Štrajkovala väčšina škôl, odborári žiadajú 10 percent k platom

Školskí odborári sa chystajú rokovať o lepších podmienkach v školstve už budúci týždeň. Za stôl si chcú sadnúť s ministrom školstva Dušanom Čaplovičom, ministrom financií Petrom Kažimírom a ministrom práce Jánom Richterom.

13.09.2012 15:02
odborári Foto:
Pavel Ondek, predseda Odborového zväzu pracovníkov školstva a vedy na Slovensku (vľavo), Martin Maták - podpredseda Odborového zväzu pracovníkov školstva a vedy na Slovensku (v strede), Miroslav Habán - podpredseda Odborového zväzu pracovníkov školstva a vedy na Slovensku
debata (15)

Štrajk učiteľov a nepedagogických pracovníkov nemal úplne rovnaký priebeh, no zároveň nemal ani negatívne dopady na veľkých zamestnávateľov. Podniky Slovnaft, Kia ani U. S. Steel nezaznamenali väčšie počty dovoleniek zamestnancov.

Štrajkovalo sa vo všetkých krajoch

V Bratislavskom kraji sa pre štrajk nevyučovalo na vyše 75 percentách škôl. Na Cirkevnom konzervatóriu v Bratislave sa neučilo, ale ani neštrajkovalo. Na jednej strane nechceli podporiť odbory, ktorým vyčítajú snahu zvýšiť učiteľom platy na úkor neštátnych škôl. Zároveň na protest neučili, lebo platy považujú za neadekvátne. Školské odbory žiadali pred letom vládu o zmenu zákona o financovaní školstva tak, aby sa zastavilo normatívne financovanie neštátnych škôl, a aby boli z rozpočtu financované normatívne iba verejné školy.

Vo väčšine škôl v Banskobystrickom kraji sa zas štrajkujúci učitelia a nepedagogickí zamestnanci zhromaždili v areáloch škôl. Vo Zvolene sa odborári dohodli a zorganizovali spoločné protestné zhromaždenie na jednej zo zvolenských základných škôl a v Lučenci protestovali na námestí.

V Nitre sa do výstražného štrajku učiteľov zapojilo 13 mestských základných škôl, nezapojila sa len jedna z nich. Prevádzka bola prerušená aj v 18 materských školách z celkového počtu 25 a zatvorili aj Centrum voľného času Domino i Základnú umeleckú školu Jozefa Rosinského. V kraji štrajkuje 52 stredných škôl z celkového počtu 67 škôl, informoval hovorca predsedu Nitrianskeho samosprávneho kraja Stanislav Katrinec. Učitelia, ktorí sa do štrajku nezapojili, mali pridelenú prácu.

V Základnej škole na Kúpeľnej ulici v Prešove boli počas štrajku v škole iba zástupcovia odborov. Zapojili sa aj evanjelické školy v Liptovskom Mikuláši, Prešove a Košiciach. Do protestu nešla Spojená internátna školy v Červenici, kde sa vzdelávajú deti s viacnásobným postihnutím a ide o internátnu formu. Evanjelické školy do svojich požiadaviek zahrnuli aj nespokojnosť s financovaním cirkevných školských zariadení, kde sa cítia byť diskriminované.

V Trnavskom kraji sa neučilo ani v jednej základnej škole. Z 52 stredných škôl sa pripojilo k protestu 43. Štrajkovali cirkevné školy v Trnave a Hlohovci.

Počas štrajku nefungoval trenčiansky stredoškolský internát. Cez deň tam nebol nikto ubytovaný, od 6. hodiny bol internát zatvorený, pre žiakov sa otvoril až po 18. hodine. Školy, ktoré tam majú ubytovaných žiakov, sa o zatvorení internátu dozvedeli s predstihom, aby sa na to mohli pripraviť. Neobišlo sa to bez kriku a sťažností, jeden z rodičov sa organizátorom štrajku vyhrážal, že na nich pošle policajtov. Štrajkovala aj jedáleň, takže vo štvrtok sa pre stredoškolákov v Trenčíne nevarilo.

V Žilinskom kraji sa neučilo v 44 zo 67 stredných škôl. Najviac riaditeľov dalo študentom voľno na Liptove, kde štrajkovalo až 14 zo 17 škôl. Najmenej stredoškolských učiteľov protestovalo v Žiline, kde sa učí až v deviatich zo 16 škôl. Na Hornom Považí dostali riaditeľské voľno študenti ôsmich škôl, vo zvyšných desiatich sa učí. Na Kysuciach štrajkuje päť z ôsmich a na Orave deväť zo 14 stredných škôl. V Turci sa neučilo v ôsmich z desiatich škôl a na Liptove malo voľno 14 zo 17-tich škôl.

Odborári navrhujú zvýšiť platy o 10 desať percent

V prípade, že sa odborári nedohodnú na lepších podmienkach pre školstvo, predseda školských odborárov Pavel Ondek nevylúčil ďalší štrajk. „Je možné, že rada zväzu rozhodne o takomto postupe, ale v súčasnosti na to nemáme mandát, aby sme vyhlásili ďalší štrajk,“ vyhlásil na tlačovej konferencii Ondek. Prípadný ďalší štrajk by musela odobriť rada zväzu, v ktorej sedia delegáti z celého Slovenska.

Dva štrajky museli zorganizovať odborári v roku 2003, keď dosiahli zvýšenie platov o sedem percent. Či tentoraz postačí zatvoriť školy raz, je otázne. „Bol by som rád, keby to tak bolo. Všetko ukážu rokovania, ktoré nás čakajú, predpokladám, že už na budúci týždeň,“ uviedol Ondek.

Odborári dúfajú, že na rokovaní s predstaviteľmi vlády dosiahnu už od budúceho roka zvýšenie tarifných platov učiteľov i nepedagogických zamestnancov minimálne o 10 percent. O kompromisoch zatiaľ nechcú hovoriť. „Platy pre zamestnancov školstva, hlavne u nepedagogických zamestnancov, sa za posledné tri roky vôbec nedvíhali,“ uviedol Ondek.

Okrem vyšších miezd odbory požadujú celkové zvýšenie rozpočtu pre školstvo, a to každoročne minimálne o 100 miliónov eur. Pre odbory je kľúčové, aby štát prispieval na školstvo šesť percent HDP.

Čaplovič považuje zvýšenie platov za jednu zo svojich priorít

Minister školstva Dušan Čaplovič (Smer) chce riešiť platy učiteľov. Pripúšťa, že v čase konsolidácie verejných financií to môže byť problematické. „Mám to zobrať od invalidov? Od dôchodcov? Od detí? Nie. Súčasná situácia mi hovorí, že to musia byť zdroje naviac v rámci konsolidácie a pokiaľ nebudú, je to veľmi ťažké riešiť,“ povedal.

Platy učiteľov sú pre ministra jednou z priorít. V priebehu štyroch rokov by ich chcel dostať na úroveň 1,2-násobku priemerného platu na Slovensku. Väčšie navýšenie si nevie predstaviť. „Lebo sme v období, kedy Európa a naša republika žije v turbulentnom čase. Je to vážna situácia a treba sa dohodnúť,“ uviedol s tým, že sa ale chce dohodnúť a nájsť možnosti na spravodlivé ocenenie pedagógov.

„Budem bojovať za to, aby sa ten spoločenský status učiteľov napĺňal aj v oblasti ocenenia a ohodnotenia, čo nie je. To sa netýka len platov, ale aj celkového postavenia učiteľa v spoločnosti. Spoločnosť si musí uvedomiť, že učiteľ, pedagóg, odborný pracovník v oblasti školstva musí byť ohodnotený,“ vyhlásil Čaplovič, ktorý považuje požiadavky štrajkujúcich učiteľov za legitímne rovnako ako dnešný ich štrajk. Opätovne však zdôraznil, že „všetko sa odvíja od štátneho rozpočtu, od procesu konsolidácie a od možností, ktoré Slovensko má“.

15 debata chyba