V Bratislave potvrdili význam Povstania premenovaním mosta

Protifašistických bojovníkov, ktorí padli v Slovenskom národnom povstaní (SNP) si v Bratislave uctili pietnym kladením vencov k Pamätníku SNP. Pri príležitosti 68. výročia povstania viacerí predstavitelia verejného života pripomenuli, že odkaz SNP je aktuálny aj v dnešnej dobe.

28.08.2012 19:31
SNP, Bratislava Foto:
Symbolické premenovanie Nového mosta na Most SNP. Zmenu názvu schválili mestskí poslanci ešte na marcovom zasadnutí zastupiteľstva.
debata (163)

K pamätníku prišiel položiť veniec premiér Robert Fico, podpredsedníčka parlamentu Renáta Zmajkovičová, minister kultúry Marek Maďarič, minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák, minister obrany Martin Glváč, poslanci NR SR, ale aj predstavitelia regionálnej správy a miestnej samosprávy a členovia Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov.

„SNP je taká udalosť v moderných dejinách Slovenska, ktorá nás aj po dlhých desaťročiach môže spájať. Tak ako slobodný vysielač Chalupkovou básňou Mor ho! ohlásil slovenský boj za slobodu a jeho signál zachytili až na lodi v Nórsku, tak pre nás povstanie vysiela vlastné hodnotové signály aj dnes,“ povedal na dnešnom príhovore premiér Fico. „Ako potomkovia, ale aj priami následníci povstania majme odvahu túto národnú hrdosť prejaviť skutkami vo vlasti aj v dnešnej zložitej situácii zjednotenej Európy,“ dodal.

Predseda Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov Pavol Sečkár poznamenal, že SNP je navždy zapísané v dejinách ako najsvetlejší moment histórie Slovenska. „A to aj pre zásady, za ktoré naši odbojári bojovali, trpeli a mnohí aj mreli. Vedomie tejto pravdy nás zaväzuje. Nielen k úcte a vďačnosti, ale aj k tomu, aby sme si pamiatku predkov a odkaz ich boja naďalej niesli. Na vojnu sa nesmie nikdy zabudnúť,“ upozornil.

Zprava: Predseda vlády SR Robert Fico a... Foto: SITA
SNP, Bratislava Zprava: Predseda vlády SR Robert Fico a podpredsedníčka NR SR Renáta Zmajkovičová počas pietneho aktu kladenia vencov pri príležitosti 68. výročia Slovenského národného povstania.

Hoci bolo centrum povstania v Banskej Bystrici, myšlienka sa zrodila práve v Bratislave. Jej primátor Milan Ftáčnik pripomenul, že pre mladú generáciu vojna a zabíjanie, ktorú často vidia na počítači, akoby neznamenala nič. „Veď hrdina sa postaví a pokračuje sa v zabíjaní ďalej. Je na nás, aby sme mladých ľudí naučili, aká je hodnota ľudského života. Aby SNP neboli len stránky v učebnici, ale niečo, čo žije v ich vnútri,“ dodal.

Premiér Fico obyvateľov upozornil aj na to, že výsadu byť hlavným mestom štátu si treba zaslúžiť. „Bratislava má voči Slovensku vlastné mravné záväzky, preto ma prekvapuje toľko zvláštnych iniciatív, ktoré potrebujú odstraňovať z hlavného mesta Pamätník Štúrovcov. Nemôžeme podliehať každej móde a strácať vlastnú historickú pamäť,“ upozornil.

Viacerí predstavitelia počas príhovoru pripomenuli Vianočnú dohodu z roku 1943. Budúci rok v decembri si Slováci pripomenú 70. výročie jej vzniku.

Pylónový most cez Dunaj má opäť pôvodný názov Most SNP

V rámci mestských osláv 68. výročia Slovenského národného povstania (SNP) v Bratislave uskutočnili slávnostný akt premenovania Nového mosta na Most SNP.

Podujatie, ktoré organizovalo Ministerstvo obrany, Obvodný úrad Bratislava, Hlavné mesto SR, Bratislavský samosprávy kraj, Staré Mesto a Slovenský zväz protifašistických bojovníkov (SZPB), sa uskutočnilo aj s kultúrnym programom na Rybnom námestí. Nechýbala vojnová kolesová a pásová technika ani simulovaný boj dvoch lietadiel, ktoré niekoľkokrát nízko preleteli ponad Dunaj a most.

„Sme na netradičnom mieste, na promenáde, ale tesne pri moste,“ v príhovore zdôvodnil umiestnenie tribúny a množstvo stoličiek bratislavský primátor Milan Ftáčnik. Zároveň zhrnul petičné a ďalšie snahy o návrat pôvodného názvu Mosta SNP. Tie na minuloročných oslavách 67. výročia povstania na bratislavskom Námestí SNP uviedla starostka Starého Mesta Tatiana Rosová. Zmenu názvu vo februári schválilo zastupiteľstvo tejto mestskej časti a v marci aj mestskí poslanci. Ftáčnik tiež pripomenul veľkú obeť, keď pre most zbúrali veľkú časť Podhradia, synagógu aj Vydricu, ako aj súvislosti mesta s históriou SNP.

„Nám sa povstanie väčšinou spája s Banskou Bystricou a stredným Slovenskom. Ale práve v Bratislave sa v roku 1943 začalo s prípravami ozbrojeného vystúpenia slovenského ľudu. Tie uzavreli v decembri tzv. Vianočnou dohodou medzi občianskym a komunistickým odbojom, teda dvoma tímami, ktoré dovtedy spolu nekomunikovali, ale dali si za cieľ vyhnať fašistov,“ povedal Ftáčnik.

Podľa Rosovej treba hľadať pravdu a nebyť poplatní dobe, čím bola takmer pred 20 rokmi zmena pôvodného názvu na Nový most. „Splnili sme záväzok voči histórii,“ zakončila svoj príhovor staromestská starostka.

Aj predseda Oblastnej organizácie SZPB v Bratislave Ladislav Jača ocenil veľkú zásluhu mestskej časti a mesta pri zmene názvu. „Naši členovia už štyri roky chcú petíciou obnovu názvu, no pohlo sa to až návrhom starostky,“ pochválil Jača.

Základný kameň oceľového cestného závesného mosta vejárového dizajnu položili 6. decembra 1967. Do prevádzky ho uviedli 26. augusta 1972 s názvom Most SNP. Tak sa volal do roku 1993 a odvtedy niesol názov Nový most. Od svojho otvorenia v roku 1972 patrí most medzi najpozoruhodnejšie mostné stavby na svete. V celkovej dĺžke 430,8 metra (m) je oceľový a zavesený na jednom 84,6 m vysokom pylóne. Má šírku 21 m a hmotnosť 7537 ton, celková výška od základov po vrchol je 95 m a priemer kopule 32 m. Je to jediný most v hlavnom meste, ktorý nemá žiadny pilier v Dunaji. V roku 2001 bol vyhlásený za stavbu storočia na Slovensku v kategórii mostné stavby.

163 debata chyba