Až po 72 hodinách od pitia alkoholu máte istotu, že nešlo o metanol

Až 72 hodin po vypití tvrdého alkoholu si môže človek s kľudom povedať, že metanol v pohári nemal. Ak by tam bol, začal by mať po ôsmich až 30 hodinách poruchy videnia.

12.09.2012 17:31
Alkohol Foto:
Ilustračné foto
debata (9)

Ak súčasne pil aj čistý alkohol, môžu problémy nastať aj neskôr, najdlhšie ale do 72 hodín. Vyplýva to z odporúčaní toxikologického informačného centra. Lekári by podľa neho pri dopytovaní pacienta mali pátrať po tom, či v priebehu posledných 48 až 72 hodín požil tvrdý alkohol.

„Po uplynutí tejto doby môže byť pacient pokojný,“ potvrdila prednostka kliniky pracovného lekárstva a odborníčka na toxikológiu Daniela Pelclová. Na otravu metanolom zomrelo v Česku v posledných dňoch už 16 ľudí. Ďalší sú vo vážnom stave v nemocniciach.

Prvými príznakmi otravy sú opilosť a tráviace ťažkosti. Až potom začnú poruchy videnia, slepota, kŕče a zlyhávajú orgány, čo vedie k úmrtiu. Oslepnutie spôsobuje kyselina mravčia, na ktorú sa metanol premení. Slepota hrozí už po požití 15 mililitrov metanolu, smrť po požití 30 až 240 mililitrov.

Toxikologické stredisko v návode pre nemocnice vymenovalo vybavenie, laboratórne testy aj postup liečby pacientov s príznakmi otravy metanolom. Ako protijed sa podáva čistý alkohol do žily alebo sondou do žalúdka, hladina v krvi sa musí udržiavať na 1,5 promile. V tejto koncentrácii funguje to, že telo odbúrava alkohol prednostne, takže metanol odíde z tela, bez toho, aby tvoril jedovaté splodiny. Podáva sa tiež kyselina listová, pretože neutralizuje vplyv kyseliny mravčej.

Krv sa očistí od splodín umelou obličkou, musí sa pri tom ale zvýšiť dávka podávaného etanolu, pretože pri dialýze sa tiež čiastočne odbúrava.

Nemocnice by podľa odporúčaní mali mať zásobu desaťpercentného sterilného alkoholu v päťpercentnej glukóze pre intravenózne podanie, ak ho nemajú, tak etanol treba podávať sondou a nečakať na prípravu sterilného roztoku.

Prudko jedovatá kyselina mravčia sa bežnými metódami zmerať nedá, lekári zatiaľ zisťujú postihnutie organizmu podľa hladiny metanolu v krvi.

Najjednoduchšia ochrana pred ťažkosťami aj pred panikou je podľa oslovených lekárov a lekárnikov nepiť nekvalitný alkohol a za súčasnej situácie dať prednosť vínu a pivu. Ak sa niekto obáva, že fľaša, ktorú má doma, by mohla obsahovať nebezpečný metylalkohol, môže si dať urobiť chemickú analýzu, vyjde ho to ale drahšie, ako keď ju vyhodí a kúpi si novú.

Metanol je údajne tiež možné rozpoznať podľa plamienka. Keď sa troška tekutiny zapáli, alkohol má modrý plamienok a metanol oranžový.

9 debata chyba