Procházka predstavil na rokovaní Rady KDH svoju platformu

Poslanec KDH Radoslav Procházka na sobotňajšom rokovaní Rady KDH predstavil svoju platformu s názvom "Alfa" a rozdal delegátom brožúrky s jej programom.

20.10.2012 09:55 , aktualizované: 18:13
Radoslav Procházka Foto:
Poslanec KDH Radoslav Procházka na zasadnutí Rady Kresťanskodemokratického hnutia v Skalici.
debata (70)

Na rokovaní Rady KDH sa k programovému dokumentu platformy „Alfa“ najjednoznačnejšie postavila europoslankyňa Anna Záborská, jej najvýraznejším kritikom bol exminister zdravotníctva Ivan Uhliarik. Na tlačovej konferencii to uviedol poslanec Procházka s dodatkom, že Radu KDH vyzval, aby k platforme zaujala stanovisko na najbližšom zasadnutí.

Rada by mala znovu zasadať v decembri alebo v januári nasledujúceho roka.

Procházka zdôraznil, že nemá v úmysle opustiť KDH, má však záujem o to, aby sa program, ktorý navrhuje, začal realizovať čo najskôr. „Ak by po tejto systémovej zmene nebol žiadny dopyt, viem sa veľmi rýchlo podľa toho zariadiť,“ dodal.

„Stanovy KDH neumožňujú oficiálne členstvo v štruktúrach, ako je Alfa. Ja som oň ani neusiloval. Chcel som dodržať postup, že programový manifest Alfy predstavím najprv Rade KDH a vytvorí sa priestor na to, aby sa k nemu členovia KDH mohli prihlásiť. Nepočítam so žiadnym formalizovaným členstvom,“ vyhlásil Procházka.

Platforma podľa neho „odpovedá na súčasný stav Slovenska a v širšom zmysle Európy“ rovnako ako na stav KDH a slovenskej pravice. Podľa Procházku slovenskí voliči dnes nemajú dôvod dôverovať pravici a práve jeho platforma by im ho mohla priniesť.

„Pred niekoľkými mesiacmi som oznámil, že ako odpoveď na politickú defenzívu nielen KDH chcem ponúknuť vlastnú programovú predstavu toho, o čo by sa mal na Slovensku usilovať pravý stred,“ uvádza Procházka v úvode svojej publikácie, ktorej ústredným mottom je heslo „Silná spoločnosť, jednoduchý štát“.

V nej navrhuje do programu KDH zahrnúť úplné zrušenie odvodov a financovanie zdravotnej starostlivosti a sociálnych služieb z daní, prechod z poistného systému dôchodkového zabezpečenia na dávkový systém s možnosťou dobrovoľného pripoistenia, ústavný zákaz deficitného hospodárenia v cykle volebného obdobia a ústavne obmedzený počet daní. Navrhuje tiež hmotnú zodpovednosť verejných funkcionárov za škodu spôsobenú Slovenskej republike, právo zákonodarnej iniciatívy pre skupinu 100 000 občanov a zmenu následnej kontroly ústavnosti na priebežnú.

„Mojou ambíciou je v prvej fáze presvedčiť pre tento program KDH a získať v ňom mandát na jeho presadzovanie v spolupráci s ostatnými, ideovo príbuznými politickými stranami,“ uvádza Procházka, ktorý by neskôr chcel dosiahnuť na svojom programe čo najširšiu spoločenskú dohodu. Zároveň upozorňuje, že jeho cieľom je na jednej strane „spolupráca namiesto sólojazdy“, ale na druhej strane chce presadzovať „generačnú obnovu slovenskej politiky“.

Figeľ: K práci na programe KDH môže prispieť aj Procházka

Kresťanskodemo­kratické hnutie (KDH) po takmer 20 rokoch začína práce na novom základnom programe, do ktorého môže svojím programovým dokumentom „Alfa“ prispieť aj Radoslav Procházka. Na tlačovej konferencii to povedal predseda KDH Ján Figeľ.

Zdôraznil, že KDH doteraz fungovalo na báze základného programu z roku 1993, ku ktorému sa vždy pridávali konkrétne volebné programy. „Tento program má v rukách konzílium, ktoré od augusta tohto roka formuje postupne príspevky s cieľom začiatkom budúceho roka prijať základné tézy veľkého programu hnutia pre Slovensko,“ vyhlásil Figeľ. Na margo Procházkovho dokumentu dodal, že víta každú rozumnú iniciatívu. „Zámer mať začiatkom budúceho roka základné východiská programu sa s týmto námetom, ale aj ďalšími, môže veľmi dobre spojiť,“ zdôraznil. Zároveň dodal, že podporuje zotrvanie Procházku v poslaneckom klube KDH.

Procházka na to reagoval slovami, že tempo prípravy programu, ktoré predstavil Figeľ, považuje za „korytnačí harmonogram straníckych komisií, grémií a rokovaní“. „Základný rozdiel medzi pohľadom vedenia a mojím pohľadom je ten, že podľa mňa potrebujeme zmenu urgentnú, lebo sme, obávam sa, na hranici politickej bezvýznamnosti. Pokiaľ na dopyt, ktorý sa zdola tvorí, nebudeme reagovať veľmi rýchlo, KDH sa stane bezvýznamnou stranou a ja sa na to nechcem pozerať,“ podčiarkol Procházka.

Figeľ potvrdil ambíciu KDH dohodnúť sa na spoločnom prezidentskom kandidátovi najprv na úrovni ľudovej platformy a neskôr hľadať zhodu aj s ostatnými pravicovými stranami. „Rada hlasovaním potvrdila líniu predsedníctva – zámer ponúknuť kandidáta do prezidentských volieb. Rada podporuje možnosť spoločného postupu strán ľudovej platformy a ďalších subjektov v tomto smere,“ vyhlásil.

V KDH podľa neho existuje široká zhoda na názore, že vláda Smeru-SD nezostavila návrh štátneho rozpočtu na budúci rok dobre. „Odmietanie štátneho rozpočtu tak, ako je zostavený, zdieľame s celým hnutím. Vláda nešetrí na sebe, ale bude oberať o príjmy živnostníkov, dohodárov a ďalších,“ povedal Figeľ. Dopady opatrení vlády podľa neho zasiahnu v prvom rade strednú vrstvu a sociálne slabších, čo je v priamom rozpore s pôvodnými vyhláseniami Smeru-SD.

Za 13. člena Predsedníctva KDH nakoniec nebol zvolený ani poslanec Peter Muránsky, ani starosta bratislavského Ružinova Dušan Pekár, ale Peter Lačný z Banskej Bystrice.

„Bola predstavená komisia, ktorá začína prácu na novelizácii stanov,“ informoval dnes Figeľ. „Venovali sme pozornosť aj európskym záležitostiam. Potvrdzujeme postoj, že únia nepotrebuje byť superštátom, ale dobre zorganizovaným efektívnym spoločenstvom svojich členských krajín a ich občanov vo všetkých dimenziách, o ktorých je reč. A dnes je reč hlavne o eurozóne, o bankovej únii a fiškálnom pakte,“ zdôraznil predseda KDH.

70 debata chyba