Partneri žiadajú výživné už nielen na deti, ale aj na seba

Na súdoch pribúda podaní, v ktorých jeden z partnerov žiada, aby mal ten druhý voči nemu vyživovaciu povinnosť.

21.10.2012 15:00
hádka, manželstvo, rozvod, muž, žena Foto:
Ilustračné foto
debata (9)

Zákon, ktorý to umožňuje, platí už dlho, ale kým boli partneri väčšinou ekonomicky rovnocenní a netrpeli hmotnou núdzou, podobné nároky si neuplatňovali. Časy sa však zmenili.

„Na Okresný súd Trenčín bolo v roku 2011 podaných 112 návrhov na určenie výživného na manžela či manželku, alebo rozvedeného manžela či manželku,“ vyčísľuje hovorca Krajského súdu v Trenčíne Roman Tarabus.

Dôvody, pre ktoré rozvedený partner požaduje pre seba výživné, sú veľmi rozmanité. Súdy rozhodovali napríklad o prípade, keď o príspevok žiadala žena, ktorá sa na úkor manželovej úspešnej kariéry vzdala tej svojej a zostala v domácnosti, napokon ju však opustil pre mladšiu. Alebo muž, s ktorým sa manželka rozviedla, keď už nebola schopná tolerovať jeho nezáujem pracovať, no on by chcel, aby ho živila ďalej.

Veľa súdnych konaní o výživné sa týka najmä žalôb manžela či exmanžela, ktorý má vážne zdravotné problémy alebo je v hmotnej núdzi.

Súdy manželské výživné schvália vtedy, ak má manžel alebo bývalý manžel finančné prostriedky a, naopak, druhý príjem a prostriedky nemá. Zamietnuté bývajú iba v prípade, že ten, čo má platiť, nemá na to príjem alebo prostriedky.

Podľa hovorkyne Krajského súdu v Košiciach Marcely Gálovej na Okresnom súde Košice I zaznamenali aj prípad, keď sa takto manželskí partneri žalovali navzájom. "Iba v rámci tohto súdu sme od januára 2012 viedli 26 konaní o manželskom výživnom a 41 konaní o príspevku na výživu rozvedeného manžela.

„Príčiny a frekvencia takéhoto typu podaní sa veľmi rôznia. Uplatnenie súdnych návrhov na manželské výživné je však stále omnoho menej časté ako podávanie návrhov vo vzťahu k výživnému rodičov voči deťom,“ tvrdí hovorca Krajského súdu v Prešove Michal Drimák.

Sociológ Stanislav Buchta pripúšťa, že mnohí partneri žiadajú výživné z objektívnych dôvodov. „Rozdiely v životnej úrovni niektorých dvojíc po rozvode dnes bývajú obrovské. A nedoplácajú na to len deti, ale aj chudobnejší partner,“ hovorí.

Hoci fenomén požadovaného výživného sa viac týka rozvedených párov, právnici upozorňujú, že pribúda aj žiadostí o výživné pre jedného z manželov, ktorí nie sú rozvedení. Podľa advokáta Petra Cehelníka je to spôsobené najmä vysokou nezamestnanosťou a nedostatkom príležitostí nájsť si prácu. „Týchto žiadostí pribúda, pretože výživné na manžela je vyššie ako príspevok na výživu pre rozvedeného manžela,“ hovorí.

Sudkyňa Okresného súdu Bratislava I upozorňuje, že ak niekto využije právo dané zákonom a požiada o výživné na seba, nemožno hovoriť o zneužívaní. "Každý návrh je individuálny. Súd však pri jeho riešení neuplatňuje vyšetrovaciu zásadu ako pri rozhodovaní o maloletých deťoch. Je preto na účastníkoch konania, aby svoj nárok preukázali tvrdeniami aj dôkazmi.

Buchta manželom či exmanželom za každých okolností odporúča snažiť sa dohodnúť mimosúdnou cestou. "Určite je to lacnejšie a rýchlejšie riešenie, veď účastníci môžu ušetriť na súdnych poplatkoch, odmene advokátovi a konanie sa zbytočne nepreťahuje obštrukciami žalovaných, ktorí sa často ospravedlňujú a zdržujú konanie.

Výživné si medzi sebou môžu nárokovať aj iní príbuzní. Dospelé deti môžu žiadať o príspevok na výživné od majetnejších rodičov alebo rodičia od detí. Dokonca sa vyskytujú aj prípady, keď súrodenec požiada súd, aby mu príspevok na výživné platil bohatší súrodenec. Žiadosti tohto typu však podľa advokáta nie sú také časté najmä preto, lebo ľudia o týchto možnostiach ani nevedia.

Manželské výživné

  • vyživovaciu povinnosť medzi manželmi upravuje zákon o rodine, manželia ju majú voči sebe navzájom, ak ju jeden neplní, jej rozsah určuje súd tak, aby životná úroveň oboch bola v zásade rovnaká
    • rovnaký zákon upravuje aj vyživovaciu povinnosť rozvedených manželov, ak niektorý z nich nie je schopný sám sa živiť, môže žiadať od exmanžela príspevok na primeranú výživu podľa svojich schopností, možností a majetkových pomerov
    • ak sa bývalí manželia nedohodnú, určí rozsah príspevku na výživu na návrh niektorého z nich súd, prihliadne pritom aj na príčiny, ktoré viedli k rozvratu vzťahov medzi manželmi
    • príspevok na výživu rozvedeného manžela možno priznať najdlhšie na dobu piatich rokov odo dňa právoplatnosti rozhodnutia o rozvode, výnimočne môže súd túto dobu predĺžiť, najmä v prípade oprávneného manžela, ktorému bolo zverené spoločné dieťa alebo ktorého zdravotný stav je zlý
    • príspevok na výživu zanikne, ak oprávnený manžel uzavrie nové manželstvo alebo ak povinný manžel zomrie

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba