Od Devínskeho masakru ubehli dva roky, motív Harmana ostal neznámy

Slovenská verejnosť a hlavne občania bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves si 30. augusta pripomenú smutnú udalosť spred dvoch rokov. Osem obetí a 15 zranených bola bilancia masakru v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves. Streľba zo dňa 30. augusta 2010 sa stala druhou najkrvavejšou v histórii Slovenska.

30.08.2012 10:28
vrah, streľba, Devínska Nová Ves, strelec Foto:
Na displeji fotoaparátu je strelec z Devínskej Novej Vsi.
debata (30)

Štyridsaťosemročný muž, nezamestnaný Ľubomír Harman, predpoludním začal streľbu v jednom zo sídliskových bytov. Zavraždil pritom štyri ženy a 12-ročného chlapca. Ďalšiu osobu, muža, zabil pri vchode do obytného domu, následne začal páliť aj po okoloidúcich. Jeho obeťou sa tiež stala žena, ktorá sa v čase streľby ocitla na balkóne.

Muža spacifikovala strelou do hrude polícia a ten si následne sám strelil do hlavy. Strelec Ľubomír Harman bol v čase skutku pod vplyvom alkoholu aj drog. Vyplynulo to zo znaleckého posudku, v krvi mu namerali 0,50 g.kg –1 (%0) etanolu. Okrem alkoholu užil tesne pred tragédiou aj acetón, čo dokázali výsledky toxikologicko-chemického vyšetrenia. Harman mal v krvi 143,13 mg.kg-1 (0,14 %0) a v moči 850,42 mg.kg-1 (0,85 %0) acetónu, ktorý sa dostane do tela inhaláciou, čiže „fetovaním“.

V poradí prvým zranením Harmana bol priestrel hrudníka. Definitívne to potvrdil znalecký posudok z pitvy. Toto zranenie bolo preukázateľne spôsobené príslušníkom Pohotovostného policajného útvaru, ktorý páchateľa zasiahol jedinou strelou zo samopalu vz. 58. Expertíza jednoznačne vylúčila, že by policajné strely zranili okrem Harmana akékoľvek ďalšie osoby.

Vyšetrovanie tejto tragickej udalosti bolo zastavené z dôvodu úmrtia páchateľa.

Smutná tragická udalosť zaujala slovenských filmárov a vznikol hraný dokument s názvom Devínsky masaker. Je detailnou rekonštrukciou udalostí týkajúcich sa vraždenia Ľubomíra Harmana, ktorého si zahral Pavel Vrabec. Do filmového spracovania dokumentu sa pustili režiséri Gejza Dezorz a Jozef Páleník.

Zásah polície po streľbe v Devínskej Novej Vsi.
Po zuby ozbrojení policajti zasahovali po...
+14jedna z mnoho obetí po streľbe v Devínskej...
30 debata chyba