Voda bude strategickou surovinou

Voda sa má stať strategickou surovinou štátu aj z pohľadu legislatívy. Vláda na svojom výjazdovom rokovaní v Gabčíkove schválila deklaráciu, z ktorej vyplýva, že voda je strategická surovina štátu podliehajúca národným záujmom, a zároveň uložila ministrovi životného prostredia do konca budúceho roka novelizovať zákon o vodách tak, aby bola slovenská voda aj definovaná v zákone.

24.10.2012 11:34
teplo, horúčava, voda, slnko, pitný režim,... Foto:
Ilustračné foto
debata (8)

Envirorezort bude zároveň kabinetu predkladať na schválenie každý návrh na prepravu, respektíve prevod podzemnej vody cez hranice štátu. Má tiež zabezpečiť zavedenie poplatku za vydanie povolenia na prepravu, respektíve prevod podzemnej vody cez hranice. Ministerstvo financií by z tohto dôvodu malo zase novelizovať zákon o cenách tak, aby ministerstvo životného prostredia bolo cenovým orgánom v oblasti ceny podzemnej vody.

Ako vyplýva z materiálu, v súčasnosti takmer celý svet rieši problémy s nedostatkom vodných zdrojov a nastupujúcou klimatickou zmenou a jej možnými negatívnymi dosahmi na životné prostredie vrátane vôd. „Je nevyhnutné, aby štát chránil, udržiaval a zachovával svoje zdroje vody ako vzácnu, strategickú surovinu, ktorá má už dnes pre krajiny s jej nedostatkom nevyčísliteľnú ce­nu.“

Slovensko má vďaka prírodným podmienkam podľa materiálu v súčasnosti dostatok zdrojov a zásob podzemnej vody, ktoré umožňujú pokryť súčasné aj výhľadové požiadavky verejného aj súkromného sektora. „Predpokladom udržateľnosti tohto stavu, keďže vodné zdroje nie sú nevyčerpateľné, je primeraná regulácia nakladania s vodou, jej účelné a hospodárne využívanie. Cezhraničné nakladanie s podzemnou vodou musí byť pod prísnou kontrolou štátu prostredníctvom jeho vlády,“ pripomína sa v deklarácii.

Aj cena vody v prípade jej prepravy, respektíve prevodu cez hranice štátu má byť preto stanovená vo vzťahu k jej spoločenskej hodnote, strategickému významu, národným záujmom a má tiež zohľadňovať nákupnú cenu vody v štáte, do ktorého sa bude vyvážať. „V žiadnom prípade nie je morálne akceptovateľné, aby sa v prípade vývozu vody do zahraničia uplatňovala regulovaná cena vody alebo sa dokonca platil iba poplatok za odber podzemnej vody,“ zdôrazňuje sa v materiáli.

8 debata chyba