V hre je aj voľba nového generálneho prokurátora

Ústavný súd si s rozhodovaním v prípade Jozefa Čentéša dáva načas. Kým tak neurobí, Slovensko bude bez generálneho prokurátora. Od verdiktu súdu bude tiež závisieť, či do funkcie nastúpi Čentéš, ktorého zvolil parlament ešte vlani, alebo to bude niekto iný.

15.09.2012 12:00
Jozef Čentéš Foto:
Jozef Čentéš
debata (147)

Premiér Robert Fico nevylúčil, že sa bude v Národnej rade voliť nový generálny prokurátor. Ako zistila Pravda, v takom prípade by kandidátom Smeru mohol byť šéf bratislavskej krajskej prokuratúry Jaromír Čižnár.

Ten tvrdí, že zatiaľ žiadnu ponuku nedostal a momentálne by ju ani neakceptoval. „V tejto situácii, kde voľba generálneho prokurátora bola sprofanovaná, zatiaľ nemám záujem,“ reagoval Čižnár. Podľa neho generálny prokurátor je parlamentom zvolený a je na rozhodnutí Ústavného súdu, aký výklad podá k žiadosti opozičných politikov, či prezident musí Čentéša vymenovať, alebo nemusí.

Čižnárovo meno sa v médiách objavilo už po voľbách 2006 v súvislosti s obsadením postu šéfa Slovenskej informačnej služby. Ten napokon obsadil Jozef Magala. Čižnár a Fico sú bývalí spolužiaci z právnickej fakulty.

Senát Ústavného súdu vo štvrtok na neverejnom rokovaní rozhodol o prijatí sťažnosti zvoleného Čentéša. „Termín rozhodnutia vo veci samej zatiaľ nie je známy,“ povedala v tejto súvislosti hovorkyňa súdu Anna Pančurová.

Čentéš sa na súd obrátil, lebo je presvedčený, že neexistuje prekážka, ktorá by bránila jeho vymenovaniu. Úvahy o tom, že by mal prekážať Smeru, považuje za klebety. „Neviem o žiadnych výhradách žiadnej politickej strany proti môjmu menovaniu,“ zdôraznil prokurátor, ktorý už vyše roka čaká na vymenovanie.

SDKÚ, ktorá Čentéša do funkcie navrhla, sa snaží zbierať podpisy pod petíciu na jeho podporu. Šéfka petičného výboru a poslankyňa Magdaléna Vášáryová hovorí, že cieľom je zozbierať stotisíc podpisov. Zatiaľ ich je na petícii okolo 30-tisíc.

Generálna prokuratúra je bez šéfa od 2. februára 2011. Bývalej vládnej koalícii sa podarilo Čentéša zvoliť až na štvrtý pokus vlani 17. júna.

© Autorské práva vyhradené

147 debata chyba