Sociálna služba zdražie o desiatky eur aj v Nitrianskom kraji

Nepomohli protesty ani úpravy zákonov. Vlna zvyšovania poplatkov v domovoch dôchodcov pokračuje. O desiatky eur zdraželi sociálne služby v Prešove. V pondelok zvýšili poplatky v Nitrianskom kraji. Seniori a zdravotne postihnutí budú musieť mesačne platiť o 40 až 70 eur viac.

21.08.2012 06:00
Michal Bojda Foto:
Dôchodca Michal Bojda.
debata (14)

Klienti domovov sociálnych služieb, ktorých zriaďovateľom je Nitriansky samosprávny kraj, budú platiť o 50 až 70 eur viac, v zariadeniach pre seniorov to porastie o 40 až 50 eur. Nové ceny začnú platiť od septembra. Nitrianske zastupiteľstvo ich schválilo hladko, drvivá väčšina poslancov bola za, nik nehlasoval proti.

Miluša Budayová, vedúca odboru sociálnych vecí, uviedla, že hlavným dôvodom je všeobecné zdražovanie cien tovarov a služieb. „Poplatky v domovoch sociálnych služieb rástli len minimálne. Platiť napríklad 3 eurá za 24-hodinové opatrovanie je skoro zadarmo.“ Od tejto úpravy si župa sľubuje zvýšenie príjmov o 220-tisíc eur mesačne. V jej zariadeniach je približne 3 240 ľudí.

Pre zariadenie sociálnych služieb Borinka v Nitre to znamená, že klienti budú uhrádzať 290 eur. Doteraz platili 230 eur. Podľa riaditeľky Jozefíny Vlčkovej tretina dôchodcov nové platby neutiahne. „Podľa odhadov 30 až 35 percent klientov nám bude vytvárať pohľadávky, ktoré zrejme nevymôžeme,“ povedala riaditeľka. Takýmto klientom budú písať dlh. Ten bude splácať rodina alebo sa vyplatí z dedičstva po smrti klienta. Ak nijaký majetok nebude mať, nezaplatí ho nik. Dlžoba pôjde na vrub samosprávy.

Podľa Jozefa Jendrušáka, riaditeľa sociálneho domova Dunaj v Chľabe, bude toto zvyšovanie bolestivé pre mnohých klientov. Tvrdí, že je nevyhnutné. „Naše zariadenia sú dlhé roky finančne poddimenzované. U nás porastie poplatok do výšky 270 eur, čo nie je veľa,“ dodal. Argumentoval tým, že mnoho klientov má našetrené peniaze.

„A tie si po smrti klienta často príde zobrať rodina. Aj pred dvoma týždňami sme mali taký prípad. Zomrel klient, prišli jeho príbuzní, ktorí tu v živote neboli. Nezaujímali sa o pohreb, chceli vidieť len peniaze. Ešte sa hnevali, že prečo bolo našetrené tak málo,“ povedal riaditeľ.

Dôchodcovia s nízkymi príjmami sa nemusia podľa neho báť. Aj keď na vyššiu úhradu nemajú, služba im bude poskytovaná v plnom rozsahu. Podľa zákona im bude musieť z dôchodku zostať aspoň 38 eur.

Oslovení dôchodcovia boli zo zdražovania nešťastní. Argumentovali tým, že im už nemusí z dôchodkov vystačiť na lieky, tobôž na nejakú drobnosť, sladkosť pre seba či pre vnukov. Nový poplatok 290 eur zo svojho dôchodku napríklad nevykryje ani Stanislav Keniš. „Je to nedobrá vec. Rodina mi nepomôže, tiež vychádzajú len tak-tak.“ Podobne na tom bol aj Michal Bojda. Z dôchodku mu nové poplatky zoberú o 60 eur viac. „Čo s tým spravím? Aspoň, že liekov neberiem toľko. Nechcem, aby mi rodina pomáhala, musím si vystačiť sám.“

Podľa analytičky z Inštitútu pre verejné otázky Jarmily Filadelfiovej je garantovaný zostatok vo výške 38 eur sporný. „Človek na konci života zostane v pasci a nemôže už rozhodovať ani o svojom dôchodku. Suma 38 eur je veľmi málo. A to si musí z tejto sumy zaobstarať ešte aj lieky. Sú to prakticky jediné peniaze, o ktorých môže slobodne rozhodovať, na čo ich minie,“ povedala.

Niektorí riaditelia zariadení sociálnych služieb v Nitrianskom kraji uviedli, že aspoň to zvýšenie nebolo také ako v Prešove. Tam si klienti musia zaplatiť 50 percent z celkových nákladov. V Nitrianskom kraji nové poplatky klienta predstavujú asi 45 percent nákladov.

Polovicu z nákladov mali od prvého júla platiť klienti v domovoch dôchodcov na celom Slovensku. Prikazovala im to novela zákona o sociálnych službách od exministra práce Jozefa Mihála. Parlament 50-percentnú hranicu po vlne protestov v poslednej chvíli zrušil. Podľa predsedníčky Asociácie poskytovateľov sociálnych služieb Milady Dobrotkovej to však bola len politická hra.

„Nebolo korektné motať ľuďom medové fúzy a tvrdiť im, že ich ochránia. To, že sa zdražuje, nie je síce správne, ale je to ekonomicky nevyhnutné. Treba si povedať pravdu, že sociálna služba je jednoducho drahá. A samosprávy nemajú dosť peňazí na to, aby to utiahli.“ Na ministerstve práce od začiatku leta funguje expertná skupina, ktorá by mala v priebehu roka 2013 predložiť návrh nového viaczdrojového financovania sociálnych služieb.

© Autorské práva vyhradené

14 debata chyba