Kažimír verí, že by z 300 eur vyžil, ale iba sám bez rodiny

Minister financií Peter Kažimír (Smer) verí, že by sám dokázal vyžiť aj s príjmom menším ako 300 eur. Práve to je zhruba suma, s ktorou muselo vlani mesačne vystačiť asi 700 000 Slovákov, zaradených podľa štatistiky do skupiny žijúcej na hranici miery chudoby.

07.10.2012 17:26
Peter Kažimír Foto:
Minister financií Peter Kažimír
debata (280)

„Ja samozrejme si to momentálne neviem predstaviť z hľadiska udržania životnej úrovne mojej rodiny. Ja sám by som sa určite vedel ‚spratať‘ aj do menších príjmov. Ale čo sa týka udržania životnej úrovne mojej rodiny, mojej dcéry napríklad, tak toto si určite predstaviť neviem,“ vyhlásil šéf rezortu financií v diskusnej relácii TV Markíza Na telo v reakcii na otázku diváka.

„Je to naozaj veľmi ťažké pri takýchto príjmoch vyjsť vôbec z toho – zabezpečiť seba a rodinu. Ale ja som presvedčený, že človek si kúpi viac chlebov, keď má prácu, ako keď ju nemá,“ povedal na rovnakú tému jeho diskusný oponent, poslanec Ivan Štefanec (SDKÚ).

Ten zároveň ubezpečil, že SDKÚ je pripravená v rámci solidarity podporiť takú úpravu, aby platy ústavných činiteľov „boli adekvátne a nerástli“. Kažimír potvrdil, že so zmrazením platov ústavných činiteľov počíta aj návrh budúcoročného rozpočtu, ktorý vláda prerokuje už v stredu (10.10.).

Prežiť z príjmu 300 eur mesačne si nevedia predstaviť napríklad štátny tajomník rezortu práce Braňo Ondruš (Smer) ani jeho predchodkyňa Lucia Nicholsonová (SaS). „Ja osobne som to neskúšal. Myslím, že si neviem predstaviť žiť z 300 eur,“ priznal v sobotu (6.10.) Ondruš, s čím sa stotožnila aj poslankyňa z klubu liberálov.

280 debata chyba