V uliciach Vranova protestovali prepustené šičky zo Slotexu

Drvivá väčšina prepustených zamestnancov textilnej firmy Slotex Fashion z Vranova nad Topľou aj ich podporovatelia z Košíc z US Steel a Tesly Stropkov sa zúčastnili na protestnom pochode s cieľom upozorniť na praktiky talianskeho investora, ktorý im dlhuje mzdy za mesiace jún, júl, august a bez upozornenia im poslal listom výpovede zo zamestnania.

06.09.2012 13:00
Slotex, protestný pochod Foto:
Protestný pochod prepustených zamestnancov spoločnosti Slotex Fashion.
debata (7)

Oznámenia o skončení pracovného pomeru dostalo všetkých 180 zamestnancov firmy v pondelok 3. septembra, keď mali nastúpiť do práce po skončení celozávodnej dovolenky. Slovami Chceme svoju prácu, chceme svoje peniaze a transparentmi s nápismi Za prácu, za mzdu, Stop nečestným podnikateľom, Za robotu na žobrotu dávali verejne na známosť svoje pocity. Protestný pochod začal pred skrachovanou firmou Slotex, pokračoval do centra mesta a ukončili ho pred bránami úradu práce. Potom sa išli hromadne zapísať do radov nezamestnaných. Zvýšia tak mieru evidovanej nezamestnanosti v okrese, ktorá bola k poslednému júlovému dňu na úrovni 21,83 percenta.

Protest zorganizoval Odborový zväz KOVO, zúčastnil sa na ňom aj jeho predseda Emil Machyna, ktorý uviedol, že odborári budú na rokovaní tripartity navrhovať zmenu legislatívy. „Chceme, aby podnikatelia, ktorí neplatia svoje záväzky, či už do sociálnej alebo zdravotnej poisťovne, aby stratili svoju živnosť. Ak to bude potrebné, aj viackrát za sebou. Aby to bol trestný čin, keď nemajú zaplatené svoje záväzky,“ povedal šéf odborárov.

Podľa jeho slov úlohou vlády nie je len vytvárať podmienky pre investorov, za čo odborári sú, ale zároveň požadujú, aby prijímali také opatrenia, aby na to obyčajní ľudia nedoplácali. Machyna informoval, že ešte dnes dajú podanie na Krajský súd v Prešove na vyhlásenie konkurzu. Ak to súd prijme, okamžite zo sociálnej poisťovne zoberú tlačivá na vyplácanie príspevku z garančného fondu. Je to podľa neho posledná vec, čo môžu odbory urobiť, aby sa prepustení zamestnanci dostali k peniazom.

S vedením firmy ešte pred jej kolapsom rokoval o vyplatení miezd člen predsedníctva OZ KOVO Jozef Balica. Podľa jeho slov dnes už niet s kým vyjednávať, lebo riaditeľ firmy ešte pred celozávodnou dovolenkou dal výpoveď. Tým nechal napospas svojmu osudu všetkých zamestnancov firmy. S konateľom spoločnosti, ktorý má podľa obchodného registra sídlo v Bratislave, sa odborárom nepodarilo skontaktovať. Teraz komunikujú iba s účtovníčkami firmy, ktoré dostali tiež výpovede. Napriek tomu sú v práci, sumarizujú výplatné listiny a robia zoznamy zamestnancov, koľko im firma dlhuje.

„Robíme na nich tlak, aby zástupca zamestnávateľa podpísal a uznal svoje záväzky voči zamestnancom,“ povedal Balica. Podľa jeho slov zamestnávateľ svojim pracovníkom dlhuje za tri mesiace nevyplatenej mzdy a dva mesiace odstupného, na ktorý majú nárok, dohromady asi 400-tisíc eur. Vedenie firmy neplatilo ani sociálnej a zdravotným poisťovniam povinné odvody, ktorým dlhuje asi 800-tisíc eur.

Medzi prepustenými je aj rodina, z ktorej pracovali vo firme Slotex matka, otec a syn. Viera Pšeničňáková uviedla, že tri mesiace sú bez výplaty, nevedia, z čoho majú žiť. „Neviem, či sa nedostaneme pod most, nám nemá kto pomôcť,“ povedala. Najviac ju hnevá, že im zamestnávateľ nepovedal na rovinu, že firma končí a musia si hľadať inú prácu, ale ťahal čas do poslednej chvíle.

Spoločnosť Slotex Fashion sa etablovala na našom trhu v auguste 2008. Ide o textilnú firmu s talianskou majetkovou účasťou. O prácu tu prišli hlavne krajčírky.

V prípade vranovských šičiek začala konať ombudsmanka

Verejná ochrankyňa práv Jana Dubovcová začala konanie na prešetrenie postupu orgánov verejnej správy vo veci v prípade nevyplatených platov zamestnancov spoločnosti Slotex Fashion. Podľa verejnej ochrankyne práv existuje vážne podozrenie, že si všetky orgány verejnej správy už nejaký čas zrejme neplnili svoje povinnosti tak, ako mali. Preto prvýkrát v histórii úradu začína konanie z vlastnej iniciatívy na základe medializovaných informácií.

„Kancelária verejného ochrancu práv v najbližších dňoch prešetrí postup príslušných orgánov verejnej správy vo vzťahu k spoločnosti Slotex Fashion, s.r.o. ako k zamestnávateľovi. Týka sa to najmä Sociálnej poisťovne a Daňového úradu SR a zamerajú sa predovšetkým na to, či tieto inštitúcie svojím postupom chránili alebo naopak porušili základné práva zamestnancov spoločnosti,“ informovala poradkyňa pre komunikáciu a médiá Alena Kuišová.

7 debata chyba