Pitva potvrdila, že ženu skutočne na smrť dohrýzlo zviera

Žena, ktorú podľa výpovede jej druha v piatok na laze pri obci Sucháň v okrese Veľký Krtíš na smrť dohrýzol pitbul, skutočne zomrela v dôsledku pohryzení zvieraťom. Informoval o tom v pondelok na mimoriadnej tlačovej besede, na základe predbežných výsledkov pitvy, zástupca banskobystrického krajského policajného riaditeľa Štefan Šurka.

20.08.2012 11:17 , aktualizované: 15:27
pes, besnota, pitbull Foto:
Ilustračné foto
debata (20)

Podľa neho bezprostrednou príčinou smrti ženy bol úrazový krvácavý šok pri mnohonásobných hryzných poraneniach spôsobených chrupom zvieraťa. Pes na vzpriamenú ženu pravdepodobne zaútočil spredu, a keď spadla, hrýzol ju po celom tele. Časť jej poranení svedčí o tom, že sa bránila. Polícia prípad vyšetruje ako trestný čin usmrtenia, obvinený zatiaľ nie je nikto.

V súvislosti so smrteľným útokom pitbulla, ktorý sa stal v piatok na laze pri obci Sucháň v okrese Veľký Krtíš, obec uvažuje o novelizácii svojho všeobecne záväzného nariadenia o držaní a chove psov.

Uviedla to starostka Anna Triznová s tým, že pri príprave novely nariadenia chce spolupracovať so štátnou veterinárnou správou, ktorá by podľa nej mala posielať usmernenia všetkým samosprávam.

Podľa starostky však majiteľ, ktorý na laze choval 20 pitbullov, nepochybil. „Bol sa tam pozrieť riaditeľ veterinárnej správy z Veľkého Krtíša a nemal výhrady. Psy neboli týrané, boli priviazané na dostatočne dlhých reťaziach, rozmiestnené okolo celej nehnuteľnosti, mali dostatok vody, búdy, zabezpečený aj tieň. Jedinou výhradou bolo, že pozemok nie je oplotený,“ povedala Triznová.

Majiteľovi, ktorý bol v čase nešťastia v zahraničí, sa o psy starali dvaja ľudia – muž s družkou. V čase, keď muž išiel do dediny na nákup, vzala jeho družka do lesa na prechádzku psa menom Diabol, o čom mu údajne nechala odkaz na lístku. Družku muž napokon našiel mŕtvu a dohryzenú v neďalekom lese. Podľa starostky pes Diabol uhynul na zranenia, ktoré mu spôsobili ostatné psy, na ktoré po návrate z lesa útočil.

20 debata chyba