Rodičia majú na vybavenie ošetrovného cez štrajk dosť času

S vybavovaním ošetrovného v Sociálnej poisťovni sa rodičia detí, ktorých školy zostanú kvôli štrajku zatvorené, nemusia ponáhľať. Nárok na túto dávku si môžu uplatniť v najbližších týždňoch a mesiacoch, dokonca až počas troch rokov, pripomenul hovorca Sociálnej poisťovne Peter Višváder.

24.11.2012 12:23
debata

„Predíde sa tým možným radom a dlhému čakaniu rodičov u detských lekárov, ktorí musia žiadosť potvrdiť,“ podotkol Višváder. V záujme prevencie pred možným ochorením pripomenul, že rodičia kvôli potvrdeniu nemusia chodiť k lekárovi so zdravým dieťaťom, pretože jeho vyšetrenie nie je potrebné. Ak si napriek tomu rodič chce uplatniť dávku v najbližšom výplatnom termíne, stačí, aby potrebné doklady doručil do pobočky poisťovne najneskôr do 5. decembra.

Rodičia, ktorí budú musieť zostať doma s deťmi, pretože na ich škole bude kvôli štrajku učiteľov vyhlásené riaditeľské voľno, môžu požiadať o ošetrovné. Na uplatnenie dávky musia na pobočke Sociálnej poisťovne odovzdať vyplnené dvojdielne tlačivo „Žiadosť o ošetrovné“. Musí byť potvrdené detským lekárom a doložené potvrdením od riaditeľa školy, ktorú dieťa navštevuje. V ňom musí byť špecifikované, že riaditeľ školy udelil riaditeľské voľno a počet dní, počas ktorých bolo udelené.

Nárok na ošetrovné nemajú tí rodičia, ktorých deti boli počas štrajku v detských kluboch a iných zariadeniach zabezpečených obcami a mestami. Týka sa detí do veku 10 rokov a pri starostlivosti o dieťa musí byť splnená podmienka osobnej a celodennej starostlivosti. Nárok na dávku nevzniká, ak sa o dieťa počas štrajku stará starý rodič, uzatvoril Višvárder.

Brány škôl zostanú od 26. novembra zatvorené. Školskí odborári vyhlásili časovo neobmedzený štrajk, čím chcú vybojovať desaťpercentné zvýšenie tarifných platov pre všetkých zamestnancov regionálneho a vysokého školstva. V piatok na rokovaniach s ministrom financií odmietli poslednú ponuku na päťpercentné zvýšenie tarifných platov pedagogických zamestnancov. Nepedagogickým zamestnancom by sa podľa Kažimírovej ponuky platy zvýšili o päť percent formou účelovo viazaných prostriedkov. Dĺžku štrajku zatiaľ odborári nevedia odhadnúť, bude závisieť od rozhodnutia učiteľov jednotlivých škôl.

debata chyba