Prečo policajti strieľali na mladíka?

Nepochopiteľná streľba policajtov na 21-ročného muža v Banskej Bystrici stále nie je kompetentnými vysvetlená. Polícia sa obmedzila len na to, že celú vec vyšetruje inšpekcia ministerstva vnútra.

08.11.2012 12:00
polícia, policajt, policajti Foto:
Prípad, kedy policajti strieľali na 21-ročného muža v Banskej Bystrici, vyšetruje inšpekcia ministerstva vnútra.
debata (106)

Mladík tvrdí, že ho neoznačení policajti najskôr prenasledovali autom, potom na neho mali vystreliť a spôsobiť mu zranenia, pre ktoré skončil v nemocnici. Podľa neho nemali na to žiadny dôvod. Prípad sa stal ešte minulý týždeň.

Dvadsaťjedenročný Tomáš sa večer vracal od priateľky, keď ho začalo prenasledovať tmavé auto. „Nalepilo sa na mňa a malo zapnuté diaľkové svetlá. Nevedel som, kto to je, myslel som si, že nejakí známi. Keď som zastal pred domom, vyskočil z auta spolujazdec a bežal ku mne,“ opisuje udalosť z minulého týždňa mladý Banskobystričan. Tomáš si myslel, že ho ide napadnúť, tak začal autom unikať. „Tmavé auto ma prenasledovalo až do slepej uličky, keď som z nej chcel vycúvať, tmavé auto už cúvalo ku mne. Vyskočil z neho spolujazdec a bez akéhokoľvek upozornenia dvakrát do mňa vystrelil. Autom sa mi potom podarilo ujsť a išiel som rovno do nemocnice,“ povedal.

To, že po ňom strieľali policajti, sa dozvedel až pri výsluchu v nemocnici. Podľa neho policajti jazdiaci za ním nepoužili maják, neboli v uniforme ani inak označení a nepoužili varovné výstrely, ale strieľali priamo do jeho auta. Postrelili mu ruku a poranili hlavu. Prečo policajti po ňom strieľali, Tomáš netuší. „Doteraz som nemal žiadne problémy s políciou. Na aute však mám športový výfuk, ktorý hučí aj pri nižšej rýchlosti, možno si mysleli, že idem rýchlo. Takto však postupovať nemôžu,“ hovorí. Spolieha sa, že jeho slová potvrdí bezpečnostná kamera, ktorá je umiestnená v miestach, kde k incidentu došlo. Chce, aby bol prípad riadne vyšetrený a je rozhodnutý brániť sa podaním trestného oznámenia.

Prípad vyšetruje inšpekcia ministerstva vnútra. Podľa hovorkyne rezortu Lucie Garajovej bolo začaté trestné stíhanie pre ublíženie na zdraví, ale aj pre zločin útoku na verejného činiteľa. Kto mal útočiť na verejného činiteľa, ktorým v tomto prípade boli zrejme policajti, Garajová prezradiť nechce, a ani to, či sa trestné stíhanie pre ublíženie na zdraví vedie voči policajtom. „Keďže prebiehajú procesné úkony, v tejto fáze sa k prípadu zatiaľ viac nebudeme vyjadrovať,“ zdôraznila Garajová. Ministerstvo ani polícia sa zatiaľ nevyjadrujú ani k tvrdeniam mladíka, že útočiaci policajti v civile boli neoznačení.

Bezpečnostný analytik Ladislav Polka hovorí, že informácie, ktoré k tomuto prípadu prenikli, sú zatiaľ jednostranné, a preto treba počkať na stanovisko inšpekcie. „Viem sa vžiť do situácie človeka, ktorého naháňajú dvaja chlapi a má strach. Možno blikače za oknom zapnuté mali, možno si ich nevšimol. Ale toto musí posúdiť inšpekcia. Použitie zbrane je nočná mora každého policajta, lebo to, čo nasleduje potom, nechce zažiť žiadny policajt. Inšpekcia postupuje v týchto prípadoch veľmi striktne. Policajt má navyše na rozhodnutie pri zásahu možno päť sekúnd a inšpekcia na vyšetrenie prípadu pol roka,“ dodal Polka.

Použitie zbrane má svoje pravidlá. Podľa hovorkyne policajného prezídia Denisy Baloghovej policajt môže použiť zbraň vtedy, ak sa nebezpečný páchateľ na výzvu nevzdá alebo policajt nemôže inak prekonať jeho odpor smerujúci k zmareniu služobného zákroku. „Ak osoba, proti ktorej sa použila hrozba zbraňou alebo varovný výstrel do vzduchu, neuposlúchne príkaz policajta, je policajt oprávnený použiť služobnú zbraň. Takisto na auto, ktorého vodič bezohľadnou jazdou vážne ohrozuje život a zdravie osôb a na opakovanú výzvu alebo znamenie nezastaví,“ vysvetlila Baloghová.

Ak policajt zasahuje v civile, musí sa preukázať služobným preukazom či služobným odznakom. Tiež má prenasledovaného upozorniť na svoju príslušnosť k polícii výkrikom. Polícia však takéto zákroky vykonáva podľa Baloghovej iba vo výnimočných prípadoch, napríklad pri pátraní po nebezpečných páchateľoch a zbraniach. Napadnutý mladík tvrdí, že policajti pred streľbou na seba neupozornili žiadnou výzvou a strieľali bez varovania.

Polícia zatiaľ nezverejnila ani informáciu, ku ktorej zložke zboru patrili policajti, ktorí na mladíka mali strieľať. Z Prezídia Policajného zboru odkázali, že s touto otázkou sa treba obrátiť na príslušného krajského hovorcu. Hovorkyňa Krajského Policajného zboru v Banskej Bystrici Mária Faltániová denník Pravda odkázala zase naspäť na inšpekciu ministerstva vnútra.

Postrelený mladík už nie je v nemocnici. Hovorkyňa Rooseveltovej nemocnice v Banskej Bystrici Ružena Maťašeje konštatovala, že bol u nich hospitalizovaný s ľahkými strelnými poraneniami v oblasti hlavy a ruky. „Už v pondelok však bol pacient prepustený z nemocnice do domácej liečby,“ dodala Maťašeje.

106 debata chyba