Čaplovič: Výsledkom projektu za 13 miliónov eur je jedno CD

Výsledkom projektu Rezortný informačný systém (RIS) za takmer 13 miliónov eur, ktorý sa na ministerstve školstva pripravuje od roku 2000, je jedno CD. Vyhlásil to minister školstva Dušan Čaplovič (Smer-SD), ktorý na tlačovej besede prezentoval výsledky zahraničného auditu tohto projektu.

15.11.2012 11:21 , aktualizované: 18:13
CD, DVD, disk, ruka Foto:
Ilustračné foto
debata (144)

Učitelia základných škôl podľa šéfa rezortu žiadajú, aby sa projekt konečne dotiahol do konca. „Jediné, čo učitelia dostali v roku 2011, boli prístupové kódy, aby vstúpili do toho systému. Keď do neho vstúpili, nenašli tam takmer nič,“ povedal Čaplovič.

Výsledok auditu RIS, ktorý realizovala zahraničná firma, odhalil podľa ministra množstvo závažných prešľapov zo strany bývalého riaditeľa Ústavu informácií a prognóz v školstve (ÚIPŠ) Romana Baranoviča a rezortu školstva. Kvôli projektu už prišiel o miesto šéf sekcie informatiky na ministerstve Ivan Šiagi. Zároveň minister požiadal nového riaditeľa ÚIPŠ Juraja Homolu, aby do dnešného dňa odvolal riaditeľa Odboru RIS v ústave Vladimíra Pokojného. Ministerstvo momentálne urýchlene pripravuje aj právne kroky. Na základe analýz a dôkazov zanalyzovaných zo strany právnikov rozhodnem a budem konať, odpovedal Čaplovič na novinársku otázku, či zvažuje podať trestné oznámenie na exriaditeľa ÚIPŠ Romana Baranoviča.

Minister mu vyčíta, že pri svojom nástupe do funkcie v roku 2010 proti nefunkčnému projektu nezakročil, ale naopak, doplatil firme, ktorá projekt realizovala, 1 300 000 eur. Deň pred zaplatením mal okrem toho podpísať ďalší dodatok. Ten do celého projektu podľa Čaploviča priniesol chaos. „Dokonca je evidentné, že pán Baranovič cielene donútil realizujúcu firmu dodávať aj to, čo nikdy nebolo predmetom súťaže,“ dodal.

Okrem toho mal bývalý riaditeľ ÚIPŠ nariadiť realizáciu rôznych školení k projektu. Podľa ministra nie je náhoda, že zákazku dostala priamym zadaním prostredníctvom hlavného dodávateľa firma Edea partners, v ktorej niekedy figuroval poslanec za SDKÚ-DS Miroslav Beblavý. Od januára minulého roka sa RIS spojil s projektom Debyrokratizácia a Beblavý mal zastávať funkciu podpredsedu jeho riadiaceho výboru. A tak, na pokyn Baranoviča, ako uvádza audit, bez akejkoľvek súťaže nabiehali na účet Edea partners obrovské peniaze, podčiarkol Čaplovič.

Naša spoločnosť sa nikdy nepodieľala na tvorbe RISu a v súvislosti s ním nikdy nezískala od UIPŠ ani od ministerstva školstva žiadnu zákazku, napísala spoločnosť Edea Partners vo svojom stanovisku. "Spoločnosť Edea Partners a.s. realizovala pre projekt RIS časť komunikačnej kampane vo forme infoseminárov, ako subdodávateľ jedného z riešiteľov projektu. Každú časť objednanej služby riadne a preukázateľne dodala. Konkrétne šlo o zrealizovanie 36 informačných seminárov na 18tich miestach republiky.

Celková hodnota zákazky bola miniatúrny zlomok z celkovej sumy projektu. Všetky doklady, prezenčné listiny z realizovaných podujatí, a iné podklady, je spoločnosť Edea Partners, a.s. v prípade potreby schopná a ochotná doložiť."

Cieľom projektu RIS bolo zhromažďovanie informácií o žiakoch, učiteľoch či financovaní jednotlivých škôl. Tieto údaje by využíval podľa ministra rezort pri rozhodovaní, prognózovaní a tvorbe analýz, ale slúžili by aj učiteľom či odborným zamestnancom. Čaplovič chce systém spustiť, no nechce naň míňať žiadne ďalšie peniaze. „Čakám najprv, čo bolo vyfakturované rôznymi dodatkami. Teraz je povinnosťou realizovať tie úlohy, ktoré mali byť zaplatené,“ povedal.

Minister okrem toho viní svojho predchodcu Eugena Jurzycu (SDKÚ), že pri odovzdávaní rezortu v apríli tohto roku absolútne neinformoval o problémovom projekte RIS. „A to napriek tomu, že ako minister vedel o jeho ´rozpracovanom stave´,“ uzavrel Čaplovič.

Beblavý: Čaplovič sa prihlásil k špinavej kampani voči mne

Za nepravdivé označili obvinenia ministra školstva Dušana Čaploviča zo zodpovednosti za závažné prešľapy v projekte Rezortného informačného systému poslanec SDKÚ-DS Miroslav Beblavý aj exriaditeľ Ústavu informácií a prognóz v školstve (ÚIPŠ) Roman Baranovič. „Obvinenia a vyjadrenia ministra Čaploviča sú vykonštruované a nezakladajú sa na pravde,“ povedal Baranovič pre agentúru SITA v reakcii na ministra, podľa ktorého vniesol do projektu chaos. Širšie stanovisko dá až po podrobnejšom preštudovaní audítorskej správy.

„Ja som v prvom rade rád, že pán minister Čaplovič sa konečne prihlásil k špinavej kampani, ktorú už mesiace voči mne vedie,“ zareagoval poslanec Beblavý. Zdôraznil, že sa žiadnym spôsobom nepodieľal na príprave projektu a nijakým spôsobom z neho neprofitoval. „Pán minister klame, že by som bol akýmkoľvek spôsobom zodpovedný za neúspech tohto projektu,“ doplnil s tým, že nikdy nebol v riadiacom výbore projektu a nemal o ňom nijaké informácie. Dodal, že bol v riadiacom výbore iného projektu, ktorý sa zišiel len raz a o informačnom systéme sa vôbec nehovorilo.

„Je zaujímavé, že minister Čaplovič sa najprv zákerne snažil naznačiť na tlačovke, že ja som z toho nejakým spôsobom profitoval, ale potom na priamu novinársku otázku, či to teda tvrdí, povedal, že on to netvrdí. To je podľa mňa charakteristické pre jeho prístup, že sa snaží zasmradiť, ale vie, že klame, takže priamo to nepovie,“ dodal Beblavý. Minister spomenul Beblavého meno v spojitosti s firmou Edea partners a. s., ktorá sa taktiež podieľala na projekte. „Firmu som predal ešte v júni 2010, hneď ako som sa stal poslancom a od tej chvíle som s ňou nemal nič spoločné,“ zdôraznil.

144 debata chyba