaku.

Pôvodnú agentúrnu správu nahradil autorský článok.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba