Opozícia viní z nezvolenia Krnáča Smer, vraj sa bojí kontroly

Predstavitelia opozície vinia za dnešné opätovné nezvolenie Kamila Krnáča na čelo Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) vládnu stranu Smer-SD. Tá sa podľa nich bojí dôkladnej kontroly.

18.09.2012 19:16 , aktualizované: 21:08
Kamil Krnáč Foto:
Kamil Krnáč
debata (392)

„Máme jasného vinníka, prečo šéf NKÚ nie je zvolený. Prvý dôkaz je, že napriek tomu, že sme nemuseli hlasovať tajne, socialisti rozhodli, že hlasovanie bude tajné. Druhý dôkaz je výsledok voľby samotnej. Keby socialisti tie hlasy hodili, šéf NKÚ je v tejto chvíli zvolený,“ povedal predseda SDKÚ-DS Pavol Frešo.

Je podľa neho teda úplne zrejmé, že nie je záujem o kontrolu, je zrejmé, že výhovorky na nejednotnosť opozície sú obyčajné táraniny a „myslím si, že pokiaľ Smer nenadobudne istú mieru úprimnosti a nepovie, čo vlastne chce, nemá veľký zmysel sa takto zahrávať“. Opozícia by sa teraz podľa Freša mala poradiť, čo ďalej, lebo, ako hovorí, „je tu zjavný nezáujem Smeru zvoliť šéfa NKÚ na návrh opozície“.

Miškov: Smeru súčasný šéf NKÚ (nominant HZDS) viac vyhovuje

Šéf poslaneckého klubu SaS Juraj Miškov povedal, že vládny Smer-SD sa bojí kontroly a vyhovuje mu súčasný stav na NKÚ, keď presluhujúci predseda je preň prijateľnejší ako efektívna kontrola zo strany súčasnej opozície. „Smer sa pokúsil opäť zohrať nejakú zo svojich hier. Povedali, že dajú desať hlasov, ja som presvedčený, že nikto zo Smeru za Krnáča nehlasoval, preto Smer presadil tajnú voľbu,“ povedal Miškov.

SaS sa teraz o ďalšom postupe poradí. „Som presvedčený, že prídeme s nejakým ďalším spoločným postupom. Pán Krnáč má moju podporu, poznám ho ako slušného, čestného a pracovitého človeka a neviem si momentálne predstaviť lepšieho kandidáta,“ dodal.

Líder OĽaNO Igor Matovič sa vraj pýtal všetkých jeho poslancov, či majú problém s Krnáčom. „Nikto nepovedal, že má, vrátane Alojza Hlinu, ktorý mal problém minule. Myslím si, že hlasovali kladne všetci v OĽaNO aj v SaS, čierny Peter je v troch pravicových zodpovedných stranách,“ uzavrel.

Parlamentnej opozícii dnes nevyšiel ani druhý pokus presadiť Krnáča za nového predsedu NKÚ. Bývalý poslanec Národnej rady SR za SaS ako nominant všetkých opozičných strán získal v tajnej voľbe len 63 hlasov zo 148 prítomných, 49 poslancov bolo proti, 27 sa zdržalo, deväť hlasovacích lístkov bolo neplatných. Krnáč sa uchádzal o post šéfa NKÚ opäť ako jediný kandidát.

Kamil Krnáč mal vo funkcii nahradiť presluhujúceho šéfa NKÚ Jána Jasovského (nominant ĽS-HZDS), ktorému uplynulo funkčné obdobie vo februári. Premiér Robert Fico (Smer-SD) po voľbách vyhlásil, že sociálni demokrati podporia kandidáta, na ktorom sa zhodne celá opozícia.

392 debata chyba