Pri pamätníku francúzskych partizánov si uctili pamiatku obetí SNP

Pamiatku obetí Slovenského národného povstania (SNP) si v utorok v rámci spomienkových osláv 68. výročia uctili položením vencov pri pamätníku francúzskych partizánov na vrchu Zvonica v Strečne predstavitelia francúzskeho, ruského, ukrajinského a bieloruského veľvyslanectva, zástupcovia štátnych i samosprávnych inštitúcií.

28.08.2012 20:00
SNP, povstanie Foto:
Ilustračné foto
debata (23)

Predseda Oblastného výboru (OV) Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov (SZPB) v Žiline Juraj Drotár pripomenul, že bitka o strečniansku úžinu začala 31. augusta 1944 a trvala päť dní. Mala životne dôležitý význam pre udržanie povstania v jeho prvých dňoch. Z vojenského hľadiska vytvorila dostatok času na prípravu povstaleckých frontov. Vytvorila možnosť zmobilizovať povstalecké jednotky a zaujať miesta obranných postavení. Išlo práve o to, aby sa Nemci nedostali čo najrýchlejšie cez túto úžinu, povedal Drotár.

Hold spolubojovníkom vzdali aj štyria slovenskí partizáni, ktorí pôsobili v partizánskej brigáde Veličko. Na Slovensku žije už len okolo 2 500 povstaleckých vojakov, partizánov, ich pomocníkov a vojakov oslobodzujúcich armád. V žilinskej oblasti, do ktorej zahŕňame Kysuce, Bytčiansko, Rajeckú dolinu, Žilinu a okolie ich žije už len 65. Najmladší majú viac ako 85 rokov. Čas mladosti sa stratil. Ostávajú im len spomienky na odhodlanie a hrdinstvo. Strácajú sa nám a nemáme možnosť tomu zabrániť. S nimi by však nemala odchádzať veľkosť a hrdosť v povstaleckom boji, uviedol v príhovore predseda OV SZPB v Žiline.

SNP je podľa predsedu Žilinského samosprávneho kraja Juraja Blanára najvýznamnejšou z historických udalostí v novodobej histórii slovenského národa. Odkaz SNP je neoddeliteľnou súčasťou budovania zdravého vlastenectva súčasných generácií, ktoré neprežili vojnu. Ale poznajú ju len sprostredkovane od rodičov, starých a prastarých rodičov.

„Preto som veľmi rád, že táto tradícia sa v našom kraji udržala. Že do toho vstúpili obce a samosprávny kraj v spolupráci so SZPB. Pevne verím, že tradícia pripomínania si SNP sa bude aj prostredníctvom vzdelávania na školách postupne odovzdávať do rúk ďalších generácií. Pretože, ak si nebudeme ctiť všetkých, ktorí SNP pripravili, zorganizovali, ktorí v ňom bojovali, tak si nectíme ani vlastnú štátnosť. Pretože bez tohto by sme tu neboli,“ dodal Blanár.

23 debata chyba