Z učiteľov verejní činitelia? Viac problémov ako výhod

Ak by sa učitelia stali verejnými činiteľmi, prinesie im to viac problémov ako výhod. Ako totiž upozorňujú právnici, štatút verejného činiteľa znamená i viaceré povinnosti a prísnejšie tresty, keby učitelia porušili zákon.

12.11.2012 14:00
školstvo Foto:
Návrh, aby sa učitelia zaradili k verejným činiteľom, obsahovalo memorandum, ktoré vláda minulý týždeň predložila školským odborárom.
debata (35)

Na druhej strane by im veľmi nepomohol ani proti útokom agresívnych žiakov, keďže mladších ako 14 rokov nemožno trestne stíhať. Podľa odborníkov je preto návrh ministerstva školstva, ktoré chce takto zlepšiť spoločenské postavenie učiteľov, zbytočný.

„Učitelia by tým nič nezískali. Prinieslo by im to len komplikácie, pretože by museli dodržiavať veľmi prísne podmienky, napríklad čo sa týka obdarovania, lebo verejný činiteľ nesmie prijať nijaký dar,“ komentovala návrh Zuzana Zimenová, odborníčka na vzdelávanie z internetového portálu Nové školstvo. Pedagógovia by tak nemohli prijať ani kvety či bonboniéry, ktorými ich žiaci obdarovávajú na začiatku školského roka, pri odovzdávaní vysvedčení alebo na stužkových slávnostiach.

„Je to pravda. Verejný činiteľ by nemal nič prijať,“ potvrdila Pravde Margita Prokeinová, docentka trestného práva z Univerzity Komenského. Pre učiteľa by vtedy platili rovnaké podmienky ako pre úradníka alebo policajta, ktorý nemôže pri výkone funkcie zobrať dar, pretože by sa to mohlo považovať za úplatok. „Zádrh je v tom, že keď je to verejný činiteľ a dopustí sa nejakého protiprávneho konania, tak je potrestaný prísnejšie,“ vysvetlila právnička.

Návrh, aby sa učitelia zaradili k verejným činiteľom, obsahovalo memorandum, ktoré vláda minulý týždeň predložila školským odborárom. Bola to jedna z ponúk, ako zabrániť pripravovanému štrajku zamestnancov školstva, ohlásenému na 26. novembra. Nápad urobiť z pedagógov verejných činiteľov však nie je nový. Už v roku 2009 s ním prišiel vtedajší minister školstva Ján Mikolaj (SNS). Zámerom bolo poskytnúť učiteľom lepšiu ochranu pred útokmi agresívnych žiakov, prípadne ich rodičov, ktorých v tom čase pribúdalo. Po kritike od toho upustil.

Aj keď išlo o dobrý úmysel, podľa odborníkov by sa taká úprava minula účinkom. Je síce pravda, že za útok na verejného činiteľa hrozí tri až päť rokov väzenia, ale zákon by sa v praxi ťažko uplatňoval. Trestnú zodpovednosť majú totiž len žiaci starší ako 14 rokov a učiteľov často napádajú práve mladší školáci, na ktorých je zákon prikrátky. Ak by na nich útočili starší žiaci, ani vtedy by si učitelia veľmi nepomohli. Takých páchateľov zákon posudzuje ako mladistvých a môžu dostať iba polovičné tresty.

„Keby teda učitelia aj boli verejnými činiteľmi, veľmi by ich to neochránilo. Akurát by si tým narobili problémy. Keby spravili nejaký prešľap, napríklad by neadekvátne konali voči žiakom, mohli by byť postihnutí prísnejšie,“ zhodnotila Prokeinová. Zároveň však priznáva, že je iba malý predpoklad, že by sa učiteľ ako verejný činiteľ dopustil trestného činu v súvislosti s výkonom svojho povolania. Prísnejšie stíhaný by totiž mohol byť len za to, čo sa viaže s jeho prácou.

Učiteľom by mohli hroziť aj tresty za zneužitie právomoci verejného činiteľa, nesplnenie dôležitej úlohy z nedbanlivosti či za nesplnenie povinností pri správe majetku štátu alebo samosprávy. „Je teda otázne, či by sa na učiteľov potom nevzťahovali aj takéto trestné činy, čo by sa mohlo stať. To by pre nich mohla byť ešte väčšia zodpovednosť a zbytočná záťaž,“ zhrnul Peter Wilfling, právnik, ktorý spolupracuje s mimovládnou organizáciu Via Iuris.

Ministerstvo školstva sa napriek výhradám nevzdáva zámeru spraviť z učiteľov verejných činiteľov. Po tom, čo odborári odmietli memorandum a chystajú sa na štrajk, je možné, že spomenutý návrh pripraví samostatne. „Už dlho sa hovorí, že je to jedna z možností, ako zvýšiť spoločenské postavenie učiteľov,“ uviedol hovorca ministerstva Michal Kaliňák. Pripúšťa však, že je to náročná úloha. „Riešime to spolu s rezortom spravodlivosti, aby sa zistilo, čo všetko sa s takou pozíciou spája, lebo to znamená i veľmi veľa povinností,“ uznal Kaliňák.

Návrh schvaľujú aj školskí odborári. „Stotožňujeme sa s ním. Podľa nás je to pre ochranu pedagogického zamestnanca veľmi dôležité,“ vyhlásil predseda odborového zväzu pracovníkov školstva Pavel Ondek.

Zimenová si, naopak, myslí, že je opisovaný návrh zbytočný. „Takým krokom sa dá možno vytvoriť prostredie rešpektu a strachu, ale nie spoločenská úcta k učiteľom,“ uzavrela odborníčka na školstvo s tým, že zlepšenie postavenia učiteľského stavu treba dosiahnuť úplne inými prostriedkami. 

Kto je verejný činiteľ

*** prezident, poslanci** NR SR alebo Európskeho parlamentu

*** členovia vlády**

*** sudcovia, prokurátori** a iní funkcionári orgánov verejnej moci

*** štátni zamestnanci** a osoby v služobnom pomere

*** vojaci**

*** starostovia, predsedovia VÚC,** poslanci a zamestnanci samosprávy

*** osoby s právomocami v oblasti verejnej správy**

*** notári a súdni exekútori**

*** členovia lesnej, vodnej, rybárskej** a poľovníckej stráže alebo stráže prírody

© Autorské práva vyhradené

35 debata chyba