Kažimír ponúkol učiteľom zvýšenie platu o päť percent

Minister financií Peter Kažimír (Smer) ponúkol na utorkovom rokovaní školským odborárom v priemere päťpercentné zvýšenie základných platov pre pedagogických a nepedagogických zamestnancov.

09.10.2012 14:27 , aktualizované: 16:37
euro, peniaze Foto:
Ilustračné foto
debata (142)

Podľa Kažimíra si na základe toho učitelia prilepšia o 36 eur mesačne a nepedagogickí zamestnanci o 18 eur. Štátnu kasu má toto navýšenie stáť 60 miliónov eur. Opatrenie sa nemá týkať vysokoškolských učiteľov, len nepedagogických zamestnancov.

Vyššie platy by mali získať aj učitelia na súkromných či cirkevných školách. Na dva a pol hodinovom rokovaní na pôde rezortu školstva sa zúčastnili aj minister školstva Dušan Čaplovič a šéf rezortu práce Ján Richter (obaja Smer).

Budeme musieť prejsť kompletnú analýzu toho, čo navrhol minister financií. Zatiaľ sme s tým nesúhlasili, lebo sa k tomu musí vyjadriť naša rada, povedal po rokovaní líder Odborového zväzu pracovníkov školstva a vedy na Slovensku (OZPŠaV) Pavel Ondek.

Dodal, že keby dnes odsúhlasili zástupcovia odborov ponuku ministra financií, reakcia by bola nepriaznivá. Mimoriadna rada zväzu zasadne 15. októbra v Kežmarských Žľaboch. Ondek dávnejšie uviedol, že ak vláda nevyhovie požiadavkám učiteľov, rada zväzu môže rozhodnúť o viacdňovom štrajku.

„Podarilo sa nám vyžmýkať niektoré štátne podniky, zvýšil sa podiel plánovaných dividend, plánuje sa garantovaná dividenda z SPP po možnej dohode s budúcim novým akcionárom, ale kľúčové je nami plánovaná a vyrokovovaná dohoda zo samosprávami,“ povedal Kažimír o tom, odkiaľ vláda zobrala prostriedky na sľúbené zvýšenie platov. Minister financií musí na stredajšom rokovaní vlády predložiť návrh štátneho rozpočtu. My budeme netrpezlivo čakať na odpoveď odborových predákov. Vzhľadom na túto situáciu vytvoríme osobitnú rezervu v kapitole verejnej pokladničnej správy, uviedol.

Jednou z hlavných požiadaviek výstražného štrajku, ktorý odborári zorganizovali 13. septembra, bolo zvýšenie tarifných platov pre všetkých zamestnancov školstva minimálne o 10 percent v budúcom roku. Odborári tvrdili, že z tejto požiadavky nechcú ustúpiť. Ďalšou požiadavkou odborového zväzu bolo zvýšenie investícií do školstva systémom postupových krokov na úroveň šesť percent HDP, ako je to vo vyspelých štátoch. Momentálne sa tento prídel na Slovensku pohybuje vo výške štyri percentá. Túto požiadavku na utorňajšom rokovaní riešili len okrajovo.

Čaplovič na brífingu informoval, že chcú so školskými odborármi vytvoriť memorandum vo vzťahu k rokom 2014–2015. To nemá obsahovať čísla, ale záväzky vlády, ktorá podľa neho vníma školstvo ako prioritu. Pripravíme rôzne opatrenia, kde v spolupráci s odborármi zadefinujeme školskú sieť, aby boli zdroje, ktoré do nej idú maximálne využité, najmä tým, ktorí sa snažia. Tí, ktorí sa vezú, ktorí nedokazujú výkony, aby išli do útlmu, podčiarkol. Poukázal na to, že na Slovensku je veľa pedagogických fakúlt, ktoré podľa ministra chrlia množstvo absolventov.

Ponuka ministra Kažimíra je neprijateľná, tvrdia Nové školské odbory

Ponuka ministra financií Petra Kažimíra zvýšiť platy učiteľov a ďalších školských zamestnancov v priemere o päť percent, je neprijateľná. Ak ju líder Odborového zväzu pracovníkov školstva a vedy na Slovensku Pavel Ondek príjme, svoje členstvo vo zväze zváži mnoho ľudí. Vyhlásil to líder Nových školských odborov (NŠO) Ľudovít Sebelédi.

„Pán Ondek viackrát vyhlásil, že pod desať percent nepôjdeme, myslím si, že ustojí svoje slovo a v prípade, že vláda nezmení ponuku, vyhlási neobmedzený štrajk,“ povedal s tým, že NŠO sú ochotné zapojiť sa do prípadného štrajku.

Do jednodňového štrajku sa zapojilo okolo 100 000 školských zamestnancov. Išlo o najväčší štrajk v histórii slovenského školstva.

142 debata chyba