Sulík obvinil Matoviča, že je tichým koaličným partnerom Smeru

Spolupráca Obyčajných ľudí a nezávislých osobností (OĽaNO) so Smerom-SD na riešení rómskej problematiky pripomína tichého koaličného partnera. Myslí si to predseda SaS Richard Sulík. "Robí to dojem minimálne tichého koaličného partnera," povedal na brífingu v parlamente Sulík.

19.09.2012 11:35 , aktualizované: 13:03
Richard Sulík Foto:
Šéf SaS Richard Sulík
debata (69)

Pokiaľ ide o otázku splnomocnencov vlády, pripomenul, že Peter Pollák nebude prvým, kto tento post vo vláde Roberta Fica (Smer-SD) vzal. „Aj Most už má jedného splnomocnenca,“ poznamenal. Zároveň zdôraznil, že SaS by nikdy nič také neurobila, čo podľa Sulíka dokazuje, že liberáli sú jediná skutočná a dôsledná opozícia. Poznamenal tiež, že v prípade SaS neboli nikdy podozrenia z kolaborácie so Smerom-SD.

SDKÚ chce vedieť, akú dohodu uzavrel Smer s Matovičom

Aj SDKÚ-DS chce vedieť, aký typ dohody uzavreli Smer-SD s Obyčajnými ľuďmi a nezávislými osobnosťami (OĽaNO) pri obsadení pozície splnomocnenca vlády pre rómsku komunitu. Ako uviedol na tlačovej besede predseda SDKÚ-DS Pavol Frešo, Smer sa dohodol s OĽaNO na obsadení rómskeho splnomocnenca, ale nie je jasné, či ide o koalíciu, ani to, o aký typ spolupráce ide. „Veľmi nás to zaujíma. Budeme radi, ak sa obe strany vyjadria, aký typ dohody uzavreli, aby sa politici mohli zariadiť,“ povedal.

Frešo však ocenil, že rómskej problematike sa chcú politické strany venovať. „Budú sa hľadať riešenia, na ktorých sa dokážu politici zhodnúť, čo je mimoriadne správne, pretože to nie je vec politických tričiek, ale vecou reality. Rómska problematika narastá a treba sa jej venovať,“ uviedol. Pre SDKÚ-DS sú dôležité pri riešení rómskej problematiky tri piliere. Prvým je platnosť zákona pre všetkých, druhým, že pracovať sa oplatí a tretím, že politici budú aktívne prispievať k tvorbe pracovných miest aj pre nekvalifikovaných ľudí, napríklad formou medzitrhu práce.

Podpredseda SDKÚ-DS Viliam Novotný upozornil, že v Dobšinej predovšetkým deti z rómskej komunity chodia do školy špinavé, neupravené, nepripravené, hladné, v biednom oblečení a bez záujmu učiť sa. Otázne podľa neho je, či v takých prípadoch má príspevok za školskú dochádzku zmysel, či sa ich rodičia postarajú o deti. Navrhol preto, aby bol tento príspevok viazaný na prospech.

V Sačurove mu zas 80-ročný muž, ktorý dva roky prežil v koncentračnom tábore, povedal, že na jeho pozemkoch sú postavené čierne stavby, že im rúbu ovocné stromy, berú úrodu, boja sa vyjsť zo svojich domov. „Už nevládze a prosí o pomoc,“ upozornil Novotný.

SDKÚ-DS má v NR SR na tejto schôdzi dva zákony, ktoré sa dotýkajú rómskej problematiky. „Ich podpora ukáže, či vieme vyzliecť politické tričká,“ povedal Frešo. SDKÚ-DS chce napríklad zaviesť rýchly mechanizmus, aby sa zastavilo budovanie nových čiernych stavieb. Návrh sa netýka stavieb, ktoré existujú desiatky rokov. Prvý krok je zastavenie nových čiernych stavieb, aby po 1. októbri už ani jedna čierna stavba nevznikla, alebo bola zlikvidovaná v zárodku.

SDKÚ-DS tiež chce odstrániť úplne nezmyselný stav, keď časť obyvateľstva, poberatelia sociálnych dávok, sú štátom platení za to, že sa správajú podľa ústavy. Ústava ukladá všetkým deťom povinnú školskú dochádzku, ale časť občanov za to, že ich dieťa chodí do školy, dostáva peniaze. To je podľa predsedu poslaneckého klubu SDKÚ-DS Ľudovíta Kaníka nespravodlivé voči všetkým ostatným.

V tom istom zákone SDKÚ-DS rieši aj otázku aktivačných prác, keď súčasné znenie zákona umožňuje, aby aj pri odpracovaní jednej hodiny aktivačných prác získal poberateľ sociálnych dávok plnú výšku. Modrí navrhujú vrátiť sa k pôvodnému stavu, to znamená, že poberateľ musí odpracovať minimálne 20 hodín týždenne, aby mu vznikol nárok na túto dávku. SDKÚ-DS chce zároveň odbúrať problém, ktorý znemožňuje obciam naplno využívať aktivačné práce a občanom zapájať sa do aktivačných prác, pretože dnes môže občan len dvakrát po polroku nastúpiť na aktivačné práce, aj keď práce je dosť.

Žiadnu dohodu sme so Smerom neuzavreli, bráni sa Matovič

Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OľaNO) neuzatvorili podľa predsedu hnutia Igora Matoviča žiadnu koaličnú dohodu so Smerom-SD o obsadení postu rómskeho splnomocnenca. Matovič povedal, že on a nový splnomocnenec Peter Pollák uzatvorili dohodu na riešení jedného parciálneho problému, ktorý je jeden z najväčších. Vôbec sa za dohodu nehanbia a sú podľa Matoviča na ňu hrdí.

„Prišli sme s riešeniami, našli sme odozvu v Smere. Je psou povinnosťou poslanca sa takto správať. Nie je to dohoda celého nášho klubu, ale my dvaja poslanci sme sa dohovorili s vládnou mocou, ktorá sa nemusela s nami baviť, a presvedčili ju o dobrých riešeniach. Dokázali sme sa zhodnúť,“ povedal s tým, že Slovensko si zaslúži spravodlivé riešenie rómskeho problému, ktoré však neznamená, že budú Rómom stavať domy. Rómsku reformu chcú predstaviť 15. októbra. „Budeme vyžadovať, aby právo platilo pre každého. Aby mal každý práva a povinnosti. Už nič nemôže byť zadarmo. Časť sociálnych dávok si ľudia budú musieť odpracovať,“ konštatoval. Matovič avizuje, že za tri a pol roka urobia odpočet, čo dokázali. „Sme plní nádeje, že Smer nás v tom nenechá samých,“ uviedol. Podľa Matoviča politické strany by sa nemali predháňať v tom, kto bude väčší „romobijca“ a získavať na tom politické body.

Pollák sa poslaneckého mandátu nevzdá, bude zároveň poslancom NR SR i splnomocnencom. „Uvedomujem si, že bude veľmi náročné skĺbiť mandát poslanca a splnomocnenca vlády pre rómske komunity. Prijímam túto zodpovednosť,“ povedal s tým, že sa vzdá platu splnomocnenca a bude ho používať na projekty na rozvoj rómskej komunity. Podľa neho za 22 rokov sa ani jedna strana nestavala zodpovedne k rómskej problematike. „SDKÚ malo desať rokov premiéra a neurobilo nič. Aj SDKÚ dopustilo, že problematika je v takom stave, v akom je,“ upozornil. Rómska problematika nie je podľa neho o tom, či sa pomôže Rómom, ale Slovensku. Slovensko sa musí postaviť zodpovedne k tejto problematike, bez toho nie je možné napredovanie, povedal. Podľa neho SDKÚ vytrháva z rómskej problematiky len čerešničku na torte, ktorou chce získať politické body.

69 debata chyba