Veľké auto dáva pocit nadradenosti

Auto je súčasťou imidžu, ale majitelia terénnych vozidiel často nemajú dostatok skúseností, aby ich zvládli. Myslí si to Eva Heftyová, primárka psychologického oddelenia Nemocnice sv. Michala v Bratislave, kde robia aj dopravno-psychologické vyšetrenia.

23.08.2012 16:00
diaľnica, D1, autá, doprava Foto:
Ilustračná fotografia
debata (20)

Je preukázaný nejaký vzťah medzi vodičom a jeho autom? Vyberajú si ľudia konkrétne typy alebo značky auta?
Je to podobné, ako keď si kupujú iné veci. Vždy to súvisí s tým, aké sú ich potreby, čo u nich dominuje, aké majú povahy, aké sú to osobnosti. Tak je to aj s autami, ktoré už dávno nie sú iba dopravným prostriedkom. Auto patrí k vizáži, k celkovému imidžu. A to, že mladé dievčatá a muži preferujú terénne autá, je istý snobský status. Akoby sa tým zaraďovali do vyššej triedy a zvyšovali svoju atraktivitu. Auto je už ako doplnok a prejav životnej úrovne. Prezentujeme sa ním podobne ako oblečením alebo zariadením bytu. Riadiť také veľké auto navyše dáva pocit väčšieho sebavedomia a nadradenosti.

Nemôžu také pocity ovplyvniť bezpečnosť jazdy?
Určite. Keď človek riadi také drahé auto, má dojem, že cesta patrí iba jemu. Zaberá viac priestoru, ostatných vidí z výšky. Cíti sa istejšie, čo sa potom často spája s bezohľadnejšou jazdou. Neraz sa stane, keď takí vodiči predbiehajú iné autá, že im ešte aj ukážu nejaké neslušné gestá. Akoby tým dávali najavo svoju zdanlivo vyššiu úroveň.

Sú podľa vás vodiči terénnych áut dostatočne skúsení, aby ich viedli?
V mnohých prípadoch nie sú pripravení. Mať vodičské oprávnenie ešte neznamená, že jeho majiteľ vie aj šoférovať. A čím je to vozidlo technicky dokonalejšie, má väčšiu akceleráciu a rýchlejšie reaguje, vyžaduje si väčšiu zručnosť a skúsenosti. Lebo to, čo neskúsený vodič ešte veľakrát dokáže zvládnuť so slabším vozidlom, pri terénnom aute môže byť už nad jeho schopnosti. Nemusí stihnúť včas zareagovať, pretože pridávanie rýchlosti a brzdenie tam prebieha úplne inak.

© Autorské práva vyhradené

20 debata chyba