Predseda europarlamentu Schulz chce, aby EÚ bola fit ako Fico

Slovenský premiér Robert Fico je jeden z najšportovejších predsedov vlád štátov Európskej únie. Takýto kompliment si vypočul Fico od predsedu Európskeho parlamentu Martina Schulza.

18.09.2012 13:27 , aktualizované: 14:07
Fico, Schulz Foto:
Premiér Robert Fico (vpravo) prjal v Bratislave predsedu Európskeho parlamentu Martina Schulza.
debata (52)

„Ja s mojou večnou nadváhou vždy obdivujem vašu postavu. Viem, že každé ráno vstávate o hodinu skôr, aby ste mohli športovať – a ste fit. Naším spoločným cieľom musí byť urobiť EÚ takou fit, ako ste vy sám,“ vyhlásil Schulz po stretnutí s Ficom v Bratislave.

K zdraviu Únie možno podľa šéfa europarlamentu prispieť tým, že sa zabezpečí rovnocenný vývoj všetkých jej členov. „K tomu samozrejme patrí regionálny a štrukturálny rozvoj krajín, ako je Slovensko,“ dodal. Toto je podľa neho najväčší úspech politiky súdržnosti a s Ficom budú bojovať za to, aby ho udržali. Schulz hovorí, že taký postoj má v europarlamente veľkú väčšinu. Pripomenul, že aj plán financovania Únie na ďalších sedem rokov si bude vyžadovať práve súhlas Európskeho parlamentu, nielen šéfov vlád 27 krajín. Rozumný európsky rozpočet teda podľa neho musí byť vypracovaný spoločne.

Fico formuloval Schulzovi stanovisko slovenskej vlády, že ak budú nejaké škrty v rozpočte únie, tak tieto škrty musia byť na úkor všetkých politík únie, nielen na úkor politiky súdržnosti a odstraňovania regionálnych rozdielov. „Pre nás sú eurofondy životne dôležité. Pokiaľ by Slovensko nemalo možnosť čerpať finančné zdroje, bolo by v recesii,“ uviedol Fico.

Zdôvodnil to skutočnosťou, že takmer 70 percent investícií na Slovensku sa uskutočňuje prostredníctvom eurofondov. Víta aktívnu úlohu, ktorú chce EP zohrať pri schvaľovaní rozpočtu. „Som rád, že máme podobné názory na význam kohézie pre hospodársky rast a Európu ako takú,“ dodal.

Slovenský národ si podľa Schulza zaslúži veľký rešpekt európskych inštitúcií, lebo občania sa veľmi snažili o solidárnosť. „Boli dokonca solidárny sčasti s krajinami, v ktorých je príjem na hlavu vyšší ako na Slovensku,“ konštatoval a označil to za historický výkon. Z toho dôvodu si podľa neho aj Slovensko zaslúžilo neobmedzenú solidaritu zo strany EÚ.

52 debata chyba